De middag. Als de onderduikers alles opgeruimd hebben, is het voor de meeste onderduikers tijd voor een middagdutje. Anne gebruikt die tijd om te leren of te schrijven. Rond een uur of vier is het tijd voor koffie en vanaf dat moment beginnen de voorbereidingen voor het avondeten.
Annelies Marie (Anne) Frank (Frankfurt am Main, 12 juni 1929 – Bergen-Belsen, februari 1945) was een Duits en later statenloos Joods meisje dat wereldberoemd is geworden door haar dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze ondergedoken zat in het achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam.
De Jodenvervolging. Anne Frank duikt tijdens de Duitse bezetting met haar familie en vier anderen onder in het Achterhuis in Amsterdam. In 1944 worden ze ontdekt en Anne sterft uiteindelijk in een concentratiekamp. Haar dagboek wordt na de oorlog uitgegeven en groeit uit tot een van de meest gelezen boeken ter wereld.
Kort na de opsluiting wordt Anne Frank verliefd op de 16-jarige Peter van Pels. Ze betwijfelt echter of het echte liefde is of dat het voortkomt uit het feit dat beide jongeren niemand anders hebben. Anne heeft ook een innige vriendschap met één van de typistes van het kantoor.
Op 30 oktober 1944 worden in het kamp Auschwitz-Birkenau ongeveer 1.000 vrouwen geselecteerd voor dwangarbeid in de Duitse oorlogsindustrie. Ze vertrekken in de nacht van 1 november. Anne, Margot en Auguste zijn daarbij.
Anne Frank is na haar dood in de hele wereld bekend geworden omdat ze tijdens de oorlog een dagboek heeft geschreven.,Na de oorlog is het uitgebracht en in meer dan 70 talen is vertaald. Anne Frank is daarmee het symbool geworden van de zes miljoen joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De 13-jarige Anne droomt in oktober 1942 van een carrière als filmster in Hollywood. Twee jaar later is het haar grootste wens om een boek uit te geven over haar tijd in de schuilplaats.
Willem van Maaren was de verrader.
Otto Frank en de helpers klagen hem in 1947 aan bij de politieke recherche omdat ze hem verdenken van verraad. Onderzoek levert echter geen bewijs op voor zijn schuld. Van Maaren bestrijdt de beschuldigingen en wijst een schikking van de hand. De kantonrechter verwerpt de aanklacht.
Hoe is het dagboek bewaard gebleven? Na de arrestatie van de acht onderduikers, hebben helpsters Miep Gies en Bep Voskuijl de geschriften van Anne in het Achterhuis gevonden. Miep bewaart Annes dagboeken en papieren na de arrestatie in een la van haar bureau.
Karl Jozef Silberbauer kwam op 4 augustus 1944 met drie Nederlandse helpers het Achterhuis binnen om de familie Frank te arresteren, nadat ze waren verraden. Silberbauer was gevreesd, vooral vanwege zijn brute verhoormethodes.
Na twee jaar werd de familie verraden. Op 8 augustus 1944 werden de onderduikers opgepakt en per trein gedeporteerd naar Kamp Westerbork, op 3 september werden zij op de allerlaatste deportatietrein naar Auschwitz gezet. Alleen Otto Frank overleefde de oorlog.
Anne sterft van uitputting in Bergen-Belsen
Ook in Bergen-Belsen zijn de omstandigheden erbarmelijk: er is bijna geen eten, het is koud, nat en er heersen besmettelijke ziektes. Ze krijgen allebei vlektyfus. In februari 1945 overlijdt eerst Margot en kort daarna Anne aan de gevolgen van die ziekte.
Vier jaar voordat Hitler aan de macht kwam, in 1929, werd Anne Frank geboren in Frankfurt, Duitsland. Toen Anne nog maar vier en een half jaar oud was, besloten haar ouders, Otto en Edith, naar Amsterdam te vluchten, toen de vijandelijkheden tegen de Joden toenamen.
Fritz Pfeffer voegt zich in november 1942 als achtste onderduiker bij de families Frank en Van Pels in het Achterhuis. Als eenling belandt hij tussen twee gezinnen, met de puberende Anne als kamergenoot.
Edith Frank sterft op 6 januari 1945 in Auschwitz, In maart sterven Margot en Anne in bergen-Belsen. Otto Frank is de enige van de onderduikers die de oorlog overleeft.
Hannah Goslar was een van de beste vriendinnen van Anne Frank. Ze gingen samen naar de kleuterschool, de lagere school en later naar het Joods Lyceum. Hannah wist niet dat de familie Frank in het Achterhuis ondergedoken zat. Ze wist op dat moment niet beter dan dat Anne en haar familie naar Zwitserland gevlucht waren.
Op 9 april 1934 gaat Anne Frank naar de kleuterschool bij de Zesde Montessorischool in Amsterdam. De school is een paar straten van haar huis vandaan. Ze blijft op de basisschool tot 1941. Anne Frank (in het midden achteraan in een witte jurk) met haar klas op de 6de Montessorischool.
Voordat Anne Frank moest onderduiken woonde zij samen met haar ouders en zus van 1933 tot 1942 aan het Merwedeplein in Amsterdam-Zuid. Ze beleefden hier een gelukkige tijd totdat Nederland werd bezet door nazi-Duitsland.
Tijdens WOII duikt het gezin van Anne Frank ruim twee jaar onder in het Achterhuis met het gezin Van Pels en Fritz Pfeffer.
Hoewel er op de Lüneburger Heide, op het uitgestrekte terrein van de Gedenkstätte Bergen-Belsen, een symbolische grafsteen staat voor Anne Frank en haar zus Margot, is er voor hen geen echt graf.
Anne Frank wordt op 12 juni 1929 geboren in de Duitse stad Frankfurt am Main. Zij komt uit een Joods gezin, dat een vrij onbezorgd leven leidt totdat Adolf Hitler in 1933 aan de macht komt. Door de opkomst van het nationaalsocialisme neemt de Jodenhaat in Duitsland toe.
Edith Frank sterft op 6 januari 1945, drie weken voor de bevrijding van Auschwitz-Birkenau.
De familie Frank woont van december 1933 tot juli 1942 in het huis aan het Merwedeplein 37-2. Anne is vier jaar wanneer zij van Frankfurt am Main naar Amsterdam verhuist, met haar ouders Otto en Edith en zus Margot. Anne gaat naar school, leert de taal en speelt met vriendjes en vriendinnetjes op het plein.
Peter wordt ziek en belandt in de ziekenbarak. Het kamp wordt op 5 mei 1945 bevrijd door Amerikaanse legereenheden. Volgens een lijst die het medisch personeel bijhoudt sterft Peter van Pels op 10 mei 1945.