Snijd altijd eerst een plakje van de onderkant van de steel af. Dat kan hard en onsmakelijk zijn. Verder kun je de gehele champignon gebruiken. Voor de meeste toepassingen is het prima om de paddenstoel in kwarten te snijden.
Het slachtoffer voelt zich vaak (erg) ziek: heeft last van maag- en darmproblemen, zoals diarree, misselijkheid en heftig overgeven. Soms heeft het slachtoffer een stekende hoofdpijn. Neusloop, zweten, tranenvloed, speekselvloed en ademhalingsmoeilijkheden zijn symptomen.
Leg een champignon in de eiersnijder en klap de snijder langzaam dicht. *Schrik niet: eerst zal de champignon iets meeveren, maar uiteindelijk zullen de draadjes er echt doorheen snijden.
Water is namelijk een grote vijand van de champignon. Dit geldt overigens niet alleen voor de champignon, maar voor alle paddenstoelen. De reden? Ze zijn poreus en nemen vocht op als een spons.
Paddestoelen zijn geen groente en moeten daarom niet gewassen worden. De paddestoelen zouden het water kunnen opzuigen en ongeschikt voor consumptie worden. Een betere manier om paddenstoelen van vuil te ontdoen is ze te pellen. Hierdoor kan de paddenstoel echter gemakkelijker vitaminen verliezen.
Champignons zouden zich volzuigen met water en daarom mag je ze nooit maar dan ook nooit afspoelen met water. Je zou ze moeten schoonborstelen met een zacht (!) borsteltje.
Kijk mee en ga aan de slag! Het is beter om paddenstoelen niet met water af te spoelen, want ze zuigen vocht op en dan worden ze zompig bij het bereiden. Het zand veeg je weg met keukenpapier. Cantharellen, portobello's en shiitakes veeg je schoon met een stukje vochtig keukenpapier.
Enkele plakjes rauwe champignon, bijvoorbeeld in een salade, kunnen geen kwaad. Maar bij grotere hoeveelheden geldt het advies paddenstoelen te verhitten. Door paddenstoelen te verhitten, zoals bij smoren, stoven en bakken, wordt de agaritine gedeeltelijk afgebroken.
Ze raden aan om minstens 5 champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen. Champignons zijn rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3].
Doordat champignons voor een deel bestaan uit onoplosbare vezels, verteerd het moeilijk. Hierdoor kunnen ze voor verstopping zorgen. Dit kan een reden zijn om geen champignons meer te eten. Toch zijn ze erg lekker, maar dus ook gezond voor je darmen.
Darmen. Champignons zijn een darmvriendelijk voedsel. Ze zijn een prebioticum, wat betekent dat ze de goede bacteriën in de darm voeden. Daarnaast brengen ze de gunstige bacteriën van het microbioom, zoals Acidophilus en Bifidobacterium, in balans.
Champignons bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan koper, wat in je lichaam onder andere belangrijk is voor het behoud van een goede conditie van bindweefsels, zoals de huid, bloedvaten en kraakbeen. Champignons zijn ook een bron van de B-vitamines riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3).
De van oorsprong Japanse paddenstoel bevat behalve veel meer vezels, aanzienlijk meer kalium, magnesium, calcium, zink en ijzer dan de gewone huis-, tuin- en keukenchampignon. Een echte mineralenbom dus. Volgens De Vries zit er ook meer vitamine E in.
Vergeet niet: er is ook helemaal niets mis met het schoonborstelen van de champignons. Je voorkomt erin ieder geval mee dat de eetbare paddenstoelen slijmerig worden.
Maak kastanjechampignons voorzichtig schoon met een borsteltje of een vochtig stukje keukenpapier. Snijd het onderste deel van het steeltje af en snijd de champignon in plakken of kwarten. Maak ze niet schoon onder stromend water of door ze in water te laten liggen. Ze zuigen dan water op en dat leidt tot smaakverlies.
Mits direct na aankoop koel bewaard, kun je ze tot minimaal de TGT veilig opeten. Bederf merk je goed, dus ruiken en ogen ze na die datum nog goed, dan kan opeten geen kwaad. Gekoeld zijn verse paddestoelen als kastanjechampignons, grotchampignons, portobello's en oesterzwammen ongeveer een week houdbaar.
Paddenstoelen worden meestal gezien als groenten, maar ze zijn eigenlijk de vruchtlichamen van schimmels. Er bestaan eetbare en giftige paddenstoelen. Van alle eetbare paddenstoelen is de witte champignon de meest bekende.
Champignons kunnen vooral als ze gekookt worden ook in hun geheel in de pan gegooid worden maar haal dan wel het onderste stukje stronk eraf en kook ze in 5 tot 10 minuten beetgaar. Probeer naast normale champignons ook eens andere varianten te koken. Deze zijn vaak van nature al smaakvoller en dat is goed te proeven.
De kastanjechampignon is het broertje van de witte champignon. Het verschil zit 'm met name in de smaak. De kastanjechampignon bestaat uit wat steviger vruchtvlees en heeft een lichte, nootachtige smaak dat wat droger en pittiger is dan de witte champignon.
Bewaren kan in de koelkast. Ze behouden hun kwaliteit het best bij een temperatuur tussen de 4° en 7°C. Ze zijn dan 2 tot 3 dagen houdbaar. Het beste is om de champignons in de verpakking te laten, waarin ze verpakt zijn.