PUR-schuim in de vorm van plaatmateriaal is makkelijker herbruikbaar of recyclebaar.
Ja, PU isolatiemateriaal is goed recyclebaar
Daarbij is PU ook nog eens erg goed herbruikbaar en recyclebaar. Er zijn legio manieren om PU te recyclen en bovendien initieert en stimuleert de PU branche continue nieuwe ontwikkelingen op dit gebied, zodat we onze CO2-footprint nog verder kunnen reduceren.
Gespoten PUR wordt veelvuldig toegepast voor het afdichten van deuren en ramen en het isoleren van vloeren, daken en spouwmuren. PUR is een thermohardend plastic. Dat wil zeggen dat het na het uitharden niet meer kan smelten en opnieuw kan worden gevormd. PUR wordt dus niet gerecycled.
Het productieproces van zowel PUR als PIR platen is niet erg milieuvriendelijk door het vrijkomen van schadelijke stoffen. Beide materialen zijn daarentegen wel duurzaam, vanwege de lange levensduur.
Lege bussen purschuim vallen in de regel onder 'gevaarlijk chemisch afval'. Je moet deze dus apart inzamelen en naar een milieustraat brengen. Dat vergt echter nogal wat tijd en discipline van de verwerker.
We recyclen PUR/PIR sandwichpanelen afkomstig uit bouw-, sloop-, montage- en productieafval. Door een ingenieus proces worden alle materiaalfracties gescheiden. De staal- en aluminiumresten worden verzameld en geschikt gemaakt voor hergebruik.
Bij de productieproces worden chemische stoffen gebruikt die slecht zijn voor het milieu. PIR is moeilijk te recycleren.
Ja, dat kan. Bijvoorbeeld luchtwegklachten, eczeem en netelroos. Maar dat komt niet vaak voor. De kans op gezondheidsklachten is klein als het purschuim op de juiste manier is aangebracht.
Polyurethaan wordt afgekort tot PU of pur en is bij het grote publiek vooral bekend als purschuim.Toch is polyurethaan meer dan enkel het purschuim. Van polyurethaan kunnen ook andere producten gemaakt worden en dit zorgt voor een grote toepasbaarheid van polyurethaan. Purschuim is de bekendste toepassing.
Canadese wetenschappers ontwikkelden een soort polyurethaan uit visolie. Ze gebruikten groene grondstoffen en het plastic dat ze maakten is waarschijnlijk biologisch afbreekbaar.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
De meest gerecyclede materialen in Europa zijn aluminium, staal, glas, papier en plastic. Voor het recyclen van deze materialen is minder energie nodig dan wanneer het materiaal nieuw uit grondstoffen vervaardigd wordt.
Zolang je niet aanwezig bent in de woning tijdens het spuiten van het PUR-schuim, is er geen probleem. Gemiddeld mag je zo'n 2 uren niet in je woning aanwezig zijn. De Nederlandse Gezondheidsraad bevestigde in september 2021 dat het onwaarschijnlijk is dat bewoners nadelige gezondheidseffecten ondervinden.
Vanaf 24 augustus 2023 is het verplicht dat iedere werknemer die met PUR werkt, hier een speciale opleiding voor heeft gevolgd. Wat betekent dit voor jou? In PUR-schuim zitten diisocyanaten; gevaarlijke stoffen die onder andere astma kunnen veroorzaken.
PUR-schuim (Polyurethaanschuim)
Thermische isolatiewaarde: zeer goed vanwege de hoge isolatiewaarde van het materiaal. Levensduur: 20-30 jaar, maar kan langer meegaan als het goed is aangebracht en beschermd tegen vocht en beschadigingen.
Aandachtspunten. Bij verbranding van uitgehard PUR kunnen zeer giftige stoffen ontstaan: blauwzuur en koolmonoxide. PUR-platen hebben een hoge isolatiewaarde, maar op ecologisch vlak hebben conventionele synthetische isolatiematerialen zoals polystyreen (PS) en polyurethaan (PUR) hardschuim, heel wat nadelen.
Na verloop van tijd gaat het vocht dóór het schuim heen en gaat tussen de vloer en het isolatiemateriaal zitten. Vocht in PUR-schuim zorgt voor:Aantasten van de vloer. Schimmel.
In de jaren 60 zijn polyurethaan of PU-afwerkingen ontwikkeld voor de industrie.
PUR schuim is vochtbestendig, waardoor het goed geschikt is om te gebruiken in kruipruimten, waar het makkelijk vochtig wordt. Daarnaast ligt de isolatiewaarde hoog, met een lambdawaarde van 0,026 W/m*K. Het is makkelijk aan te brengen en hoeft ook niet veel te kosten. PUR schuim is ook perfect voor na-isoleren.
Wat is de maximum temperatuurbestendigheid van Recticel PUR / PIR bouwisolatie? PUR - polyurethaan voor bouwtoepassingen weerstaat aan een maximum temperatuur van +100°C; PIR - polyisocyanuraatschuim isolatie daarentegen aan + 130 tot 150 °C.
PU-schuimen zijn niet volledig 100% waterdicht, omdat er een bepaalde hoeveelheid waterabsorptie kan zijn. Maar afhankelijk van het type schuim is het wel meer of minder waterdicht.
Resol (Kooltherm) Resol (Kooltherm) isolatieplaten worden geproduceerd van een hardschuim isolatiemateriaal, met nog betere isolerende eigenschappen dan PIR. De platen zijn daarom zeer geschikt als u dun wilt isoleren en toch een goede isolatiewaarde wilt behalen, of als u wilt besparen op isolatie.
Heeft u bijvoorbeeld een schuin dak die u van binnen wilt isoleren, dan isoleert een PIR plaat van 10 centimeter uiteraard beter dan een steenwolplaat van dezelfde dikte. Wilt u een even hoge isolatiewaarde halen, dan zult u met dikkere steenwolplaten aan de slag moeten.