Mag u een politieverhoor weigeren? Ja, natuurlijk! Veel mensen denken dat het verplicht is om op uitnodiging van de politie te verschijnen, maar dat is het zeker niet! U mag gewoon weigeren om naar het politieverhoor te komen.
Gaat u zonder geldige reden niet naar het verhoor? Dan bent u strafbaar.De rechter-commissaris kan u door de politie laten ophalen en u toch verhoren. Tijdens het verhoor bij de rechter-commissaris heeft u rechten en plichten als getuige.
U krijgt meestal een uitnodiging voor een verhoor bij de politie. De politie vraagt u vriendelijk of u op het in de brief vermelde tijdstip op het politiebureau wilt verschijnen om te worden gehoord. Soms is de uitnodigingsbrief van dwingender opgesteld en gaat het om een ontbieding voor verhoor.
Als minderjarige (12 t/m 17 jaar) ben je verplicht om met je advocaat te overleggen, voordat het verhoor begint. Het is ook verplicht om bij het politieverhoor een advocaat te hebben. Dus als je wordt verhoord, is er altijd een advocaat bij en jij mag kiezen of er ook een ouder/voogd of vertrouwenspersoon bij is.
Voorafgaande aan het verhoor wordt uw identiteit door de politie vastgesteld en zal de politie uw vingerafdrukken nemen. Ook wordt er een foto van u gemaakt. In sommige gevallen staat in de brief vermeld dat u voorafgaande aan het verhoor zult worden aangehouden als verdachte.
Personen die verhoord worden, hebben het recht om zich tijdens dat verhoor te laten bijstaan door een advocaat. Andere personen, ook 'derden' genoemd, zijn in principe niet toegestaan tijdens het verhoor.
Na verhoor neemt de officier van justitie een beslissing: Uw zaak wordt geseponeerd.U krijgt een oproep voor een strafzitting.Er is meer onderzoek nodig voor uw strafzaak.
Na verhoor neemt de officier van justitie een beslissing: Uw zaak wordt geseponeerd.U krijgt een oproep voor een strafzitting.Er is meer onderzoek nodig voor uw strafzaak.
Geen kosten voor advocaat bij verhoor na aanhouding politie
Dus zowel het spreekrecht voorafgaande aan uw verhoor als de bijstand van een advocaat tijdens uw verhoor. Dit geldt overigens ook als u (op heterdaad) bent aangehouden en naar het politiebureau bent vervoerd.
De politie wil een beeld krijgen wie u precies bent, of u bepaalde problemen heeft, wat voor werk u heeft, hoe uw woonsituatie is, etc. Tijdens het persoonsgericht verhoor zal de politie her en der ook vragen stellen die van belang kunnen zijn voor de zaak zelf, zonder dat u dat direct door heeft.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
Sinds 1 maart 2017 mag de politie u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek. Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek.
Ja, natuurlijk!Veel mensen denken dat het verplicht is om op uitnodiging van de politie te verschijnen, maar dat is het zeker niet! U mag gewoon weigeren om naar het politieverhoor te komen.
maximaal 14 dagen bewaring;maximaal 90 dagen gevangenhouding.
Als de politie een verdachte aanhoudt, kan de aangehouden persoon op het politiebureau worden opgehouden voor verhoor. Dat kan in beginsel voor een periode van 9 uren.Bij een verdenking van het plegen van lichtere strafbare feiten (waarvoor geen voorlopige hechtenis is toegelaten) is de maximale termijn 6 uren.
Indien er te weinig bewijs ligt tegen u, als verdachte, kan de politie besluiten om u maar een uitnodiging te sturen voor een verhoor om u toch te kunnen horen over het strafbare feit waarvan u wordt verdacht, in de hoop dat ze via uw verklaring wel voldoende bewijs verkrijgen.
Grofweg kunnen verhoormethoden in twee groepen worden ingedeeld: die waarbij dwang/druk wordt uitgeoefend (lichamelijk of geestelijk) en die methoden waarbij psychologische beïnvloeding plaatsvindt waarbij een meer empathische benadering gevolgd wordt.
Het antwoord op deze vraag is nee: u krijgt niet een gratis advocaat als u gesubsidieerde rechtsbijstand ontvangt. De overheid betaalt namelijk uw advocaat. Deze advocaat wordt dus niet door uzelf betaalt, maar door de 'schatkist'.
Iedereen heeft daar dus recht op. Als je een (te) laag inkomen hebt, dan komt dit recht in gevaar. Daarom kan je in zo'n geval beroep doen op een (geheel of gedeeltelijk) gratis advocaat. Dit wordt een advocaat pro Deo genoemd.
Op vaste momenten hebben advocaten zitting op verschillende locaties, zoals in een justitiehuis, OCMW of sociaal huis om er eenvoudige juridische vragen te beantwoorden: de juridische eerstelijnsbijstand. Iedereen kan bij die eerstelijnsbijstand terecht voor een gratis oriënterend adviesgesprek met een advocaat.
De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.
Onderzoek en verhoor
Het doel is om meer duidelijkheid te krijgen over de zaak en vast te stellen wie de verdachte is. De verdachte mag hiervoor maximaal 9 uur worden vastgehouden.
De politie mag alleen aanhouden als u verdachte bent van een strafbaar feit. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld bij een verdenking van terrorisme. Dan gaat het om zo'n ernstig strafbaar feit dat ook een aanwijzing genoeg is. Er hoeft dan nog geen duidelijk vermoeden te zijn.