Chocoladehagelslag werd voor het eerst gemaakt in 1936 door de chocoladefabrikant Venz, die chocolade als broodbeleg uit ging brengen. Dit product, bestaande uit kleine langwerpige korrels, werd chocoladehagel genoemd. De naam hagelslag was als merk vastgelegd door de firma Venco.
Chocoladehagelslag – in Vlaanderen ook bekend als muizenstrontjes – is een typisch Nederlands en Belgisch broodbeleg. Het werd voor het eerst gemaakt in 1936 door Amsterdamse chocoladefabrikant Venz.
Venz hagelslag is in 1936 ontwikkeld door Gerard de Vries, van De Vries en Zonen (afgekort Venz). Dagelijks worden 300.000 boterhammen met dit typisch Nederlandse chocolade broodbeleg gegeten, zo bleek in 2010.
Het begon allemaal in 1919, toen de directeur van dropfabriek Venco op het geniale idee kwam. Hij wilde witte breekbare korrels met pure anijssmaak maken als broodbeleg. Hij noemde dit witte goedje hagelslag en bood het aan bij de kruideniers en bakkerijen.
Hagelslag = ... korrels van chocolade die aan hagel kunnen doen denken. De oorspronkelijke betekenis van het woord `hagelslag` is: het neerslaan van hagel. In België wordt hagelslag vaak muizenstrontjes genoemd.
hagelslag → chocolate confetti, chocolate sprinkles, hailstorm, hail damage. hagelslag → hundreds and thousands.
doordat goedkope hagelslagvarianten weinig cacaoboter bevatten, kun je ze niet smelten zoals gewone chocolade. in hagelslag zit namelijk een goedkope vet met daarin een poeder dat smaakt naar cacao. maar wanneer je het verhit scheid de boter en de cacao en wordt het korrelig omdat er geen vocht in zit.
De basis van De Ruijter werd in 1860 gelegd in een oude boerderij. Daar begon de 24-jarige Cornelis Rutgerus De Ruijter een banketbakkerszaak in de Brinkstraat in Baarn, nadat hij het vak had geleerd bij een beroemde Utrechtse banketbakker. Hier werd hij bekend met de geheimen van de bereiding van "Muisjes®".
De Ruijter is niet zomaar een hagelslag merk, maar een koninklijk merk! In 1985 is het merk namelijk officieel benoemd tot Koninklijke De Ruijter B.V. Jaren eerder was het merk al hofleverancier voor koning Willem III.
Waar komt de naam 'hagelslag' vandaan
Maar waarom heten de kleine chocolade stukjes eigenlijk 'hagelslag'? Dat komt vermoedelijk van het geluid wat de hagelslag maakt als het uit het pak op je boterham valt: het geluid van hagel die valt.
Het bedrijf loopt zo goed dat in 1928 al vier panden nodig zijn om alles te kunnen maken. Omdat ze alles onder één dak willen maken, gaan ze op zoek naar een grotere Venz fabriek. In 1930 wordt deze fabriek in Vaassen (Gelderland) geopend.
Anno 2006 was Venz net zoals De Ruijter, een andere producent van zoet broodbeleg, onderdeel van de voedingsproducent Heinz. De productie vond plaats in Utrecht. In augustus 2013 werd het concern opgekocht door Warren Buffett en partners.
Doel van de Staat van Volksgezondheid en Zorg. Het doel van de Staat van Volksgezondheid en Zorg (Staat VenZ) is het presenteren van belangrijke kerncijfers voor het VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport -beleid in één (digitaal) product.
Deze heerlijke crispy chocolade bolletjes zijn gemaakt van witte chocolade in de kleuren wit en groen en zijn de perfecte topping voor op de boterham, dessert, taart of een lekker Rotterdams 'gebakkie'.
Hoe wordt het in de fabriek gemaakt? Chocolade wordt gemaakt van cacao, melkpoeder en suiker (want cacao is best bitter). Dit mengsel wordt samengeperst tot spaghettislierten, daarna worden de slierten afgekoeld en in kleine stukjes gehakt, net zolang tot ze klein genoeg zijn.
Als kleurstof voor roze muisjes wordt karmijnzuur gebruikt, voor de blauwe muisjes is dit indigotine. Na het kleuren en glanzen moeten de muisjes gedroogd worden. Het product gaat dan gedurende 36 uur de droogkamer in zodat het suikerlaagje hard en krokant kan worden. De muisjes worden ten slotte machinaal verpakt.
Er zit geen smaakverschil tussen roze en blauwe muisjes.
Bij de geboorte van een meisje werd sinds 1860 roze Muisjes geserveerd, maar bij een jongen kreeg je witte Muisjes voorgeschoteld. Pas in 1994 werden de blauwe Muisjes geïntroduceerd.
Sinds 1860 maakt De Ruijter, die patent heeft op de merknaam Muisjes, de welbekende roze met witte muisjes, maar de traditie ontstond pas echt nadat prinses Beatrix geboren werd in 1938. De Ruijter heeft voor die gebeurtenis namelijk oranje muisjes gemaakt.
Het ontstaan van een Nederlandse traditie
De traditie om de muisjes te eten na de geboorte van een baby ontstond in 1938, toen prinses Beatrix werd geboren. Fabrikant De Ruijter, die we allemaal wel kennen van hun uitgebreide assortiment hagelslag, gaf een blik met oranje Muisjes aan de familie Van Oranje-Nassau.
Beschuit met muisjes wordt in Nederland speciaal gegeten wanneer er een baby is geboren. Beschuit met muisjes is een typisch Nederlandse traditie. In Vlaanderen trakteren de ouders na een geboorte op suikerbonen, in Noord-Brabant is dit ook traditie, samen met beschuit met muisjes.
Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
Chocolade
Bewaar chocolade nooit in de koelkast. Als chocolade in aanraking komt met water, verandert het product. Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur.
Wanneer chocolade te warm wordt, smelt de in de chocolade verwerkte cacaoboter. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt, stolt en kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen vormen een grijswitte waas aan het oppervlak van de chocolade. Dit noemt men vetrijp of vetbloom.