De kat stond in het oude Egypte in hoger aanzien dan welk ander dier ook. De heilige viervoeter werd aanbeden door zijn eigenaar en gemummificeerd als hij stierf. En als een buitenlander een Egyptische kat gestolen had, stuurde de farao een leger om die terug te halen.
De Egyptenaren waren zo blij dat ze de kat gingen aanbidden. Als hun kat was overleden, schoren zij hun wenkbrauwen af.
De katten werden als goden aanbeden en het was voor iedereen verboden om een kat kwaad te doen. Op elke muur in de huizen en paleizen werden schilderingen van katten gemaakt. De Egyptenaren geloofden dat hun rijkdom en voorspoed door de katten kwam. Toen de Farao dood ging, werd hij in de mooie grote piramide gelegd.
Bastet (oorspronkelijk: Bast, ook Pakhet, Ubasti en Bubastet) was in de Egyptische mythologie een vruchtbaarheidsgodin, voorgesteld als een kat. In haar oudste vorm kon ze ook zijn weergegeven met een leeuwinnenhoofd en een ankh. Het is de godin van vreugde, dans, muziek, feest, leven en warmte.
Katten waren populaire huisdieren. Ze waren ook heilig. De godin Bastet, beschermvrouwe van de vruchtbaarheid, zang, dans en muziek, werd afgebeeld als kat. Ook de zonnegod kon zich als kat manifesteren.
Een van de belangrijke heilige dieren was de Apis-stier, die gewijd was aan de stadsgod Ptah van Memphis en later aan Osiris, hoofd van het Egyptische pantheon. Er was altijd maar n Apis, die zich onderscheidde door een bijzondere tekening in de vacht.
Ook het woord poes is gangbaar, soms meer specifiek in het geval van een vrouwelijke kat. Een mannelijke kat heet een kater, en een jong katje een kitten.
Natuurlijk had deze beschaving nog veel meer heilige dieren, waaronder de koe (godin Hator), de leeuw, de schorpioen (godin Serket), de slang, de stier (god Apis) en het nijlpaard (godin Taweret).
Wat is de oorsprong van de huiskat? De harmonieuze relatie tussen katten en mensen gaat terug tot het jaar 3000 voor Christus in het oude Egypte. Archeologische studies hebben bewijzen gevonden dat de Afrikaanse wilde kat (Felis sylvestris lybica) de eerste voorouder is van de huiskat.
Godin Bastet
De figuur in het midden is de kattengodin Bastet. Haar cultus werd vooral populair toen de deltastad Boebastis in de Derde Tussenperiode (1076-723 v. Chr.) tijdelijk de politieke hoofdstad van heel Egypte werd.
De cobra is vaak te zien op de hoofden van farao's en symboliseert macht en heerschappij over vruchtbaarheid en welvaart van het land. De uraeus is ook symbool van Opper-Egypte.
Anubis (Grieks: Ἄνουβις; Egyptisch: ı͗npw) is een god in de Egyptische mythologie. Hij werd afgebeeld als een jakhals of als een mens met het hoofd van een jakhals. Een jakhals is een aaseter, en waarschijnlijk zou de associatie met dit dier eerder geweest zijn om de doden te beschermen tegen vernietiging.
Ten eerste werden dieren (of delen van een dier) gemummificeerd om als voedsel te dienen voor de overledene. De dierenmummie werd dan met ander voedsel en andere grafgiften in het graf gezet. Soms werd er een mummie van een huisdier gemaakt, om het voor de eeuwigheid te bewaren. Dit is een tweede soort dierenmummie.
Onze huiskat stamt af van de Afrikaanse wilde kat, ook wel bekend als Felis silvestris lybica. Dat is een kleine katachtige die voorkomt in Zuidoost-Europa, Afrika en Azië. Het is een ondersoort van de wilde kat, die ook andere ondersoorten heeft.
Gevaarlijke soorten zijn murenen, steenvissen, schorpioenvissen, zee-anemonen, zee-egels, sidderroggen, koraalduivels en brandkoraal. In de westelijke woestijngebieden komen toeristen gewoonlijk alleen mieren, torren, vliegen, vlooien, schorpioenen en soms een kudde gazellen tegen.
Wanneer je op vakantie naar het land gaat, houd dan rekening met de 5 heilige dieren in India. Dit zijn de koe, de slang, de olifant, de tijger en de aap. De heilige koe is het meest heilige dier in India. Dit heeft meerdere redenen.
De Egyptische cobra (Naja haje), ook bekend als "أورايوس" in het Egyptisch Arabisch uitgesproken: Ouraeus (afgeleid van het Oudgriekse woord: οὐραῖος) is een giftige slang uit de familie koraalslangachtigen. De slang komt voor in delen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Kater of poes in de omgang
Daarbij hebben poezen een minder groot leefgebied nodig. Dat betekent dat ze vaak iets minder ver van huis gaan dan katers als ze buitenspelen. Katers gaan dus sneller op avontuur en zijn ook thuis speelser en actiever dan hun vrouwelijke soortgenoot.
Er wordt wel eens gezegd dat katers liever zijn, maar de verschillen tussen dieren onderling zijn zo groot dat het karakter belangrijk is dan het geslacht. De castratie van de poes is duurder dan die van de kater. Katers hebben in het algemeen wat meer ruimte nodig dan poezen.
Het hert
Nou: in de Bijbel dachten ze dat ook! Het hert straalt vooral het verlangen naar geluk uit en is het ideale beeld van 'reinheid'. Daarnaast wordt het hert in de Bijbel soms gebruikt als verwijzing naar God of Jezus.
De koe staat stipt op één als we het hebben over heilige dieren. Dit heilige dier wordt onder andere vereerd om hun melk.
De Oude-Egyptenaren noemden Egypte: Kemet of "zwart land". Ze noemden zichzelf remet-en-kemet wat wordt vertaald als: “het volk van het zwarte land”. Ze bedoelden met het zwarte land het vruchtbare slib dat achterbleef op de oevers, als de Nijl was overstroomd en waarmee ze gewassen konden telen.