Het product tuinaarde (of bemeste tuinaarde) is een uitstekend product om te gebruiken als bodemverbetering voor je gras. Als je tuinaarde mengt met de bestaande grond creëer je een optimaal basisconditie om je gras erin te zaaien en/of graszoden te leggen.
Mengverhouding bijvoorbeeld 1 kg graszaad + 0,25 zand.
Graszoden worden vrijwel altijd om zandgrond gekweekt. Dat is niet omdat andere ondergronden minder geschikt zijn, maar zandgrond is simpelweg het meest eenvoudig te bewerken. Bovendien kan regenwater makkelijk wegzakken in de bodem. Daardoor kunnen de graszoden vrijwel het hele jaar geoogst worden.
Gebruik niet teveel graszaad, want dan verstikt het gras zichzelf. Gebruik niet te weinig graszaad want dan krijg je geen mooi volle grasmat.
Om het te ontkiemen heeft graszaad veel vocht nodig. Voldoende vocht versnelt het kiemproces. Het beste kun je watergeven in de ochtend of in de avond. Geef je water midden op de dag dan wordt er veel water verdampt.
Lichtjes inharken van het gras
Een klein laagje aarde over het graszaad is dus van belang. Ook wel, met lichtjes inharken. Graszaden worden dan lichtjes de grond in gewerkt. Circa 1,5 tot 2 centimeter diep.
Door het scherpe zand op de graszoden te strooien werkt u kleine oneffenheden in de bodem weg. Uw gazon wordt hierdoor weer vlak. Bijkomend voordeel is dat het zand zorgt voor een beter ontwatering.
De grond moet los zijn, met diepe lagen. De meeste siergrassen verdragen zure tot licht alkalische bodems het beste. Wanneer je siergrassen in de tuin plant, is een speciale plantenaarde het meest geschikt.
Je kunt kleigrond duurzaam verbeteren door er een flinke lading compost, organische mest of bladaarde doorheen te mengen. Werk die oppervlakkig in de toplaag en regenwormen doen de rest wel. De humusdeeltjes maken de bodem luchtiger, verbeteren de vochthuishouding en stimuleren het bodemleven.
Omdat voldoende water de belangrijkste hoeksteen is op weg naar een egale, prachtige, groene grasmat. Tijdens een warm voorjaar kan één dag zonder water volstaan om de eerste grasplantjes te laten afsterven.
Gemiddeld genomen kun je zeggen dat in het voorjaar het twee weken duurt voordat het graszaad ontkiemt. Aan het einde van de zomer gaat dit sneller en kun je soms binnen zeven tot tien dagen al de eerste sprieten ontdekken.
Ben je op zoek naar een snel kiemend grasmengsels. Wanneer de omstandigheden optimaal zijn kiemt dit Moowy snelgroeiend Powergraszaad binnen 7 tot 14 dagen. Verder is het graszaad winterhard en heeft het een levenscyclus van meerdere jaren. Het grasmengsel is een ideale grasmengsel voor een hoge bedekking van gras.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Graszaad heeft een houdbaarheid van meerdere jaren, maar een maximum houdbaarheid van drie jaar. Ongeopende zakken zaad zullen over het algemeen na twee jaar nog ongeveer even sterk zijn als een nieuwe zak. Op veel zakken staat ook vaak dat graszaad maar twee jaar houdbaar is.
Bij voorkeur in de maand februari of maart. In de zomer bemesten zorgt ervoor dat het gras, ondanks de drogere periode en het intensiever gebruik van het gazon, toch mooi blijft. Als u maar twee maal per jaar wilt bemesten, dan de zomer periode overslaan.
Daarnaast is het handig om te weten hoeveel graszaad u nodig heeft. Voor het inzaaien van een gazon is doorgaans 1 kg nodig per 25 m². Gaat u kale plekken bijzaaien of een gazon doorzaaien? Dan volstaat 1 kg graszaad per 50 m².
Het duurt gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad gaat ontkiemen, maar dit is ook erg afhankelijk van de bodemtemperatuur. Dit geldt voor zowel de eerste keer inzaaien als het doorzaaien! Lees meer over het zaaien van graszaad in 'Graszaad zaaien, maar hoe?'
Wat zijn de nadelen van zandgrond? Zandkorrels zijn grof en houden daardoor minder goed water en voedingsstoffenvast. Daarom moet je meer gieten, bemesten en bekalken. Zandgrond koelt ook sneller af en dus heb je meer last van nachtvorst.
Zandgrond vruchtbaar maken
Dit kan Turf, stalmest, compost of grond zijn uit het bos. De grond die naast de bomen ligt is van nature een enorm voeding-en mineraalrijke grond. Je humusgehalte kan je ook opkrikken door goede compost toe te voegen.
Op arme zandgrond zal meer mest nodig zijn dan op voedzame klei. Voor de tuin kun je universele mest gebruiken of een specifieke bemesting voor bepaalde planten kiezen, zoals bijvoorbeeld hortensiamest.
Heb je net graszaad gezaaid? Dan is het belangrijk om het gras vochtig te houden tot twee weken na het kiemen. Een goede dosering is hierbij belangrijk! Je kunt beter vier keer per dag licht sproeien dan één keer per dag zwaar sproeien, anders kan het graszaad wegspoelen.