Karate is net als judo een japanse vechtkunst. Het verschil tussen karate en judo is dat je elkaar bij judo vastpakt en op de grond werpt en bij karate gebruik je trappen en stoten om punten te scoren op het lichaam van de tegenstander. Karate is een staande vechtkunst en lijkt meer op kickboksen.
Kyokushin karate is een Japanse vechtsport en de hardste en enige 'full-contact' vorm van karate. Bij wedstrijden worden geen bescherming gedragen en stoten naar het gezicht, ruggengraat en hals zijn niet toegestaan.
Karate kan dus een uitstekende sport zijn voor kinderen van alle leeftijden. Het biedt niet alleen een geweldige manier om fysiek actief te zijn, maar het kan kinderen ook helpen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen, discipline, sociale vaardigheden en mentale focus.
Judo is een populaire keuze voor vechtsport voor een kind. En met goede reden, want kinderen kunnen er niet alleen goed hun ei in kwijt, maar ze leren er ook nog eens veel van. Kinderen die aan judo doen ontwikkelen namelijk discipline, doorzettingsvermogen, respect, uithoudingsvermogen en zelfvertrouwen.
Bij beide vormen van Jiu-Jitsu leer je jezelf te verdedigen tegen verschillende aanvallen, maar ook leer je het uitvoeren van verschillende aanvalstechnieken. Dit dus in tegenstelling tot aikido, karate en taekwondo, waarbij het echt puur om zelfverdediging draait.
Voordelen van Karate
Het helpt onder andere bij het ontwikkelen van geduld, moed, zelfverzekerdheid, zelfbeheersing, kracht, flexibiliteit, kalmte en concentratie. Daarnaast vermindert het negatief of agressief gedrag. Daarnaast biedt Karate ook nog een goede basis voor zelfverdediging.
Het is ten strengste verboden te roken en alcohol te drinken in het gebouw; Discriminatie, (seksuele) intimidatie, schelden, grof taalgebruik, treiteren, pesten, irriteren of kwetsen van wie dan ook (al dan niet via social media) wordt niet geaccepteerd.
Gericht zelfverdedigingsprogramma
Krav Maga Law Enforcement is speciaal ontwikkeld voor politie en justitie.
Krav Maga, Hebreeuws voor contactgevecht, is een vecht- en zelfverdedigingsysteem dat ontwikkeld is in het Israëlische leger door Imi Sde-Or Lichtenfelt. Het wordt wereldwijd onderwezen aan strijdkrachtonderdelen, speciale eenheden, politie, beveiliging en aan burgers.
Ze leren assertief zijn en het is heel goed voor hun weerbaarheid. Ze worden er sterker van, zowel fysiek als qua zelfvertrouwen. Ze leren zich beter concentreren en doorzetten. De kinderen wordt het belang van respect (zowel op de mat als in het dagelijks leven) bijgebracht.
Er zijn drie verschillende soorten karate: traditioneel Wado-karate, wedstrijdkarate (vanaf 7 jaar) en sportkarate. Sportkarate is dynamischer dan de traditionele vorm en toegankelijk voor iedereen van 4 tot 60 jaar.
Fitness: Karate training is erg krachtig. Beginners dienen rustig te beginnen, maar indien je wat verder komt dan wordt de training steeds harder en krachtiger. Er is veel krachttraining waardoor de spieren sterk en flexibel worden.
Basistechnieken zoals trappen, stoten, slagen, standen, ademhaling, pareren en verplaatsingen, worden getraind in de zogenaamde 'kihon'. Kihon is het oefenen van fundamentele technieken als afweren, stoten en trappen. Om deze goed te kunnen beheersen is het belangrijk dat de karateka regelmatig oefent.
Krav Maga en zelfvertrouwen
Een van de redenen dat Krav Maga steeds populairder wordt is omdat het zorgt voor een grote boost in je zelfvertrouwen. Het is over het algemeen wel bekend dat vechtsporten deze bijwerkingen hebben, maar bij Krav maga staat het zelfvertrouwen opbouwen net iets meer centraal.
Karate kwam eind 19e eeuw als vechtsport in zwang, maar was gebaseerd op eeuwenoude tradities. Sinds de 14e eeuw kent Okinawa verschillende ongewapende vechtsporten.
Karate is een dynamische vechtsport waarbij geen wapens worden gebruikt maar voornamelijk gebruik wordt gemaakt van speciale vuiststoten, trappen, slagtechnieken en in mindere mate werptechnieken.
Die begint met kennismakingsdagen, gevolgd door een vooropleiding en uiteindelijk de Elementaire Commando Opleiding (ECO). Laatstgenoemde test is de zwaarste en daarom beruchtste initiële opleiding binnen de Nederlandse krijgsmacht.
Joe Rogan: Beste Martial Arts voor zelfverdediging
Sporten, zoals Krav Maga, Aikido en Kung Fu. Echter is het nog beter om sporten te beoefenen, waarbij je traint met andere geoefende vechters. Sporten waarbij het competitie-element aanwezig is, zoals (Braziliaans) Jiu jitsu, MMA, Muay Thai en judo.
Een stukje hardlopen, een rondje fietsen, een fikse wandeling, tien minuutjes touwtjespringen, wat buikspieroefeningen, het maakt niet uit wat je doet. Van elke nieuwe vaardigheid groeit jouw zelfvertrouwen!
Vechtsport is er in versies met hoge impact, zoals kickboksen. Dit is alleen in aangepaste vorm geschikt voor mensen met hogere leeftijd. Een vechtsport als wing chun draait om het vermijden van impact en om balans en controle. Bij deze sport is instappen als oudere makkelijker.
Fysieke fitheid en gezondheid
Natuurlijk zijn de fysieke voordelen van vechtsporten ook niet te onderschatten. Regelmatige training kan leiden tot verbeterde cardiovasculaire gezondheid, versterking van spieren en verbeterde flexibiliteit.
Tegenwoordig vallen vechtsporten als karate, judo, kendō en jujutsu onder de vormen van martial arts. Deze sporten zijn niet officieel erkend als de nationale sport van Japan maar veel Japanners beschouwen ze wel zo.
Karate is niet alleen een effectieve vorm van zelfverdediging, maar het kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van mentale en emotionele veerkracht. Het beoefenen van karate vereist niet alleen fysieke kracht en uithoudingsvermogen, maar ook mentale kracht en emotionele stabiliteit.
Het kan zelfvertrouwen opbouwen, respect en discipline bevorderen, nieuwe vriendschappen creëren en teamwork en samenwerking bevorderen. Als u op zoek bent naar een sport die niet alleen goed is voor uw lichaam, maar ook voor uw geest, dan is karate een uitstekende keuze.
Het doel van karate is het uitschakelen van een aanvaller met één enkele, beslissende tegenaanval, zonder behulp van wapens. De technieken moeten zeer precies en efficiënt uitgevoerd worden, met inzet van alle beschikbare energie en met een sterke focus en beheersing. In het Japans noemt men dit kime.