Een Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt aan spullen van anderen, zoals een vaas die je per ongeluk omstoot bij vrienden. Of als iemand anders door jouw schuld letsel oploopt. Met onze Aansprakelijkheidsverzekering worden grote en kleine schades aan anderen uitgebreid gedekt.
De aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking voor: schade aan gehuurde spullen. schade die je met opzet hebt veroorzaakt. schade ontstaan tijdens je werk.
Met een WA-verzekering beschermt de overheid de benadeelde partij: de personen die schade lijden door een motorvoertuig. De wet heeft bepaald dat er minimaal € 5.600.000,- vergoed wordt bij personenschade en minimaal € 1.120.000,- bij materiële schade.
Een WA-verzekering is de meest beperkte dekking voor een autoverzekering. Met een WA-verzekering wordt alleen de schade vergoed die jij bij een ander voertuig hebt aangericht. Het gaat hierbij om schade waar jij volgens de wet verantwoordelijk voor bent.
Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen. De keuken valt niet onder een Inboedelverzekering, maar het keukengerei wel.
Soorten schade
Voorbeelden zijn: Materiële letselschade bij lichamelijk of geestelijk letsel of overlijden; Economische schade: bijvoorbeeld een winkel die geen klanten meer kan bedienen, doordat zij te laat of niet bevoorraad wordt; Zaakschade: beschadiging van een goed, zoals een huis of auto.
De enige dekking die u kunt kiezen om schade aan uw auto door eigen schuld vergoed te krijgen, is de volledig casco verzekering. Dit is namelijk de enige soort verzekering die alle schades vergoedt, met uitsluiting van wettelijk uitgesloten gevallen (zoals dronkenschap).
WA staat voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Je bent verplicht om een WA verzekering voor je auto af te sluiten. Je bent verzekerd voor schade die je met je auto veroorzaakt aan iemand anders of aan de spullen van iemand anders. Je bent niet verzekerd voor schade aan je eigen auto of eigen spullen.
Voor elke auto moet je minimaal een WA-verzekering afsluiten. Deze 'Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering' is de minst uitgebreide autoverzekering en dus de goedkoopste. Meestal kies je hiervoor als de premie voor een uitgebreidere dekking niet meer in verhouding is met de dagwaarde van je auto.
Welke autoruitschade vergoedt de autoverzekering? Bij ruitschade gaat het om schade aan de ruit zelf én gevolgschade door ruitscherven. Ruitschade is niet gedekt met een WA-verzekering. Maar meestal kun je ruitschade wel zonder gevolgen claimen op de beperkt cascodekking (WA+-verzekering).
Een WA-verzekering dekt lichamelijke en materiële schade die anderen door jou toedoen oplopen. Bij een Beperkt Casco verzekering wordt ook schade door diefstal, inbraak en weersomstandigheden vergoed. Een All Risk verzekering vergoedt ook nog schade door eigen schuld. Denk hierbij aan schade door botsen of slippen.
Zo keert een aansprakelijkheidsverzekering uit wanneer u schade bij iemand anders veroorzaakt als u niet in een auto of ander motorvoertuig rijdt. De WA-verzekering vergoedt juist schade die u met uw auto veroorzaakt bij een ander.
Een wa-verzekering biedt geen dekking voor schade van uw eigen hond, kat of ander huisdier aan uw eigen spullen. U heeft namelijk zelf de beslissing gemaakt om een huisdier te nemen en volgens de verzekeraars is dit het risico dat u daarbij loopt.
De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren biedt dekking voor schade ontstaan vanuit schuld- en risicoaansprakelijkheid. Met andere woorden, voor schades waarvoor u aansprakelijk gesteld kunt worden, biedt de aansprakelijkheidsverzekering dekking (uiteraard kunnen hier uitsluitingen op van toepassing zijn).
Motorvoertuigen. Schade die je veroorzaakt met een motorrijtuig, vaartuig of luchtvaartuig wordt niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering. Op deze regel zijn echter wel een paar uitzonderingen van toepassing. Schade die aan een voertuig wordt veroorzaakt door een passagier, is wel gedekt.
In het kort. Sinds oktober 2010 is het mogelijk geworden om een partner, een gezinslid of een mede-eigenaar van onroerende – én roerende zaken aansprakelijk te stellen voor letselschade.
De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid uitbating dekt schade aan derden veroorzaakt tijdens je werkzaamheden. Het gaat dan om materiële, lichamelijke en immateriële schade veroorzaakt door een foute handeling, een vergetelheid van (een medewerker van) je bedrijf.
Een AVP is er grofweg in twee soorten: een alleenstaanden- of een gezinsdekking. De namen zeggen het al: als je alleenstaand bent, kun je volstaan met een (goedkopere) dekking. Als je een gezinsdekking hebt afgesloten, dan zijn je echtgenoot of geregistreerd partner en je minderjarige kinderen meeverzekerd.
All Risk is ideaal als u een dure auto wilt verzekeren. Deze autoverzekering vergoedt, naast de schade die u bij anderen veroorzaakt, ook vrijwel alle schade aan uw eigen auto. Een all riskverzekering wordt meestal afgesloten voor auto's tot 6 jaar oud. Het wordt ook wel een 'volledig casco verzekering' genoemd.
Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (kortweg AVP) dekt de aansprakelijkheid van jou en je mede-verzekerden voor schade aan personen (letselschade). En ook aan andermans spullen (materiële schade). Het is geen verplichte verzekering.
De aansprakelijkheidsverzekering dekt bijna alle schade die wordt veroorzaakt aan derden. Hierbij zijn de verzekeringsnemer en zijn of haar gezinsleden meeverzekerd. Dat geldt dus ook voor de kinderen.
Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA)
Een WA-verzekering dekt alleen schade van derden waarvoor jij aansprakelijkheid bent. Bijvoorbeeld schade aan een andere weggebruiker, wegmeubilair of een passagier in of op het eigen voertuig. Voor een motorvoertuig is een WA-verzekering verplicht.
Een verzekering schade door eigen schuld is alleen van toepassing bij een All Risk-dekking. Je rijdt bijvoorbeeld tegen een paaltje aan, waardoor er schade ontstaat aan je auto. Bij een All Risk-dekking wordt deze schade vergoed door je verzekeraar. In alle overige gevallen moet je het schadebedrag zelf betalen.
Als er gewonden zijn of wanneer de schade heel ernstig is, bel je de politie of de ambulance. Als de auto's het verkeer blokkeren en kunnen rijden, zet je de auto's aan de kant van de weg op een veilige plek neer. Ga zelf niet op de vluchtstrook staan, maar achter de vangrail of in de berm.