De Spanjaard heeft voor die tijd behalve tegen de Fransen ook tegen de Turken gevochten en zo naam gemaakt.
In 1567 benoemde Filips Alva tot landvoogd van de Nederlanden en kreeg hij opdracht om de opstand van Willem van Oranje neer te slaan. Alva voerde een streng bewind door en kreeg al snel de bijnaam de IJzeren Hertog. Desondanks wist hij de , opstandelingen niet te verslaan.
Nederland komt halverwege de 16e eeuw terecht onder de macht van de Spaanse koning Philips II. Er is veel verzet tegen zijn macht en ideeën. Zo veel dat Philips II zijn opperbevelhebber van het Spaanse leger, Alva, naar Nederland stuurt om de orde te herstellen.
Spanje en Portugal
Alva werd verbannen van het hof en bracht zijn tijd door in het kasteel van Uceda. Daar zou hij twee jaar verblijven. Alva bleek in 1580 weer onmisbaar voor Filips, toen in Portugal verzet ontstond tegen Filips' aanspraak op de Portugese troon.
Het conflict begon als een bestorming van katholieke gebouwen door protestantse groepen: de Beeldenstorm (1566). Filips II stuurde de hertog van Alva naar de Nederlanden, om de rust terug te brengen en het katholicisme op te leggen als staatsgodsdienst.
De Tachtigjarige Oorlog begon met de eerste invasie van Willem van Oranje. Oranje viel in de zomer van 1568 stak de Eems over en viel de Spaanse Nederlanden in het noorden binnen. Medestanders van hem zouden de Nederlanden ook binnenvallen via Roermond (dat belegerd werd) en in het zuiden.
Hieruit blijkt een historische misvatting: Nederland is namelijk nooit bezet door Spanje of de Spanjaarden. De Spaanse koning, in 1583 was dat Philips II, was de wettige vorst van alle Lage Landen. Dat was hij geworden via zijn voorouders die teruggaan tot de dertiende eeuw.
De Hertog van Alva kreeg vanwege zijn keiharde optreden in de Nederlanden de bijnaam "IJzeren Hertog." Hij moest de onrust in de Nederlanden na de Beeldenstorm herstellen. Een belangrijke stap in deze missie was de door hem opgerichte Raad van Beroerten.
Fernando Alvarez de Toledo y Pimentel is de derde hertog van Alva en een Spaanse generaal. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog wordt hij landvoogd van de Nederlanden. Hij regeert met harde hand en staat bij ons bekend als de IJzeren Hertog. In zijn regeerperiode gaat de opstand pas echt goed los.
In 1566 komt een groep edelen in opstand tegen de vervolging van protestanten door de Spanjaarden. Zij noemen zichzelf 'geuzen', wat in feite 'bedelaars' betekent. Geus verandert in een strijdnaam voor iedere tegenstander van de Spaanse onderdrukking.
Felipe (Valladolid, Spanje, 21 mei 1527 - Madrid, Spanje, 13 september 1598), was de oudste zoon van Karel V van het Heilige Roomse Rijk en Isabel van Portugal (1503-1539). Zijn Nederlandse naam is Filips. Filips II was vroom katholiek.
Wie won de Tachtigjarige Oorlog ? De noordelijke Nederlandse gewesten wonnen hun onafhankelijkheid en vormden de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden, terwijl de zuidelijke gewesten onder Spaans gezag bleven.
Filips besloot een leger naar de Nederlanden te sturen, onder leiding van Alva. Diens opdracht: de schuldigen straffen en de zeventien gewesten weer terugbrengen tot gehoorzaamheid aan de koning.
Alkmaar werd toen ruim een week belegerd. Alva schreef dit omdat de Alkmaarders de keuze hadden gemaakt in opstand te komen. Zij hadden de geuzen de stad in gelaten en daarmee de kant gekozen van de Opstand en tegen het Spaanse gezag. Niet iedereen was het eens geweest met deze keuze.
Watergeuzen zijn mensen die gevlucht zijn voor het bewind van de hertog van Alva. Zij zwerven rond op zee en vallen schepen aan. Zij krijgen in 1572 een verbod van de Engelse koningin Elisabeth I om nog langer in Engelse havens aan te leggen en wijken uit naar Noord-Duitsland.
Alexander Farnese (Italiaans: Alessandro) (Rome, 27 augustus 1545 – Atrecht, 3 december 1592) was een Spaans veldheer, landvoogd van de Nederlanden (1578-1592), hertog van Parma en Piacenza (1586-1592) en van Castro.
Einde Opstand
Het leger van de Republiek boekte in de jaren daarna een aantal belangrijke overwinningen op het Spaanse leger. In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
Een oorlog tussen Spanje en Nederland? IIn 2018 herdenken we het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Dit langdurige conflict heeft een enorme invloed gehad op de geschiedenis van zowel Spanje als Nederland, maar natuurlijk ook op de wederzijdse betrekkingen tussen beide gebieden.
De Beeldenstorm (1566)
Protestanten dringen in totaal honderden kerken en andere heiligdommen binnen. Ze zien de Beeldenstorm als een manier om kerken te zuiveren. Door beelden te verwoesten, worden de kerken geschikt gemaakt voor meer sobere, protestantse kerkdiensten waarin het volgen van de Bijbel wordt gepredikt.
Het moorden en plunderen hield lang aan en uiteindelijk vielen er 1584 doden.
'Op 1 april verloor Alva zijn bril. ' Een uitdrukking die je misschien wel eens hebt gehoord. Het gaat over de dag waarop de watergeuzen het stadje Den Briel innamen, op 1 april 1572. Alva verloor dus niet zijn bril, maar Den Briel.
begonnen de Romeinen met het veroveren van Spanje en Portugal. Zij gebruikten voor deze landen het woord Hispania.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid. De zoon van de laatste stadhouder, Willem Frederik, keerde terug uit ballingschap en werd uitgeroepen tot soeverein vorst.
Ook moest hij katholiek worden opgevoed. Willems Lutherse ouders stemden daarmee in.