In Nederland is hij vooral bekend als de hertog van Parma: Alexander Farnese. Van 1578 tot 1592 was hij landvoogd van de Nederlanden en bond hij de strijd aan met de opstandelingen.
In 1585 werd de stad en de haven van Antwerpen heroverd door het Spaanse leger van Filips II. De Nederlanders sloten vervolgens de rivier de Schelde af, een dramatische gebeurtenis voor een van de belangrijkste havens en handelscentra in Europa.
Door het onder water zetten van de polders wilden ze voorkomen dat de Spaanse troepen makkelijk bij de stad konden komen. Daarnaast had Willem van Oranje toegezegd dat hij de stad, als die werd aangevallen, over water zou komen ontzetten.
Margaretha van Parma is de halfzus van Filips II van Spanje. Hij stelt haar in 1559 aan als landvoogdes van de Lage Landen, als hij met spoed terug naar Spanje gaat. Dat blijft ze tot 1567. Dan komt de hertog van Alva haar kant op en Margaretha staat niet achter zijn manier van werken.
Parma is een stad voor fijnproevers. De 'voedselhoofdstad' van Italië is bekend van specialiteiten als parmaham en Parmezaanse kaas. Ook wat betreft cultuur en geschiedenis is het hier smullen. Begin je stadswandeling bij de kathedraal en de achthoekige doopkapel, uitgevoerd in roze marmer.
De Spanjaard heeft voor die tijd behalve tegen de Fransen ook tegen de Turken gevochten en zo naam gemaakt. Alva wordt vooral beroemd door zijn aandeel in de strijd bij Mühlberg in april 1547 en de veldtocht tegen het Schmalkaldisch Verbond die tussen 1546 en 1547 plaatsvindt.
De Tachtigjarige Oorlog begon met de eerste invasie van Willem van Oranje. Oranje viel in de zomer van 1568 stak de Eems over en viel de Spaanse Nederlanden in het noorden binnen. Medestanders van hem zouden de Nederlanden ook binnenvallen via Roermond (dat belegerd werd) en in het zuiden.
Met de vrede van Münster (1648) werd de soevereiniteit over de forten definitief vastgelegd, de scheiding van de Nederlanden was een feit. De Noordelijke Nederlanden sloten nu de vrije doorvaart van de Schelde af door tol te heffen ter hoogte van de forten Liefkenshoek en Lillo.
In 1568 begon met de Slag bij Heiligerlee de Tachtigjarige Oorlog, ook wel de Opstand genoemd. Brielle speelde in het begin van deze Opstand een belangrijke rol. Op zee begaven zich de beruchte watergeuzen, aangestuurd door Willem. Zij vielen schepen aan die van en naar de Nederlanden voeren.
Hieruit blijkt een historische misvatting: Nederland is namelijk nooit bezet door Spanje of de Spanjaarden. De Spaanse koning, in 1583 was dat Philips II, was de wettige vorst van alle Lage Landen. Dat was hij geworden via zijn voorouders die teruggaan tot de dertiende eeuw.
Amsterdam was het centrum van de macht van de VOC en de activiteiten van de handelscompagnie leverden de stad veel aanzien op. Bij een rijke stad hoort natuurlijk ook kunst en cultuur. Er vond een explosie van kunstproductie en handel plaats.
Nederland was rijk en machtig geworden door de handel. De kunst en de wetenschap bloeiden op. Rijken behoorden tot de hoogste stand. Dit waren vaak burgemeesters, politici en handelaren.
De Tachtigjarige Oorlog was een oorlog tussen Nederland en Spanje en duurde van 1568 tot 1648. De oorlog vond plaats in de Nederlanden, die toen bestuurd werden door de koning van Spanje.
Het offensief was ingezet en de Fransen veroverden in een rap tempo de rest van het land. Uiteindelijk was op 17 juli 1453 de Honderdjarige Oorlog officieel afgelopen. Waarom werd de oorlog de Honderdjarige oorlog genoemd? Hij duurde tenslotte 116 jaar, waarvan er maar 81 jaar gevochten werd.
In het kort
In 1581 zetten de Staten-Generaal Filips II af als heer van de Nederlanden. Na een onsuccesvolle zoektocht naar een nieuwe vorst, wordt in 1588 besloten verder te gaan als Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontstaat min of meer toevallig de Republiek.
De Schelde (Frans: Escaut) is een rivier die in Frankrijk ontspringt bij het plaatsje Gouy-Le-Câtelet en in de Westerschelde en uiteindelijk in de Noordzee uitmondt.
Van 8 september tot en met 8 november 1944 duurde de Slag om de Schelde.
Wie won de Tachtigjarige Oorlog ? De noordelijke Nederlandse gewesten wonnen hun onafhankelijkheid en vormden de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden, terwijl de zuidelijke gewesten onder Spaans gezag bleven.
Tijdens de 335 jaar die volgden na de Nederlandse oorlogsverklaring, werd er bij de Scilly-eilanden geen enkel schot gelost. Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.
Dit omdat hij volgens de meeste lezingen begon in 1568 en eindigde in 1648, met de ondertekening van de Vrede van Münster. En dat is dus precies tachtig jaar.
Spanje en Portugal
Alva werd verbannen van het hof en bracht zijn tijd door in het kasteel van Uceda. Daar zou hij twee jaar verblijven. Alva bleek in 1580 weer onmisbaar voor Filips, toen in Portugal verzet ontstond tegen Filips' aanspraak op de Portugese troon.
Nederland komt halverwege de 16e eeuw terecht onder de macht van de Spaanse koning Philips II. Er is veel verzet tegen zijn macht en ideeën. Zo veel dat Philips II zijn opperbevelhebber van het Spaanse leger, Alva, naar Nederland stuurt om de orde te herstellen.
Een oorlog tussen Spanje en Nederland? IIn 2018 herdenken we het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Dit langdurige conflict heeft een enorme invloed gehad op de geschiedenis van zowel Spanje als Nederland, maar natuurlijk ook op de wederzijdse betrekkingen tussen beide gebieden.