de diameter van de bal moet tussen de 65,4 en 68,6 mm (2,57-2,70 inch) zijn; de massa tussen de 56,0 en 59,4 gram; de stuiterhoogte: de bal moet tussen de 1,38 en 1,51 meter hoog opstuiteren van een betonnen ondergrond, als hij van ongeveer 2,54 m (100 inch) hoogte wordt losgelaten.
De doorsnee van een tennisbal is rond de 6,5 centimeter. Het gewicht mag variëren tussen 56 en 59,4 gram, de maximale stuithoogte van 1.34 meter en 34 centimeter tot 1.47 meter.
Er zijn twee soorten tennisballen met elk hun specifieke speeleigenschappen: drukloze (pressureless) en gasgevulde (pressurised) tennisballen. Zeker als je gevoelig bent voor (arm)blessures is het handig de verschillen te kennen. Zoals de naam al zegt, staan drukloze ballen niet onder druk.
De leverancier claimt zelfs dat je zachte ballen weer op de juiste druk kunt terugbrengen. Je moet ze dan 4-8 weken in de Tennisball Saver bewaren.
Drukloze tennisballen worden veelal gebruikt op de zachtere tennisbanen. Drukloze ballen gaan lang mee dan gasgevulde tennisballen, maar zijn wel minder comfortabel. Dit maakt ze echter ideaal voor trainingen. De druk in de kern van de tennisbal is hetzelfde als druk buiten de tennisbal (er is dus geen binnendruk).
De binnenbal bestaat uit twee helften. Die helften worden in een pers onder druk tot bal gemaakt. Vlak voor het moment dat de twee halve ballen op elkaar worden gelijmd wordt de druk in de pers opgevoerd. Op het moment dat de druk exact goed is, worden de twee helften met rubberlijm aan elkaar gelijmd.
Bij Decathlon kun je zowel gasgevulde als drukloze tennisballen kopen. Het is bij een aantal tennisballen mogelijk in bulk te bestellen. Ook hebben wij voor Tenniskids de rode tennisballen, oranje tennisballen en groene tennisballen.
Nieuwe tennisballen beginnen al zacht te worden vanaf het moment dat een nieuw luchtdicht blik wordt geopend. De TBS vervangt het gewone blik door een interne druk te creëren van perslucht in de koker met dezelfde waarde als het origineel, dat wil zeggen tussen 10 en 14 psi afhankelijk van het model en het soort bal.
Omdat een tennisbal nooit 100% luchtdicht is, loopt het gas langzaam uit de tennisbal. Dit is één van de redenen is dat professionele tennisspelers elke 9 games nieuwe tennisballen gebruiken. Voor recreatieve spelers gaan de gasgevulde ballen 2 à 3 wedstrijden mee.
Het 'haar' op een tennisbal is wol, of een synthetisch surrogaat zoals nylon. Het geeft de bal ruwheid, waardoor hij grip heeft op het racket en op de grond. Door die ruwheid kan de tennisspeler draaiing geven aan de bal.
Kleurstelling. Er worden in de professionele tenniswereld bijna uitsluitend gele tennisballen gebruikt. Bij training kunnen wel andere kleuren worden gebruikt. Geel-groene ballen zijn extra zachte ballen, die worden gebruikt bij mini's (jonge tennisspelers, meestal tot 7 jaar).
De nieuwe tennisbal werd voor het eerst gebruikt in de jaren 1850. Ongeveer twee decennia later, in 1874, had de Engelse uitvinder Walter Clopton Wingfield het “gazontennis” gepatenteerd.
Voor iedere servicebeurt vragen de tennissers vaak 3 ballen of meer. Daarbij kijken ze naar de haartjes op de bal. Dat heeft namelijk veel invloed. Met een gladdere bal kan de tennisser harder serveren, wat automatisch betekent dat het lastiger is voor de tegenstander om een goede return te slaan.
De Padelbal
De diameter moet liggen tussen 6,35 en 6,77 cm zijn en het gewicht tussen 56,0 en 59,4 gram.
Geschiedenis van de golfbal
Met een golfbal word het spel golf gespeeld. Volgens de regels mag een golfbal niet kleiner zijn dan 4,257 en niet zwaarder zijn dan 45,93 gram.
Het US open draait er in zijn eentje 95.000 ballen doorheen, Wimbledon 54.000, Roland Garros 65.000. Per toernooi. Tennisballen vormen dus een serieus milieuprobleem.
De ballen zijn gemaakt van 100% polyvinylchloride (kurk gevuld), wegen 156-163 gram en hebben een diameter van 72/73 [mm].
Vroeger waren alle tennisballen wit, maar in 1986 begonnen ze op Wimbledon met gele tennisballen en sindsdien is het hek van de dam en is de prachtige witte tennisbal naar de gallemiezen. Schande! Alle kleuren van de regenboog vliegen je om de oren op de tennisbaan.
Vilt en rubber worden van elkaar gescheiden, waarna het rubber een nieuw leven krijgt in de vorm van ondergrond voor speelveldjes van de Richard Krajicek Foundation. ABN AMRO roept bezoekers op oude ballen mee te nemen en af te geven. Ook in bankkantoren kunnen mensen gebruikte tennisballen afgeven.
Slechts een klein deel van de vijf miljoen tennisballen wordt echter een nieuw leven geboden. Dit terwijl oude ballen niet alleen kunnen dienen als vloertegels voor een sportvloer, maar ook verwerkt kunnen worden tot schoenzolen en dakplaten.
Lekker een balletje slaan doe je met deze gasgevulde tennisballen van Slazenger.
De omtrek mag niet groter zijn dan 70 cm en niet minder dan 68 cm. Het gewicht moet liggen tussen de 410 en 450 gram bij het begin van de wedstrijd. De druk moet liggen tussen de 0,6 en 1,1 atmosfeer op zeeniveau.
De Stage 2 / oranje tennisbal is uitermate geschikt voor tennistrainingen aan kinderen en beginnende tennissers. De meeste Stage 2 tennisballen zijn verpakt in een basket van 36 stuks. De kleur van deze ballen is geel/oranje.