De overleving van de hoofdluis is afhankelijk van omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Onder normale omstandigheden blijft een volwassen luis op een hoofd gemiddeld 20 dagen leven. Gescheiden van het menselijk lichaam, dus zonder bloed, kan een volwassen luis bij kamertemperatuur (20°C) maximaal 2 dagen overleven.
Luizen zijn lastig te bestrijden, omdat ze steeds vaker resistent zijn tegen hoofdluismiddelen. Bovendien is hoofdluis erg besmettelijk. Maar volgens het RIVM hoef je niet meer het hele huis overhoop te halen om ze te bestrijden. Kammen en wassen zou voldoende zijn om hoofdluizen en neten te behandelen.
Hoe weet ik hoelang de hoofdluizen al in het haar zitten? Dit kan je inschatten aan de hand van de positie van de neten op het haar. De luis plaatst haar eitjes zo dicht mogelijk bij de hoofdhuid. De neten zullen zich dus door de natuurlijke haargroei iedere dag een klein beetje verder van de hoofdhuid bevinden.
Als je goed kijkt, kan je de luizen zelf zien. De eitjes of 'neten' van de luizen zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van de haren.Die kan je ook gewoon zien, en zelfs voelen als je het haartje tussen je vingers laat glijden.
De eitjes van hoofdluizen worden neten genoemd. Een vrouwtjes hoofdluis kan tussen de 100-150 eitjes leggen. Neten worden vastgeplakt aan het haar, heel dicht bij de hoofdhuid, en kunnen maandenlang vast blijven zitten, ook wanneer het eitje reeds is uitgekomen of wanneer het embryo in het ei is gestorven.
Verder zoeken mensen ook vaak hun toevlucht in zogenaamde 'repellents'. Dat zijn middelen die luizen zouden afstoten. Die middelen zijn vaak op basis van essentiële oliën, zoals rozemarijn, lavendel of pepermunt. Een ander product waar luizen niet tegen zouden kunnen is tea tree oil.
Hoofdluis gaat niet vanzelf over. Hoofdluis behandelen kan op twee manieren. De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam. Het duurt 10 dagen voor een eitje van een hoofdluis uitkomt.
De aanwezigheid van luizen kan worden vastgesteld door het haar te kammen met een fijntandige kam boven een stuk wit papier. Inspectie van de haren alleen, zónder kammen, is niet toereikend. De luizen zullen op het papier vallen als kleine grijsblauw of roodbruin gekleurde spikkels.
Ouderwetse luizenshampoos dienen gebruikt te worden in combinatie met kammen. De hoofdluis behandeling met de shampoo dient na 7 dagen herhaald te worden.
Kinderen die haarlak of gel gebruiken hebben veel minder last van hoofdluis dan kinderen die dat niet doen.
Kam elke dag het haar met een luizenkam. Doe dit 2 weken. Daarna zijn de luizen weg. Een lotion tegen luizen is meestal niet nodig.
Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed.
Doe dit kammen met nat haar, waar een flinke dosis onuitgespoelde crèmespoeling in zit, niet alleen omdat de kam er makkelijker doorheen glijdt, maar ook omdat de luizen hierdoor op hun plaats blijven zitten en je er dus geen mist.
Hoofdluis is vervelend, maar niet gevaarlijk. Ook kan de hoofdluis geen ziektes overbrengen. Als er niets aan wordt gedaan, is er wel een zeer kleine kans op een secundaire bacteriële infectie. Besmetting met de hoofdluis is niet het gevolg van een onhygiënisch milieu.
Omdat de parasiet buiten het lichaam blijft, ontwikkelt iemand geen afweer tegen luizen. Zolang de beestjes dus niet massaal uitgeroeid worden, kan iemand keer op keer besmet raken. Het Landelijke Steunpunt Hoofdluis bedacht in 2010 de 'Luizendag'.
Luizen zijn overlopers en verspreiden zich snel, dus controleer meteen alle huisgenoten door hun natte haar te kammen met een neten- of luizenkam. Als u geen luis vindt, herhaal dit kammen dan bij iedereen eens per week, gedurende twee weken.
Jeuk treedt gewoonlijk 1-2 weken na besmetting op. Secundaire infecties met bacteriën (impetigo) door krabben en algehele malaise komen voor, maar zijn zeldzaam. In enkele gevallen is er sprake van een lichte lymfeklierzwelling in de nek 1. Na behandeling kan de jeuk nog 2 weken aanhouden.
Hoofdluis bestrijd je vooral door goed te kammen. Omgevingsmaatregelen zoals knuffels wassen zijn niet meer nodig.
Kammen maar!" - campagne, is het effectiever om te kammen dan om luizenmiddelen te gebruiken. Maar ook kammen met een reguliere netenkam is slechts in 38% tot 57% van de gevallen effectief, na 14 dagen lang kammen. Dit komt doordat neten en nimfen vaak door de kamtanden glippen, en luizen wegvluchten van de netenkam.
Veel ouders vragen zich af of ze, wanneer ze hoofdluis behandelen, ook het beddengoed van hun kinderen tegen luizen moeten behandelen. Kunnen luizen bijvoorbeeld overleven in bed of in mutsen of sjaals? Dat kan, maar in elk geval niet langer dan 48u.
Ze kunnen gemiddeld tussen 8-24 uur overleven zonder voedsel en warmte, anders drogen ze uit en sterven ze. Wanneer hoofdluizen zonder gastheer zitten, is er een zeer kleine kans dat ze lang zullen overleven.
Hoofdluizen zijn kleine insectjes van ongeveer drie tot vier millimeter groot, die zich verstoppen in de haren. Hier voeden ze zich aan de hoofdhuid.
Er zijn ook mensen die proberen om neten en luizen te verwijderen met een stijltang. Een stijltang tegen luizen gebruiken is echter niet zonder gevaar en bovendien is het absoluut niet bewezen dat de luizen en neten doden met een stijltang effectief zou zijn.
Kammen, kammen, en kammen
Het beste advies tegen hoofdluis: twee weken lang elke dag met de speciale luizenkam door het haar. Het kost soms wat tijd, zeker als je dochter van die mooie lange lokken heeft, maar volgens huisartsen is dit het beste advies.