Is jeugdgezondheidszorg verplicht?

Ieder kind heeft recht op bescherming tegen ernstige infectieziekten. Kinderen en hun ouders kunnen voor de gratis vaccinaties bij Jeugdgezondheidszorg van de GGD terecht. Deelname is niet verplicht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggd.amsterdam.nl

Is het verplicht om naar het consultatiebureau te gaan?

Is het consultatiebureau verplicht? Nee, je bent niet verplicht om naar het CB te gaan. Als je niet komt wordt er bijvoorbeeld geen bericht gestuurd naar jeugdzorg of iets dergelijks. Realiseer je wel dat je bezoeken aan het CB ervoor zorgen dat eventuele problemen bij je baby vroegtijdig worden opgespoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op babyopkomst.nl

Wat valt onder jeugdgezondheidszorg?

De jeugdgezondheidszorg (de JGZ) is er voor alle kinderen, jongeren en hun (aanstaande) ouders/opvoeders. Je kunt bij de JGZ terecht voor (gratis) advies, voorlichting en ondersteuning bij gezond opgroeien en opvoeden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ncj.nl

Welke leeftijd jeugdgezondheidszorg?

Vanaf de zwangerschap tot je kind 18 jaar is, is de jeugdgezondheidszorg (JGZ) van Hecht GGD Hollands Midden er voor jou. We zien jou en je kind regelmatig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cjgleiden.nl

Is het consultatiebureau gratis?

Een consultatiebureau (CB) is een organisatie die de gezondheid, ontwikkeling en groei van je kindje volgt. Je krijgt hier gratis advies en medische zorg voor je kind. Vanaf de geboorte tot je kind 4 jaar is, brengen jullie regelmatig een bezoek aan het consultatiebureau.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kraamzorgzwangerenzo.nl

Be in the Know - The Rights of Young People in Healthcare

34 gerelateerde vragen gevonden

Hoe vaak naar CB?

De vervolgbezoeken vinden elke maand plaats tot een leeftijd van 4 maanden. De volgende bezoeken vinden plaatst wanneer je baby 6, 7,5, 9, 11, 14 en 18 maanden is. Vervolgens wanneer je baby 2 jaar wordt, 3 jaar wordt en het laatste bezoek bij het consultatiebureau is rond een leeftijd van 3 jaar en 9 maanden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kabrita.nl

Welke leeftijd prikken consultatiebureau?

Tot en met 4 jaar ( fases 1 en 2) krijgt je kind een prik bij het bezoek aan het consultatiebureau. Vanaf 9 jaar ( fases 3 en 4) wordt je kind uitgenodigd voor onze groepsvaccinaties RVP. Hiervoor vaccineren we 2 keer per jaar: in het voorjaar en in het najaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggdbzo.nl

Welke leeftijden kind naar GGD?

Tussen de 4 en 12 jaar checkt de jeugdverpleegkundige 2 keer de gezondheid en ontwikkeling van uw kind. U krijgt de uitnodiging vanzelf thuisgestuurd. Deelname is geheel vrijwillig en vindt plaats op de basisschool of op een van onze 30 locaties in en rondom Amsterdam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggd.amsterdam.nl

Wat doet een CJG?

Onderzoeken. De medewerkers van de Jeugdgezondheidszorg volgen samen met jou de ontwikkeling van je kind en ondersteunen je bij de verzorging en opvoeding. Als je daar behoefte aan hebt, geven wij ook advies. De gezonde en veilige ontwikkeling van jouw kind staat daarbij voorop.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggdhm.nl

Wat is het doel van JGZ?

Het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg (DD JGZ) is een elektronisch dossier. Er staan gegevens in over de gezondheid en de ontwikkeling van een kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe wordt de GGD betaald?

De GGD maakt kosten voor uw behandeling. De zorgverzekering vergoedt dit meestal. In uw zorgverzekering is een eigen risico opgenomen. Het eigen risico is een bedrag dat u elk jaar eerst zelf moet betalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggdhvb.nl

Wat doet de GGD op school?

Jouw kind wordt een aantal keren opgeroepen voor een bezoek aan de schoolarts of de schoolverpleegkundige. Deze kijkt naar de ontwikkeling van jouw kind en draagt zorg voor eventuele vaccinaties. De gegevens van jouw kind komen in een digitaal dossier. Het bezoek aan de schoolarts is niet verplicht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oudersenonderwijs.nl

Is CJG onderdeel van GGD?

Het logo van Centrum voor Jeugd en Gezin verschijnt. De jeugdgezondheidszorg (of JGZ) is onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). In onze regio voert de jeugdgezondheidszorg van de GGD de onderzoeken bij je kind uit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cjgalphenaandenrijn.nl

Wie mag mee naar consultatiebureau?

Je mag dus met beide ouders/verzorgers naar de afspraak komen. Ook het meenemen van broertjes/zusjes mag. Al is het wel rustiger tijdens het consult voor iedereen als andere jonge kinderen thuisblijven. Heb je vragen?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jongjgz.nl

Wat controleert het consultatiebureau?

Op het consultatiebureau onderzoeken wij jouw kind en beantwoorden we je vragen. We zijn er voor vragen over opgroeien, opvoeden en ouderschap. Samen volgen we de ontwikkeling en gezondheid van jouw kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggdhvb.nl

Wat checkt het consultatiebureau?

De jeugdverpleegkundige of arts op het consultatiebureau doet de algemene gezondheidscheck en kijkt naar de ontwikkeling van je baby. Hij of zij kijkt bijvoorbeeld of je kindje voorwerpen kan volgen met zijn ogen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 24baby.nl

Wat kan het CJG voor jou doen?

Het CJG biedt gratis informatie & advies, steun & begeleiding.Daarnaast kan het CJG verwijzen naar specialistische hulp en coördinatie van zorg bieden. Dit doen wij in opdracht van de Gemeente Apeldoorn die verantwoordelijk is voor de jeugdgezondheidszorg en de jeugdhulp.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cjgapeldoorn.nl

Waarom moeten kinderen naar gesloten jeugdzorg?

Gesloten jeugdhulp beperkt de vrijheid van een kind. Daarom is deze ingrijpende vorm van hulp er alleen is voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld als jongeren een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving en anders niet de juiste hulp krijgen. De kinderrechter beslist of gesloten jeugdhulp noodzakelijk is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kinderbescherming.nl

Waarom ga je naar jeugdzorg?

Jeugdhulpplicht gemeenten

Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld aan jongeren met een beperking, stoornis, aandoening of opgroeiproblemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat doet de GGD voor kinderen?

Wij geven advies, meten en wegen uw kind, doen gezondheidsonderzoeken en bieden vaccinaties aan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggd.amsterdam.nl

Wat doet een jeugdverpleegkundige bij de GGD?

Je doet verpleegkundig onderzoek, signaleert gezondheidsproblemen en/of zorgtekorten. Je stelt een behandelplan op. U overlegt met andere ketenpartners zoals jeugdzorg en leerplicht. Je begeleidt, geeft voorlichting en adviseert aan jeugdigen, ouders en leerkrachten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bkv.jobs

Waarom huisbezoek consultatiebureau?

Je kunt tijdens je zwangerschap een prenataal huisbezoek aanvragen bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) als je vragen of problemen hebt waar je verloskundige je niet bij kan helpen. Er komt dan een jeugdverpleegkundige bij je op huisbezoek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wij.nl

Wat als je je kind niet laat vaccineren?

Wat zijn de gevolgen en de risico's als een ouder zijn kind niet laat inenten? Zolang landelijk de vaccinatiegraad meer dan 95% is, zal een kind waarschijnlijk niet ziek worden. Maar de tendens is dat die vaccinatiegraad lager wordt. Daarmee wordt de kans groter dat een kind met deze ziekten besmet raakt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cjgkatwijk.nl

Hoe weet ik of mijn kind alle vaccinaties heeft gehad?

Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vaccinatieboekje.com

Welke prik krijg je als je 14 bent?

Als je 14 wordt, krijg je een vaccinatie tegen meningokokkenziekte aangeboden. De prik die je krijgt, werkt tegen een aantal meningokokbacteriën: A, C, W en Y. Door de vaccinatie ben je 10 jaar beschermd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksvaccinatieprogramma.nl

Populaire vragen

Volgende artikel  
Is een verhoor verplicht?