Ford breidt het aanbod Transit bestelauto's uit. Er komt een versie die is goedgekeurd voor een maximum totaalgewicht van vijf ton. Daarmee betreedt Ford het segment waarvoor een C1 rijbewijs verplicht is. Bestelauto's mogen een maximaal toegestaan totaalgewicht hebben van 3,5 ton, oftewel 3500 kg.
Heeft uw camper een maximaal gewicht van 3.500 kilo?En is het voertuig geschikt voor het vervoer van maximaal 8 personen (uzelf niet meegerekend)?Dan heeft u genoeg aan een rijbewijs B. Voor zwaardere campers moet u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) hebben.
Ook het trekvermogen van de Transit is verder verbeterd. Een maximaal toelaatbaar gewicht van 7.000 kg maakt een trekvermogen tot 3.500 kg mogelijk voor de 170pk en 185pk sterke 350 GVM achterwielaangedreven versies met een 4.1:1 eindoverbrenging.
Je mag met je rijbewijs B een bestelauto rijden. Met een rijbewijs B mag je auto's en busjes besturen met een totaalgewicht van maximaal 3500 kilogram en met maximaal 8 zitplaatsen (exclusief de bestuurder). Pas als een bus méér dan 8 zitplaatsen heeft (de bestuurder niet meegeteld), heb je een busrijbewijs nodig.
B-rijbewijs - ≤ 3.500 kg
Onder deze criteria vallen de meeste personenwagens en bepaalde bestelwagens zoals de IVECO Daily. Is het voertuig samen met een aanhanger toch zwaarder dan de reglementaire 3.500 kg? Dan ben je verplicht om een extra cursus (code 96) te volgen en het rijbewijs B+ te behalen.
Heb je je autorijbewijs gehaald voor 1 januari 1989, dan mag je gewoon met alle motoren rijden. Voor alle latere rijbewijzen B tot 1 mei 2011 mag je met alle tweewielers uit categorie A1 rijden: motoren met minder dan 11 kW en 125 cc en een gewicht/vermogen van maximum 0,1 kW/kg.
Motor 125 cc B rijbewijs. In Nederland moet je voor het besturen van een 125 cc motor gewoon je A rijbewijs hebben, maar er zijn landen in Europa waar je deze “lichte” motor mag besturen met je B rijbewijs. Zo is het in ons buurlanden België en Duitsland al mogelijk na het volgen van een aantal praktijk lessen.
Met een trekkerrijbewijs mag u op de openbare weg rijden met een tractor, trekker of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS). Op eigen wegen, akkers en eigen terrein is het rijbewijs niet verplicht.
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Is het maximale gewicht van de auto en het maximale gewicht van de aanhanger minder dan 3500Kg, dan mag dit ook met rijbewijs B; 3. Wanneer het maximale gewicht van de auto en de aanhanger zwaarder is dan 3500Kg is rijbewijs B+ of BE benodigd; 4.
2.800 kg en een 300 variant een GVW van ong.3.000 kg. Massa ledig voertuig is het gewicht van een voertuig uit de Ambiente serie volgens standaardspecificaties, inclusief vloeistoffen en zonder bestuurder, passagiers of lading.
Het verbruik van deze bus is gemiddeld 4,8 liter per 100 km en hij weegt 1472 kg. De APK is geldig tot 31-01-2024 en de wegenbelasting bedraagt gemiddeld € 121,- per kwartaal.
Er staan gemiddeld 8 praktijklessen voor het behalen van het C1 rijbewijs. De rijlessen worden verspreid over twee dagen of in overleg met de rijschool over meerdere dagen uitgesmeerd. Aansluitend wordt het praktijkexamen gepland. De praktijklessen worden gevolgd in een lichte vrachtwagen.
De categorie B1 geldt voor vierwielers die aan de volgende eisen voldoen:Lege massa van maximaal 400 kg. Dit is het gewicht (de massa) van een voertuig, in kilogram, zonder passagiers en lading. Bij elektrische voertuigen is dit ook zonder het gewicht van accu's.
C1-rijbewijs
voor chauffeurs van vrachtwagens en campers tussen 3.500 kilo en 7.500 kilo.
Sinds 1 januari 2023 kunt u het theorie-examen afleggen met audiotolk. U kunt kiezen uit Frans, Duits of Engels. U hoort de vragen en antwoordmogelijkheden eerst in het Nederlands en daarna in de taal die u gekozen hebt.
Vanaf 1 maart 2024 wordt deze periode verlengd naar 5 maanden. Elke kandidaat-bestuurder moet vanaf dan, tussen het afleveren van het voorlopig rijbewijs en het afleggen van het praktisch examen, minstens 5 maanden verplicht oefenen op de openbare weg.
Als je het rijbewijs B behaald hebt na 1 mei 2011, mag je na 2 jaar een motorfiets van maximaal 125 cc besturen (maximaal vermogen van 11 kW/15 pk) met een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,1 kW/kg. De enige voorwaarde is minstens 4 uur praktijkopleiding volgen in een rijschool.
Nu kan dat nog voor zo'n 150 euro, maar vanaf 1 juli kost het maar liefst het tienvoudige. Dan gaat het nieuwe T-rijbewijs in en vervalt het huidige certificaat. Je kan vanaf juli nog steeds vanaf je zestiende een tractorrijbewijs halen, maar dan kost het je dus tussen de 1500 en 2000 euro.
Sinds 1 juli 2015 is het T-rijbewijs verplicht voor iedereen vanaf 16 jaar die op de openbare weg een land- en bosbouwtrekker (lbt), een mobiele machine (mm) of een motorrijtuig met beperkte snelheid (mmbs)* wil besturen, al dan niet in combinatie met getrokken materieel.
Voor het halen van uw rijbewijs T doet u theorie- en praktijkexamen bij het CBR. Vanaf 15,5 jaar mag u theorie-examen doen. Vanaf 16 jaar mag u praktijkexamen doen. Als u rijbewijs categorie B of C haalt, dan heeft u ook rijbewijs categorie T.
A1: maximaal 125 cc en maximaal vermogen van 11kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1kw per kg massa. A2: vermogen van ten hoogste 35kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2kw per kg massa. A: onbeperkt.
Met dit rijbewijs mag je rijden op middelzware motoren. Om het A2 rijbewijs te behalen moet je een theorie-examen en een praktijkexamen afleggen bij het CBR. Het theorie-examen kan je doen vanaf 17 jaar, maar dit is maar 1,5 jaar geldig. Vanaf je 20e mag je rijles nemen en op rijexamen.