P20 is een zonnebrand die tot wel 10 uur lang werkt. Zelfs na tachtig minuten in het water, krijg je nog steeds dezelfde bescherming als daarvoor. De producten zijn verkrijgbaar als spray of heldere lotion.
Zonnebrandcrème blijft ongeveer twee jaar houdbaar als je de fles op de juiste manier bewaart. Wel neemt de beschermingsfactor af. De beschermingsfactor is de mate waarin UV-straling wordt tegengehouden.
Met een factor 20 zou je dus 300 minuten of 5 uur op het strand kunnen blijven (20 x15). Met een factor 30 zou je 450 minuten in de zon kunnen blijven (7,5 u). Een factor 30 is dus écht voldoende(SPF 50 is niet nodig!) om een hele dag op het strand te zitten mits je natuurlijk voldoende dik en frequent genoeg smeert.
Als je huid normaal gesproken verbrandt na 20 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon, dan biedt een zonnebrandcrème met SPF 30 je 10 uur bescherming. Deze berekening klopt alleen, als je je zonnebrandcrème royaal aanbrengt.
P20 producten bieden zowel UVB-bescherming als een zeer hoge UVA-bescherming die de huid beschermt tegen schade door de zon en vroegtijdige veroudering. De UVA-bescherming in P20 overtreft ruimschoots de EU-aanbevelingen en krijgt daarom 5 van de 5 sterren*.
Je moet zeker iedere twee uur smeren met zonnebrand en soms zelfs wek vaker. Die dagen zijn voorbij! Maak kennis met P20, de bescherming tegen de zon die wel tot 10 uur bescherming biedt, met UVA én UVB filters en zéér waterbestendig.
Een gemiddelde beschermingsfactor: SPF 15 tot 25. Een hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50. Een zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Op een normale dag in Nederland is voor de meeste mensen factor 15 voldoende. Ga je op een zomerse dag naar het strand of park? Gebruik dan minstens factor 30 en smeer je meerdere malen per dag opnieuw in. Mensen met een snel verbrandende huid en kleine kinderen gebruiken liever factor 50 (+).
Waarom een dagcrème met SPF? Omdat UV-stralen de grootste boosdoener zijn als het gaat om huidkanker en huidveroudering is het belangrijk om je huid dagelijks te verzorgen met een SPF crème van minimaal SPF15, maar nog beter is het gebruik van een gezichtscrème met SPF30.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
Dat klopt niet. Het is een misverstand dat je niet bruin wordt wanneer je smeert met een hoge factor zonnebrandcrème. De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is.
Smeer je kind(eren) 's ochtends in, na het tandenpoetsen bijvoorbeeld. Zo wordt het onderdeel van de routine en kan de crème goed intrekken. Herhaal het smeren iedere 2 uur. Smeer ook opnieuw wanneer je kindje uit het water komt, is afgedroogd of heeft gespeeld en gezweet.
Ga je op een zomerse dag naar het strand of park? Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw. Smeer ook altijd opnieuw na het zwemmen. Oók als je een zonnebrand gebruikt waarop staat dat het waterproof of waterresistent is.
Na opening kun je zonnebrandcrème tot 12 maanden gebruiken. Dit staat op de verpakking: een geopend potje met een getal en de letter M (van maand). Het getal staat dus voor het aantal maanden. Zonnebrand is beperkt houdbaar, omdat na opening de factor (SPF) minder wordt.
We kijken hier naar een echte winnaar. Dr.Jetske Ultee's Suncover werd door de Consumentenbond met elf andere merken vergeleken. Driemaal werd de zonnebrand als beste bekroond: de Beste Koop, Beste uit de Test en de meest Groene Keuze, in juni 2023.
Met een fles van 200 ml kun je je dus een keer of 6 van top tot teen insmeren. Op een dag naar het strand met 4 volwassenen gaat er dus bij goed smeren meer dan 1 fles doorheen. In de praktijk smeren mensen vaak maar de helft tot een derde van wat er nodig is om de geclaimde SPF te halen.
Geen enkele SPF factor zal je huid namelijk voor 100% beschermen. Let op, je huid kan dus evengoed verbranden als je veel te lang in de zon blijft. Wat mensen ook tot een ander inzicht kan brengen, is het feit dat een zongebruinde huid altijd een huid is die beschadigd is door de zon!
De vuistregel is als volgt: als je 10 minuten onbeschermd in de zon kan zitten zonder te verbranden, dan kan je met een factor 30 ongeveer 300 minuten (dus 30 keer zo lang) in de zon zitten zonder te verbranden – met een factor 50 ongeveer 50 keer zo lang.
Is jouw huid licht van kleur, bevat je huid weinig pigmenten en is deze gevoelig? Dan is het verstandig om in de winter een zonnebrand gezicht SPF 50 te gebruiken. Is jouw huid niet extra gevoelig en bevat je huid wat meer pigment, dan is een zonnebrandcrème SPF 30 ook voldoende.
Zonnebrandproducten bevatten gespecialiseerde ingrediënten, zoals avobenzone en oxybenzone, maar ook de natuurlijke filters zoals titaanoxide en zinkoxide, die bescherming bieden tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen. De productie van deze stoffen is complex en dus duur.
Het elke dag dragen van een SPF (Sun Protection Factor) heeft veel voordelen voor de huid. Ook in de winter moet je SPF dragen; de temperatuur heeft namelijk niets met de kracht van de zon te maken. Blootselling aan UV-straling kan zorgen voor rimpels, pigmentvlekken, verlies van elasticiteit en droogheid.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Maar een SPF 30 en 50 schijnen vrijwel niets van elkaar te verschillen. Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt voor 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Na c.a. 2 uur is deze SPF uitgewerkt en niemand brengt zijn dagcrème elke twee uur opnieuw aan. Ze geven dus een vals gevoel van veiligheid, omdat de dagcrème vaak vroeg in de ochtend aangebracht word en grotendeels uitgewerkt is zodra u buiten komt.
Als je snel verbrandt, langzaam bruin wordt en een lichte huid hebt, kun je het beste SPF 30 voor je gezicht gebruiken.