Weinig calorieën, weinig vet en weinig suiker. Je peuter een rijstwafel geven klinkt als een verantwoorde keuze. Maar na de gezondheidsraad in Zweden, geeft nu ook België een waarschuwing af: ,,De schadelijke stof arseen in rijst kan op lange termijn kanker veroorzaken.”
Een rijstwafel als verantwoord tussendoortje voor je peuter. Veel ouders doen het, maar het is minder gezond dan je denkt. In rijstwafels of andere rijstproducten kan namelijk de giftige stof arseen zitten, die in hoge dosering gevaarlijk is.
Men raadt kinderen aan slechts één rijstwafel per dag te eten. Een rijstwafel weegt ongeveer 6 gram per stuk en bestaat hoofdzakelijk uit lucht. De glycemische index (GI) komt bij een dergelijk voedingsproduct niet in aanmerking.
In deze monsters is het totaalgehalte arseen gemeten. Sinds 1 januari 2016 zijn wettelijke normen, zogenaamde maximum limieten (MLs), van kracht voor rijst en bepaalde producten gemaakt van rijst. Voor rijstwafels is de maximale limiet 0,3 mg/kg rijstwafel.
Geef kinderen liever niet dagelijks een rijstwafel, zegt het Voedingscentrum. In rijstproducten kunnen namelijk kleine hoeveelheden arseen voorkomen. Rijstwafels en zilvervliesrijst passen in een gezond eetpatroon, zegt het Voedingscentrum maar adviseert kinderen niet iedere dag een rijstwafel te geven.
Vervang je bijvoorbeeld 2 sneden volkorenbrood (160 kcal) door 3 rijstwafels (80 kcal), dan bespaar je de helft aan calorieën. Rijstwafels bevatten echter niet alleen minder calorieën, maar ook veel minder voedingsstoffen dan brood. Twee belangrijke verschillen zijn de hoeveelheid jodium en de hoeveelheid vezels.
Een rijstwafel is een goede bron van vezels. Ook bevat een rijstwafel ondanks zijn vederlichte gewicht, relatief veel kalium en magnesium. Zeker als je de wafel belegt met gezonde ingrediënten als een groentespread of een ongezoete notenpasta, heb je een gezonde snack in handen.
Wanneer je wil letten op de hoeveelheid zout, kun je het beste kiezen voor 'Consenza Rijstwafels zonder zout'. Wat betreft vezels zit je met 'Smaakt Speltwafels' goed en wanneer je graag aandacht wil besteden aan je eiwitinname is 'Leey Bio oerrwafels linzen-proteïne' een geschikte keuze.
Als we de maiswafel qua voedingswaarden vergelijken met de rijstwafel, zien we dat er vrijwel geen verschillen zijn. Dit betekend dat beide even gezond zijn. Wat betreft de smaak vind ik dat de maiswafels het echt winnen! Deze zijn veel smaakvoller, bijna zoals popcorn.
Kleine hoeveelheden arseen kunnen op de lange termijn huidveranderingen veroorzaken. Ook kan er bloedarmoede optreden en soms komen tintelingen in de ledematen voor. Bij langdurige blootstelling kan longkanker en huidkanker optreden.
Wanneer wij die gewassen eten, krijgen we arsenicum binnen. Rijst is kampioen in het vasthouden van de giftige stof. Wie te veel van het metaal binnenkrijgt, beschadigt zenuwen en bloedvaten en heeft een hoger risico op hartziekten, tumoren en huidaandoeningen.
Een hele simpele broodvervanger is groente met een gekookt ei en een handje nootjes. Snijd een paprika in reepjes, wat plakjes komkommer, een paar worteltjes, prak een avocado met 2 eitjes door elkaar met wat zout en kruiden. Zo maar een paar ideetjes om een gezonde en vullende lunch te maken zonder brood.
Maiswafels worden gemaakt van (niet genetisch gemanipuleerd) mais en zout. De maiswafel zijn krokant en knapperig en net wat smaakvoller dan de traditionele rijstwafel. De maiswafels zijn bovendien glutenvrij en vezelrijk. Qua voedingsstoffen is de maiswafel iets gezonder, omdat hij minder vet bevat.
In Zweden heeft de National Food Agency (Livsmidelsverket) een uitgebreide studie gedaan waaruit bleek dat van alle rijstproducten rijstwafels het meeste arsenicum bevatten ( gemiddeld 152 µg/kg), daarna volgt zilvervliesrijst (177µg/kg) en het minste arsenicum zit in Basmati- en Jasmijnrijst.
Het is moeilijk om te zeggen of je wel of niet elke dag 1, 2 of meer rijstproducten, zoals rijstwafels, kan eten of geven. Het hangt ervan af hoe je eetpatroon er verder uitziet. Varieer in tussendoortjes. Denk aan groente, fruit, cracker, schaaltje yoghurt of een boterham.
Rijstwafels zijn een goed voorbeeld van 'Je bent wat je eet'. Deze droge rakkers zijn een perfecte bron van vetvrije koolhydraten en geven je direct veel energie in ruil voor weinig calorieën.
Hoe gezond is kaas? Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten.
Dit komt door de calorieën die in het beleg zitten. Door de gezonde vetten, is het niet erg om wat meer van deze calorieën te eten. Daarom eten veel sporters vlak voor het trainen een rijstwafel of cracker met pindakaas. Zo krijg je snel een voldaan gevoel en kun je vol energie beginnen aan de work-out.
Rijst is een graansoort en bestaat net als brood uit een witte en een volkoren variant. Zilvervliesrijst (de volkoren variant) bevat nog het vliesje en is daarom de meest pure en voedzaamste rijst die je kunt kopen. Daarom is deze vorm van rijst dus de gezondste.
Rijstwafels met chocolade bevatten natuurlijk meer calorieën dan degene zonder. Maar dat ze in het algemeen weinig calorieën bevatten, staat vast. Een rijstwafel (zonder chocolade) blijft toch vaak rond de 25 à 30 kcal.
Een cracker bevat, in tegenstelling tot de rijstwafel, veel meer nuttige voedingsstoffen, mits je voor een volkoren variant gaat. Want ook voor naturel crackers (vaak gemaakt van tarwemeel of bloem) geldt, dat ze weinig vezels bevatten.
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd). Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper. Een flinke lijst dus!