Vitamine B12 zorgt mede voor een goede weerstand en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Deze vitamine is van belang voor de aanmaak van rode bloedcellen, ondersteunt de opbouw van zenuwcellen en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.
Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas. Eet dagelijks een handje ongezouten noten. Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.
Vitamines die je weerstand ondersteunen
Voor vitamines A, B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat deze stoffen de weerstand kunnen ondersteunen. Het is belangrijk om deze vitamines uit gezonde en gevarieerde te voeding halen.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Voelt u zich de laatste tijd moe en bent u regelmatig verkouden en/of grieperig? Waarschijnlijk heeft u dan een lagere weerstand. Symptomen zoals moe zijn, vaak verkouden en grieperig horen bij een lage weerstand. Ook kan het langer duren voordat u zich weer de oude voelt en hersteld bent.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Eet dagelijks minimaal één van de volgende voedingsmiddelen: bieten, wortels, citrusvruchten, blauwe bessen en knoflook. Zij zijn namelijk rijk aan vitamine A en C. Net wat je afweersysteem nodig heeft!
Supplementen kunnen een goede aanvulling zijn. Van onder meer vitamine C, vitamine D, selenium en zink is bewezen dat ze het immuunsysteem ondersteunen. Onderzoek toonde aan dat vooral vitamine C en zink de duur van een verkoudheid kunnen inkorten2.
"Roken, alcohol en ongezond eten met veel suiker en vetten bevorderen de laaggradige ontsteking. Groenten, fruit, vis, peulvruchten en volkoren graanproducten helpen je juist om deze te remmen." Vitamine D, zink en vitamine C zijn belangrijke voedingsstoffen om infecties in te dammen.
Voor het in stand houden van een gezond immuunsysteem is basissuppletie met een multivitamine/mineralenpreparaat van hoge kwaliteit, met ruime doseringen vitamine C, vitamine D en vitamine E, zink, selenium en magnesium, in combinatie met omega 3-vetzuren (visolie), onmisbaar.
Dit betekent dat het goed door het lichaam wordt opgenomen en goed wordt verdragen door maag en darmen. Het heeft geen laxerend effect. Magnesium is goed voor de werking van de spieren, draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid en draagt bij aan geestelijke veerkracht.
Met een bloedtest kun je het gehalte van verschillende soorten vitaminen en mineralen aantonen. Een bloedtest neem je om verschillende redenen. Het is namelijk lastig om zelf te bepalen of je wel voldoende vitaminen binnenkrijgt. Met een bloedtest heb je netje op een rijtje wat je tekort komt of dat alles op peil is.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Een verzwakt immuunsysteem herken je aan de volgende symptomen: Aanhoudende vermoeidheid. Terugkerende infecties, zoals regelmatige blaasontstekingen, ontstoken tandvlees, maagklachten of diarree. Regelmatige verkoudheidsklachten.
Een bloedonderzoek geeft snel een idee van de toestand van je immuunsysteem. Onderzoekers bekijken je witte bloedcellen onder de microscoop. Ze tellen en onderzoeken ze op uiterlijk, vorm, grootte en kwaliteit. Ze bepalen ook de antistoffen.
Een goede immuniteit opbouwen doe je in eerste plaats door gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg te rusten. Maar als je immuniteit verzwakt is, krijgen bacteriën en virussen vrij spel en heeft je afweermechanisme wat extra hulp nodig.
Ook plantaardige vitaminen, mineralen en voedingsstoffen (antioxidanten) zijn goed voor je immuunsysteem. Door gezond en gevarieerd te eten, zorg je ervoor dat deze stoffen in je lichaam worden opgenomen, waardoor je je immuunsysteem versterkt. Dat bewegen goed voor je is, weten we allemaal.