zonder noemenswaardige extra brandbare materialen worden de volgende brandblussers gebruikt: Schuimbrandblussers (Brandklasse A en B) Poederbrandblussers (Brandklasse A, B en C)
Brandklasse C
geeft aan dat het product geschikt is voor het blussen van gassen, zoals butaan, propaan en aardgas.
Brandblussers zijn onderverdeeld in brandklassen
Een brandblusser met brandklasse A is geschikt voor het blussen voor vaste materialen zoals textiel, hout en papier. Een brandblusser met brandklasse C is geschikt voor het blussen van gasbranden zoals aardgas, propaan, LPG en butaan.
Brandklasse A: vaste, niet smeltende stoffen.Voorbeelden hiervan zijn verpakkingsmateriaal, papier, hout en textiel.Brandklasse B: vloeistoffen en smeltende vaste stoffen. Denk hierbij aan verschillende soorten kunststoffen, oplosmiddelen, olie, benzine, was en vet.
Het poeder in een poederblusser heeft een groot blussend vermogen. Het verstikt de brand door de brandstof en zuurstof gescheiden te houden, waardoor het vuur uitdooft. Een poederblusser is geschikt voor vele soorten branden, zoals vaste stof- en vloeistofbranden, elektriciteit- en gasbranden.
Brandklasse A: Vaste stoffen
Brandklasse A is een brand van vaste stoffen zoals je die over het algemeen in een huis of op een kantoor kunt vinden: meubilair, kleding, gordijnen en hout.
Een ABC-poederbrandblusser is aangewezen bij volgende brandklassen: Brandklasse A: vaste organische stoffen zoals papier, hout, kunststoffen, kolen, stro... Brandklasse B: vloeistoffen zoals olie, alcohol, benzine, vetstoffen, bitumen... Brandklasse C: gassen zoals propaan, butaan, aardgas...
Een schuimblusser is te gebruiken voor A en B branden, vaste stofbranden en vloeistofbranden. Sommige schuimblussers zijn ook geschikt voor F branden (vet), je ziet dit aan het icoon op de blussers staan.
Schuimblussers zijn gevuld met water en een schuimmiddel dat het vuur dooft en afkoelt. Schuimblussers zijn effectiever in het voorkomen van nevenschade dan poederblussers, omdat het schuim het vuur dooft zonder residu achter te laten.
Dit is een brand van metaal zoals: aluminium, metaal, magnesium. Geschikte blusmiddel: poederblusser geschikt voor brandklasse D, ook wel metaalbrandblussers genoemd.
We raden aan om een schuim-vetbrandblusser (ABF) te voorzien in de keuken. Naast de klassieke branden van vaste stoffen en vloeistoffen, kunnen ze ook vetbranden blussen.
Een CO2-blusser is vooral geschikt voor branden van vloeistoffen en van apparaten die onder spanning staan. Het veroorzaakt geen schade, en laat geen reststoffen achter. Je vindt deze brandblussers dan ook veel bij laboratoria, bij hoogspanningsinstallaties, en op plekken met veel elektronische apparatuur.
Welke brandblusser is dan wel geschikt voor elektriciteit? Zowel een schuimblusser als een CO2-blusser kan hiervoor perfect worden gebruikt. Zowel het schuim uit een schuimblusser als CO2 geleidt elektriciteit niet en is daarom niet alleen effectief, maar vooral ook veilig.
Het nadeel van water als blusmiddel is dat het alleen te gebruiken is voor brandklasse A en dat het niet geschikt om nabij elektrische apparaten te gebruiken. De blussende werking van een blusdeken is het wegnemen van de zuurstof.
Deficare poederblussers zijn geschikt voor het blussen van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Deze poederblusser is gemakkelijk te gebruiken en zeer effectief in het blussen van brandende vaste stoffen, vloeistofbranden en gasbranden.
Met een poederblusser kunnen elektrische apparaten veilig worden geblust, zelfs wanneer zij in gebruik zijn. Maar omdat het poeder in alle naden, kieren en gaatjes komt, wordt veel elektrische apparatuur onbruikbaar na het blussen met poeder.
Zijn brandblussers verplicht? Niet verplicht: Brandblussers zijn niet wettelijk verplicht in je woning. Uiteraard is het wel aan te raden om een klein blusser in je woning te hebben.
De poederblusser is geschikt voor de bestrijding van vaste stofbranden, vloeistofbranden en gasbranden. De poederblusser wordt daarom ook wel 'ABC-blusser' genoemd, naar de verschillende brandklassen. Poederblussers kom je veel tegen. Ze zijn effectief doordat ze de werking van zuurstof op de brandbare stof verstoren.
Met een schuimblusser blus je vaste stofbranden en vloeistofbranden door middel van schuim en water. Bij een vaste stofbrand werkt het water en schuim op de brandbare stof in. Water koelt de brandhaard af.
Een CO2 blusser mag nooit op personen worden gebruikt: het blusmiddel is zeer, zeer koud en kan daardoor brandwonden veroorzaken. Bovendien verdrijft het zuurstof.
Brandklasse C duidt aan dat de brandblusser geschikt is voor het blussen van gassen, zoals aardgas, butaan, propaan, LPG.
Brandklasse B duidt aan dat de brandblusser geschikt is voor het blussen van vloeistoffen en stoffen die vloeibaar worden (smelten). Zoals benzine, olie, was, kunststoffen, ...
Fire Control Poederblussers
Poederblussers hebben een zeer hoge bluscapaciteit en kunnen ingezet worden voor het blussen van vaste-, vloeistof- of gasbranden (brandklasse A, B en C). Bovendien kan hiermee onder spanning staande apparatuur worden geblust.