Was de vijgen goed en snijd ze in vieren. Leg de vijgen met de schil naar beneden op de laden van je voedseldroger. Droog gedurende 18 tot 20 uur en het resultaat zie je op de foto.
Een geopende verpakking met gedroogde vijgen kun je nog 6-9 maanden in de voorraadkast bewaren. Gaat het om een gesloten verpakking? Houd dan de houdbaarheidsdatum op de verpakking aan.
Vijgen bewaren
Belangrijk is dat je verse vijgen selecteert en deze direct invriest bij een temperatuur van -18°C of lager. Daarnaast moet je vijgen luchtdicht of vacuüm verpakken. Als je vijgen nog langer wilt bewaren dan kun je ze ook drogen. Hoe lang kun je vijgen in de koelkast bewaren?
Pel de vruchten, trek de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af. Het binnenste van de vrucht laat nu los en je hebt mooie partjes vijgenvruchtvlees. Bovenstaand advies geldt overigens alleen voor verse vijgen. Gedroogde vijgen kun je uiteraard meteen eten.
Verse vijgen drogen
STAP 1 Halveer de vijgen in de lengte.Verwarm de oven voor op 120ºC.STAP 2 Leg de vijgen op een rooster boven een braadslee.Laat 6 uur drogen in de oven.
Door ongeveer één handje gedroogde vijgen per dag aan te houden kan je volop profiteren van alle gezonde voedingsstoffen en de lekkere smaak, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt.
Vijgen hebben een verfijnde zoete smaak en zachte vlezige structuur. Deze veelzijdige vrucht is lekker als tussendoortje en om in verschillende gerechten te werken. Je kunt vijgen rauw eten, drogen, bakken, vullen, roosteren en poffen. Het delicate aroma van vijgen combineert perfect met zoete én hartige ingrediënten.
Vijg. Het is altijd feest als de verse vijgen weer in de schappen liggen. En ja, ook deze vrucht kun je gewoon met schil en al eten.
Altijd leuk om een beetje achtergrondinfo te hebben, maar je bent hier natuurlijk omdat je wilt weten of vijgen gezond zijn. Dat zijn ze zeker. Ze bevatten namelijk veel gezonde voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, maar ook vezels.
4 redenen waarom je dit najaar absoluut gedroogde vijgen moet eten: Je dagelijkse portie vitamine A & B, goed voor de huid & stofwisseling,Goed voor spijsvertering met hoog vezelgehalte.Rijk aan kalium en calcium, goed voor botten en veel meer.
Per 100 gram bevatten ze meer calcium dan melk. Calcium is onder andere belangrijk voor het sterk houden van je botten en tanden en de goede werking van je zenuwen en spieren. Ook bevatten gedroogde vijgen een goede hoeveelheid vitamine K.
Gedroogde vijgen
Je kunt de gedroogde vruchtjes los eten of ze op een borrelplank leggen. Ze combineren erg goed met walnoten en blauwe kaas. Ook gaan ze goed samen met druiven. En heb je er wel eens aangedacht om ze toe te voegen aan je yoghurt of kwark?
Bij droog en warm weer drogen fruit, groenten en kruiden prima zo aan de lucht op een rekje. Snijd de plakjes fruit en groente wel dun. Is het weer vochtig, droog dan in een oven op een heel lage stand (40-60 °C) en zet de oven op een kiertje zodat het vocht kan ontsnappen. Of gebruik een speciale dehydrator.
Gedroogde vijgen hebben een intens zoete, maar natuurlijke smaak. Heerlijk als snack of ontbijt met yoghurt en een handje noten. Gedroogde vijgen bevatten bijna tot geen water meer en hebben van een hoger suikergehalte, waardoor ze lang houdbaar zijn.
In Nederland zijn vijgen vaak te oogsten in september of oktober. Het is belangrijk om te wachten tot het laatste moment, omdat vijgen niet navolgen of rijpen nadat ze zijn geplukt.
Vijgen zijn een goede toevoeging aan je dieet wanneer je graag wilt afvallen. Ze bevatten weinig calorieën en diverse vitamines en mineralen. Let op: Als je te veel vijgen eet, kan dat gewichtsverlies tegenwerken. Deze vruchten bevatten namelijk veel fructose (fruitsuiker).
Gedroogde vijgen vormen een prima combinatie met hartige gerechten. Je kunt ze ook wellen in water of in een alcoholische drank (bijvoorbeel port, wijn of whisky) en ze de laatste vijf of tien minuten mee opwarmen in een stoofgerecht.
Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden. Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken.
Het zijn nog groene vijgen aan onze kleine vijgenboom, maar sommigen zijn al heel erg lekker. Je kan ze zo met de schil eten, maar anderen moet ik schillen omdat de schil niet meer zo mooi is.
Als de verse vijg mals aanvoelt en een druppeltje vocht uit haar ooghoek plengt, kan ze doorgaan als goed voor gebruik. Als dat niet het geval is, smaakt ze wat wrang en minder zoet. Ze zit dan nog in haar puberfaze. Eens in de midlife-crisis is er ook niet meer veel mee te beginnen.
Gebrek aan bestuiving
Vijgenbomen zijn vaak afhankelijk van bestuiving door bepaalde soorten wespen om vruchten te kunnen produceren. Deze wespen zijn zeer klein en vaak niet zichtbaar voor het menselijk oog. Als de vijgenboom niet wordt bestoven door deze specifieke wespen, zullen er geen vruchten groeien.
Vijgenblad heeft een aparte, zoetige geur en je kunt het in de keuken op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je het, net als druivenbladeren, gebruiken om je eten mee in te pakken voor een oven recept of als een pakketje op de BBQ.
Krijg je genoeg licht in de boom? Als er te veel blad is (kan gebeuren als je veel zijtakken krijgt na het snoeien), kan de zon niet meer bij de vijgen en rijpen ze niet.