Reken er niet op dat de potjestraining in een week beklonken is. Het kan drie tot zes maanden duren, afhankelijk van het kind. 's Nachts droog blijven kan zelfs tot een jaar duren. Niet elk kind wordt automatisch zowel overdag als 's nachts tegelijk zindelijk.
Meestal wordt de overstap naar slapen zonder luier pas gemaakt als een kind overdag stabiel zindelijk is. Hier is niet echt een specifieke leeftijd voor, maar vaak wordt de overstap gemaakt tussen de 3 en 4 jaar.
Ook een potje (tijdelijk) in de slaapkamer zetten kan helpen als het heel snel moet gaan. Leek het te lukken zonder luier 's nachts en heb je het ene ongelukje na het andere? Aarzel dan niet om de luier terug te introduceren. Misschien lukt het binnen enkele weken wel zonder.
Kinderen worden tegenwoordig een jaar later zindelijk dan 50 jaar geleden. Toch kun je ook nu nog je kinderen met 1,5 jaar uit de luiers hebben. Maar lang niet iedereen weet nog hoe je je kinderen op een leuke manier zindelijk kan maken.
Stop met luiers gebruiken
Zeg bijvoorbeeld dat het pak luiers dat je nu hebt, het laatste pak is en dat het daarna tijd is om op het potje te gaan. Herhaal dit als het pak bijna leeg is en kijk wat er gebeurd. Een gewaagde zet, maar vaak is er niet meer nodig dan uitleg en een gepland moment om te stoppen.
Op de leeftijd van 20-30 maanden kunnen de meeste kinderen aangeven dat ze gepoept hebben of moeten poepen. De meeste kinderen zijn met de leeftijd van 2,5-3 jaar overdag droog en met de leeftijd van 3-4 jaar 's nachts droog. Een kind kan eerst 's nachts droog zijn en daarna overdag.
Het is belangrijk het kind de tijd te geven om daaraan te wennen. Erfelijke factoren zijn de meest frequente oorzaak van zindelijkheidsproblemen. Bij meisjes verloopt het zindelijk worden meestal vlotter dan bij jongens. Bijvoorbeeld: pijn bij het plassen, beginnende ziekte of een te grote nachtelijke urineproductie.
Sommige peuters plassen zelfs nog veel meer. Maar dat is tegelijkertijd ook goed nieuws. Al deze 'ongelukjes' zorgen er namelijk voor dat hij of zij het gevoel van aandrang leert herkennen. Als een peuter zo'n 20x per dag plast kun je dus goed oefenen.
Zet 'm gewoon neer op een handige plek, in de badkamer of naast de wc, en laat je kind het potje zelf ontdekken. Het is wel belangrijk dat je kind het leuk vindt om op het plaspotje te gaan zitten. Leg daarom niet de nadruk op het plaspotje, door te zeggen: 'Je gaat nu op het potje'. Maar maak er iets gezelligs van.
Je kunt het potje introduceren door je kind er na een maaltijd of na een slaapje op te zetten (of op de wc met wc-brilverkleiner). Op deze momenten is de kans het grootst dat een kind moet plassen en/of poepen. Terwijl je kind op het potje zit, lees je bijvoorbeeld een verhaaltje voor.
Zindelijk worden heeft te maken met het voelen van je eigen lichaam, je moet erop letten wat je bij jezelf voelt. Voor het eerst komt er een soort scheiding tussen het boven- en onderlichaam. Wat er van boven ingaat is lekker en goed. Wat er van onderen uitkomt is vies en moet weg.
Bij angst voor poepen kunt u structuur bieden door na ieder eetmoment het kind minimaal vijf minuten op de wc te laten zitten. Op deze manier wordt het normaal. Als uw kind wel aangeeft dat het moet poepen maar het niet durft op de wc kunt u afspreken dat het dan tijdelijk een luier om mag tijdens het poepen.
Je voelt de inco bij de eerste plas al zwaarder worden en daardoor is het gevoel ook anders. Hoe meer je plast, hoe harder en zwaarder de inco lijkt te worden.
De meeste kinderen worden zindelijk overdag tussen de 2 en 3 jaar, en tussen de 4 of 5 jaar gebeurt dat ook 's nachts. Maar maak je niet druk als het wat langer duurt: ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo.
Pampers luiers zijn veruit de beste. De allerbeste luier is de Active Fit met een 8 op het rapport. De tweede plaats wordt ook door een Pampers luier ingenomen, namelijk de Premium Protection die een 7,8 mag bijschrijven op het rapport. De Beste Koop is de huismerkluier van Superunie, Bumblies.
Verschonen als het echt nodig is
Verschoon 's nachts alleen als het echt nodig is. Heeft je baby een kwetsbare huid en luieruitslag, dan is dat wel een reden om ook 's nachts een schone luier te geven. In de warme zomermaanden hebben baby's sneller geïrriteerde billetjes. Ook dan is vaker verschonen fijn.
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Maak de billetjes schoon met water en een zeep of waslotion voor baby's bij zichtbaar vuil. Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet te hard. Breng eventueel een beschermende crème aan.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.