Dit kan je makkelijk oplossen door de huid in te smeren met baby- of kokosolie en vervolgens in een warm bad te gaan liggen. Door de combinatie van heet water en olie, breek je de fake tan af en verlies je kleur.
Zwemmen in een bad met chloor zal de tan afbreken. Neem na het zwemmen een douche en scrub je huid met een scrub handschoen in circulerende bewegingen. Stoomcabines en sauna's zullen de kleur ook doen vervagen. Ontspan 20-30 minuten in een stoomcabine of sauna en wrijf je huid dan af met een natte handdoek.
Douche op goede tijden, dus voor het zelfbruinen of juist minimaal 12 uur na het zelfbruinen. Wanneer je onder de douche springt terwijl de zelfbruiner nog niet 'uitgewerkt' is, is de kans groot dat de kleur wegspoelt.
Gemiddeld vervaagt de spray tan na 5 – 7 dagen, de oorzaak hiervan is de natuurlijke afschilfering van de huid. Door de huid goed voor te bereiden en tussendoor te blijven verzorgen, maak je optimaal gebruik van de duur van de zelfbruiner spray.
Ja, je kunt met zelfbruiner op zonnen. Zelfbruiner hecht zich namelijk aan de bovenste laag van je huid (de dode huidcellen). Terwijl het natuurlijke bruiningsproces door de zon zich in een diepere huidlaag afspeelt.
Kun je je scheren na het gebruik van een zelfbruiner? Natuurlijk kan dat, kwaad kan het niet, maar helaas zal de teint dan wel sneller verdwijnen. Scheren van je lichaamshaar met een wegwerpmesje of beter nog een safety razor, betekent voor de huid zoveel als een vorm van scrubben.
Nee, zelfbruiner is niet slecht voor je gezondheid. Zelfbruiner reageert namelijk alleen met dode huidcellen. Deze dode huidcellen vallen naar verloop van tijd langzaam van je huid af. Zelfbruiner richt daarom geen schade aan in de onderliggende huid, in tegenstelling tot UV-straling.
Om vlekken te voorkomen en om de bruine kleur langer houdbaar te maken is het belangrijk om je huid goed te scrubben met een Body Scrub. De stof die je huid zo mooi bruin kleurt, bindt zich namelijk aan de dode huidcellen. Wanneer je je huid scrubt, ontdoe je jezelf van opgehoopte dode huidcellen.
Zelfbruiner is snel en gemakkelijk te verwijderen door een watje met een beetje nagellak remover over de zelfbruiner vlekken heen te wrijven. Kies echter wel voor een variant zonder aceton, zodat je de huid niet onnodig extra uitdroogt, en breng daarna een voedende creme aan om de huid te hydrateren.
De grote goudkleurige tube bodylotion geeft me al een instant zomergevoel, dus dat is al een pluspunt! Het is een lotion met zelfbruiners die je huid ook nog eens verzorgd door de zogenaamde Cell-Moisturisers™. Hij zorgt ervoor dat je lichte huid nét dat beetje bruiner wordt zonder dat je daarvoor zonlicht nodig hebt.
Kruidvat Solait Self Tan Bronzing Cream zorgt het hele jaar door voor een natuurlijke gebruinde teint, zonder zon. Deze verzorgende crème met walnootolie, sheabutter en vitamine E hydrateert je huid en beschermt tegen vroegtijdige huidveroudering en uitdroging.
Wat je wel moet doen bij zelfbruiner:
Aan te raden is om de spray aan te brengen na het douchen en voor het slapen gaan. De meeste spray tans en mousse tans zijn na 20 minuten droog, je kan er dus gerust mee slapen zonder dat het afgeeft.
Na het scheren moet je nog 24 uur wachten voordat je de zelfbruiner aanbrengt. Dit geeft je huid de kans om te herstellen van de scheerbeurt, waardoor je een gladder en egaler resultaat krijgt. Anders heb je zomaar de kans een heel gevlekt resultaat te krijgen.
Daarna 2 tot 3 keer per week herhalen om het resultaat te behouden. Ook kan je tussendoor een verzorgende crème gebruiken om het resultaat langer te behouden. Scrub de huid dan alleen voordat je een zelfbruiner gebruikt.
'DHA is een chemische afgeleide van suiker. Totaal onschadelijk, maar de DHA-molecule heeft wel een specifieke geur. Reageert het DHA met de eiwitten in de hoornlaag van de huid, dan vindt er een oxidatie plaats. Dat chemische proces resulteert in een bruine kleur, maar versterkt eveneens de penetrante DHA-geur.
Op het moment dat je tan volledig in is getrokken kun je gewoon zwemmen met een zelfbruiner. Zwemmen in zeewater of in zwembaden met chloor kan er wel voor zorgen dat je kleurtje wat sneller vervaagd.
Maar 1 ding is zeker: verkleuring door de zon (of zonnebank) vergroot de kans op huidkanker en beschadigt de huid terwijl rond DHA geen enkele wetenschappelijk bewezen gevaren bekend zijn. Wil je een kleurtje, is het dus veiliger om zelfbruiner te gebruiken dan in de zon te bakken.
Na het smeren moet je je zelfbruiner even laten drogen.
Trek dus even zo min mogelijk kleding aan en kies voor donkere kleuren. Met sporten of douchen moet je ook even wachten, want water veroorzaakt geheid vlekken. Te veel wrijving trouwens ook, dus doe een beetje rustig aan tot je huid niet meer plakkerig aanvoelt.
Zelfbruiner bevat een paar ingrediënten die reageren met je huid, waardoor er een bruine teint ontstaat. De ingrediënten dihydroxyacetone (DHA) en erythrulose reageren met dode huidcellen. De huidcellen vernieuwen snel en de bruine teint blijft daarom niet zolang zitten als dat je wellicht gewend bent.
Een zelfbruiner reageert met de bovenste laag huidcellen en zorgt voor een oppervlakkige bruining. Door vooraf te scrubben haal je dode huidcellen weg en creëer je een supergladde ondergrond voor je bruine tint. Kies voor een scrub zonder olie, want olie op je huid geeft een ongelijkmatige bruining.
Een tot twee pompjes is vaak wel voldoende. Begin bij je benen en breng met cirkelvormige bewegingen het product aan op de voor- en achterkant van je onderbenen. Met het restant op de zelfbruiner handschoen werk je vervolgens naar je voeten toe.
Als je een instant zelfbruiner hebt, kun je die de dag van tevoren of zelfs op de dag zelf aanbrengen. Hoppa, in één keer een bruine teint. Aan de andere kant heb je ook 'gradual bronzers' oftewel de zelfbruiners die geleidelijk bruinen.
Een andere, veilige optie is om zelfbruiner te gebruiken. Met een getinte bodylotion of bruiningscrème op je benen, armen of lichaam ben jij binnen een paar minuten al klaar. Snel bruin worden zonder zon is dus zeker mogelijk.