Wanneer je 1 kilo erwten wilt weken, houdt rekening met ongeveer met anderhalf tot twee liter water. Week de erwten ongeveer 12 uur.
Tips voor het koken van spliterwten
Spliterwten behoren tot de peulvruchten. Anders dan bijvoorbeeld bruine bonen, kidneybonen of zwarte bonen bevatten spliterwten minder fytinezuur. Ze koken daardoor sneller kapot dan andere stevigere bonensoorten en daarom is het niet noodzakelijk om spliterwten te weken.
Wil je gedroogde groene erwten koken? Laat deze dan eerst 5 tot 8 uur weken, daarna kun je ze een uur koken.
Peulvruchten bevatten natuurlijke stoffen, zoals fytaten en enzymremmers, die de opname van voedingsstoffen belemmeren en spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Door de peulvruchten te weken, worden deze stoffen verminderd, wat resulteert in betere verteerbaarheid en voedingsopname.
Wanneer je gele spliterwten graag wil laten weken dan kan je rekening houden met de volgende stappen: Was de peulvruchten. Vervolgens kunnen de spliterwten in een pan met ruim koud water. Laat ze 6 tot 8 uur weken.
Vervolgens kunnen de spliterwten in een pan met ruim koud water. Wanneer je 1 kilo erwten wilt weken, houdt rekening met ongeveer met anderhalf tot twee liter water. Week de erwten ongeveer 12 uur.
De gele erwt is wat zoeter dan de groene erwt en wordt daarom gebruikt in een zoete Chinese pudding. Hiernaast wordt de gele spliterwt gebruikt in gerechten zoals Dahl, maar ook in Iraanse recepten. Omdat spliterwten geen velletje meer hebben zijn ze erg lekker in soepen en puree. Verkrijgbaar in 350 of 900 gram.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Gestolde eiwitten
Niet alleen wanneer je soep maakt, maar ook wanneer je kip of bouillon kookt kan er een witte schuimlaag aan de oppervlakte verschijnen. Dat schuim bestaat uit gestolde eiwitten en uit andere vervuilingen zoals bloedresten in het geval van vlees.
Wat zijn spliterwten: Spliterwten zijn afkomstig van de gedroogde landbouwerwt, waarbij de zaadhuid verwijderd wordt, waardoor de erwt in twee helften uiteenvalt. Het voordeel hiervan is, dat er geen zaadhuiden zijn en daarom wordt hij dan ook veelvuldig gebruikt voor erwtensoep.
De groene spliterwt is het meest bekend door het gebruik in erwtensoep. De spliterwt wordt verkregen uit de gedroogde ronde, groene erwt.De zaadhuid wordt verwijderd, zo valt de erwt in twee helften uiteen. Zo'n erwt zonder vliesje is natuurlijk perfect voor (erwten)soep.
Wat zijn groene erwten voor soort erwten en hoe kook je ze? Groene erwten zijn gerijpte erwten als ze uit de verdroogde peulen worden gedopt.Daarna worden ze gedroogd en ontdaan van de huid.Splitwerten smaken meliger dan doperwten en geven daarom dikheid aan een gerecht.
Je kunt ze direct gebruiken in verschillende maaltijden, maar het bekendst zijn de spliterwten toch wel voor de snert! Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Ouderwetse erwtensoep maken
Breng jouw maaltijdsoep helemaal op smaak met de combinatie van selderijzaad, peper, koriander, uienpoeder en karwijzaad.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Extra informatie. De spliterwten wassen en 6 a 8 uur laten weken in ruim water. Aan de kook brengen en ca 90 tot 120 minuten zachtjes laten koken. Breng in een soeppan het water met het zout, de erwten, karbonades en laurier aan de kook.
Wil je een gebonden soep indikken? Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door.
Erwtensoep bewaren en invriezen. Zo'n flinke pan erwtensoep gaat meestal niet in één keer op. Gelukkig kun je zelfgemaakte erwtensoep 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de soep eerst goed afkoelen en plaats het vervolgens in een afgesloten bakje in de koelkast.
Dat we het woord erwt met een w spellen, heeft te maken met de oorsprong van het woord: oudere vormen van erwt waren in het Middelnederlands erwete, erweete en arweete.
Erwten uit pot, blik en diepvries zijn niet meer rauw en kun je dus gewoon eten zonder te koken. Wel eerst even laten ontdooien natuurlijk!
Groene spliterwten passen goed in een gezond voedingspatroon. De kleine groen peulvruchten zitten vol met vezels en plantaardige eiwitten. Door het hoge eiwitgehalte zijn groene spliterwten ook een mooie aanvulling voor vegetariërs en veganisten.