Producten als kaas, kwark en yoghurt zijn ook bewerkt. Je kunt geen kaas of yoghurt uit de natuur halen. Het zijn bewerkte producten, echter betekent dit niet dat ze ongezond zijn. Bewerkte voedingsmiddelen kunnen extra worden bewerkt om het product gezonder te maken.
Groente, fruit en peulvruchten worden bijvoorbeeld ingemaakt, bevroren of gedroogd, melk gepasteuriseerd, kraanwater gefilterd en noten gebrand. En ook kaas en brood zijn bewerkte producten. Soms worden er aan producten stoffen toegevoegd om ze langer houdbaar te maken.
Onbewerkt eten zijn producten zoals groenten, fruit, zaden, pitten, noten, eieren, vis, vlees of kruiden. Deze producten moeten niet verpakt zijn of verwerkt zijn in een ander voedingsmiddel.
Het onbewerkte voedsel kan wel gedroogd, gekookt, bevroren en vacuüm verpakt zijn, maar bevat geen toegevoegde suiker, zout of vet. Het sterk bewerkte voedsel bestond niet alleen maar uit friet, chips en hamburgers wat je misschien zou verwachten.
Gezond broodbeleg
Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham. Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas. Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker.
Ultrabewerkte voedingsmiddelen herken je aan hun etiket: vaak hebben ze een lange lijst van bekende en onbekende ingrediënten en additieven. Veel gebruikte ingrediënten zijn onder meer suiker, geraffineerde bloem, palmolie (en andere vetten rijk aan verzadigde vetzuren) en zout.
Ricotta. Onbewerkte kaas, zoals ricotta, is vrij van toegevoegde vetten. Ricotta op basis van volle melk levert 215 calorieën per half kopje op, evenals 16 gram vet, 14 gram proteïne en meer dan een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium.
De term ultrabewerkte voeding is vrij vaag en moeilijk te omschrijven. Volgens Gezond Leven gaat het om voedingsmiddelen die ingewikkelde industriële verwerkingen hebben ondergaan, met dikwijls toevoeging van bietsuiker, geraffineerde bloem, palmolie en zout (2).
Categorie twee bestaat uit ingrediënten die je gebruikt bij het koken en die ook licht bewerkt zijn: boter, olijfolie, zout, suiker en specerijen. De derde categorie bevat licht bewerkte producten, zoals vleeswaren, kaas, ingeblikte vis en brood.
En ook kaas, gebrande noten en brood zijn bewerkte producten.
Minimaal bewerkte voedingsmiddelen zijn onbewerkte voedingsmiddelen die een minimale bewerkingen hebben ondergaan zoals wassen, schillen, snijden, koelen, vriezen, drogen, malen, filteren, roosteren, koken, fermenteren (niet-alcoholisch) of pasteuriseren.
5. Yoghurt. Tenzij je lactose-intolerant bent, helpt een kommetje natuurlijke yoghurt - vanwege de probiotica - om de balans in je maag te herstellen als je misselijk bent. Je kunt dan het beste kiezen voor naturel yoghurt, op die manier komen er weer meer gezonde bacteriën in je maag.
Voor de meeste bacteriën in de yoghurt is de maag te zuur. Behalve voor de probiotica. Die overleven de zure omgeving van onze maag en komen levend in onze darm terecht. Probiotica zijn van nature ook aanwezig in de darmen en belangrijk voor een goede darmgezondheid.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
Verschillende onderzoeken en meta-analyses hebben aangetoond dat een hoge inname van ultrabewerkte voedingsmiddelen zoals vleeswaren (bijvoorbeeld spek en ham), gezouten vlees en vis, gefrituurde chips, gezoete dranken en gepekelde voedingsmiddelen/groenten kan leiden tot een verhoogd risico van verschillende soorten ...
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd). Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper. Een flinke lijst dus!
Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg
Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet.
Onbewerkt vlees is dus vlees waaraan voorafgaande géén extra bewerkingen zijn gedaan of toevoegingen zijn gevoegd. Onbewerkt vlees is bijvoorbeeld een heerlijke malse biefstuk of entrecôte. Onbewerkt vlees, zoals kalfsvlees en rundvlees, is daarom beter voor je gezondheid, in tegenstelling tot bewerkt vlees.
De naam clean eating, oftewel 'schoon eten', doet vermoeden alsof het iets te maken heeft met schoon of vervuild voedsel. Maar dat is incorrect. Met clean eating omarm je voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten.
In tegenstelling tot bewerkte voedingsmiddelen, kent puur eten geen toevoegingen als kleurstoffen, conserveringsmiddelen en dergelijke. Daarbij wordt het zo weinig mogelijk bewerkt.
Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker. Met met het eten van yoghurt verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.