'Gewone' merkloze zinkzalf bevat meestal 10% zinkoxide, niet zo erg veel dus. Zinkolie bevat weer heel veel zinkoxide, namelijk 60%. Maar dit is weer niet zo heel prettig in gebruik; de grote hoeveelheid zinkoxide mengt niet met de olie, waardoor je steeds moet roeren en mengen voor gebruik.
Zinkoxide wordt in veel preparaten voor op de huid toegepast. Het wordt verwerkt in zalven, crèmes, smeersels, lotions, strooipoeders en pasta's. Zinkoxide wordt al heel lang gebruikt in huidpreparaten. Het is verkrijgbaar onder verschillende merknamen zoals Daroderm zinkzalf, Zinkolie en Zinkzalf.
Zinkzalf werkt adstringerend op de huidporiën, waardoor de kans bestaat dat de huid wordt afgesloten. Zinkpasta koekt snel aan en is daardoor moeilijk aan te brengen en te verwijderen. De huid onder de pasta is vervolgens moeilijk te observeren.
Zinkolie is een pasta die een verkoelende en mild-samentrekkende werking heeft op de huid. Dit middel wordt gebruikt bij diverse huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld irritaties van de huid waarbij een indrogend bedekkend of beschermend effect gewenst is.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Breng de lotion met een watje op de huid aan en laat indrogen. Voordat u nieuwe lotion aanbrengt, kunt u resten poeder verwijderen met een tissue of gaasje met olie. U kunt zinkoxide op de huid naar behoefte aanbrengen. Meestal is 2 keer per dag voldoende.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Heeft een sterke ontstekingsremmende werking, anti-jeukwerking en bevordert herstel van de huidbarrière. Het effect op het microbioom is onbekend. Zinkzalf: Zinkoxide is bestanddeel van vele dermatologische preparaten vanwege het indrogend effect. Nanozinkdeeltjes hebben een bacteriedodende werking.
Zink heeft een indrogend effect. Zink helpt daarom goed bij eczeem dat opengekrabd is, licht bloedt of erg nattend is. Zodra de huid is hersteld is het advies om met zinkzalf te stoppen, omdat de huid door zinkzalf juist kans loopt om nog verder uit te drogen.
Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water. Je kunt Sudocrem beter niet onder make-up gebruiken, omdat het een vettige substantie is waardoor je make-up slechter blijft zitten.
Wel is het zo dat zink zorgt voor een wit laagje op je huid, wat zichtbaar kan zijn als een witte waas of witte vlekjes op de huid. Dus wil je bijvoorbeeld je koortslip of een wondje sneller laten indrogen, dan kan je zinkzalf gebruiken – maar nadeel is dat de crème een wit laagje achterlaat.
Na opening is de tube nog 6 maanden houdbaar. Bewaren beneden 25 °C. Bewaren in de originele verpakking. Niet in de koelkast of de vriezer bewaren.
Zinkzalf, hoe gebruik je het? Na het schoonmaken smeer je de billetjes van je baby in met een dun laagje zinkzalf. Dat helpt luieruitslag te voorkomen en een beschadigde huid te herstellen. Gebruik het als je baby snel last heeft van rode billetjes of van luieruitslag.
Zinkoxidesmeersel (zinkolie)
Breng het smeersel voorzichtig op de huid aan. Eventuele resten smeersel kunt u het beste verwijderen met een tissue of gaasje met olie.
Zinkzalf heeft een verkoelende en mild-samentrekkende werking. Dit middel wordt gebruikt bij diverse huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld irritaties van de huid waarbij een indrogend bedekkend of beschermend effect gewenst is (bijvoorbeeld bij huiduitslag en luieruitslag).
Een ruwe, schrale en geprikkelde huid: De benzylalcohol heeft een licht verdovend effect wat helpt bij een geprikkelde huid. De crème trekt snel in en maakt de huid weer soepel en zacht. Kalknagels: Er zijn goede ervaringen met het gebruik van Sudocrem tegen kalknagels, en dat is eigenlijk niet vreemd.
Hansaplast Wondhelende Zalf kan gebruikt worden op elk moment van het genezingsproces op oppervlakkige open wonden en beschadigde huid. Het is klinisch bewezen dat een vochtige wondgenezing helpt om het natuurlijke wondgenezingsproces te versnellen.
Sudocrem is een middel te gebruiken bij luieruitslag dat de kwetsbare huid van uw baby beschermt, verzacht en ondersteunt. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen waardoor prikkelende stoffen niet met de huid in contact komen.
U kunt smetplekken behandelen met een crème tegen gisten en schimmels, zoals miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Smeer de crème 2 keer per dag. Als de plekjes weg zijn, smeer dan nog 1 week door.
Zinkoxide wordt gebruikt bij nattend eczeem, eczeem waarbij de huid vochtig is. Zinkoxide werkt indrogend, verkoelend, jeukstillend en iets samentrekkend. Hierdoor neemt de neiging tot krabben af, droogt de vochtige huid in en kan de huid sneller genezen. Voorbeelden zijn ZOK-zalf, zinkoxidesmeersel en zinkoxidepasta.
Voor de behandeling van smetten adviseert de huidige richtlijn verschillende maatregelen, zoals toepassing van Zinkoxidesmeersel. In de praktijk gebruikt men echter soms producten anders dan de richtlijn beschrijft. Soms gebruikt men ook producten die de richtlijn helemaal niet noemt, zoals Sudocrem.
Pramocaïne is sinds 1953 internationaal op de markt en zinkoxide al vele tientallen jaren. Deze combinatie is als crème vrij verkrijgbaar onder de merknaam Nestosyl.