Een mogelijk gevolg van verslikking is longontsteking. Als je niet genoeg kracht hebt om te hoesten kan er voedsel of speeksel in de longen achterblijven. Dit komt vooral bij ouderen of mensen met slikproblemen voor. Een longontsteking door verslikking heet ook wel aspiratie-pneumonie.
Wanneer iemand niet meer of alleen nog heel zwak kan hoesten, kan er voedsel in de longen terecht komen. De gevolgen van verslikken kunnen zijn: aspiratie, aspiratie-pneumonie en dreigende verstikking.
Paniek of naar de keel grijpen. Niet kunnen spreken of ademen (wel soms piepende ademhaling)Soms: zacht of stil hoesten. Verminderd bewustzijn krijgen of bewusteloos raken.
Geen enkele persoon is door verstikking om het leven gekomen, ook niet als gevolg van verslikken.
Ook vreemde voorwerpen (zoals kralen en paperclips) kunnen door verslikken in de luchtwegen en uiteindelijk in de longen terechtkomen. Dit wordt aspiratie genoemd. Het longweefsel kan hierdoor ontstoken raken (pneumonie). Aspiratiepneumonie is dus een longontsteking na het verslikken.
Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de meest voorkomende doodsoorzaak, volgens de IHME Global Burden of Disease Study 2017 (IHME). De op één na grootste oorzaak is kanker.
Slikken en verslikken
Slikken doen we zeer vaak; zo'n 3000 keer per dag. Naast het doorslikken van eten en drinken, slikken we ons speeksel weg. Overdag doen we dit zo'n twee keer per minuut, 's nachts een keer per minuut.
De Heimlichgreep op jezelf uitvoeren
Om het voorwerp eruit te krijgen moet je je vuist en je hand in je middenrif duwen. Gebruik hierbij een snelle j-vormige beweging, naar binnen en dan omhoog en herhaal dit meerdere keren.
Iemand die zich verslikt, is heel herkenbaar. De ademhaling wordt belemmerd, de persoon in kwestie wordt blauw, begint hevig te hoesten, raakt eventueel in paniek en begint te hyperventileren.
Een infectie door een bacterie komt het meeste voor. Soms ontstaat een longontsteking door verslikking in voedsel of braaksel wanneer dit niet goed wordt opgehoest.
Symptomen van eten in de longen zijn pijn of kramp rondom de borst met uitstraling naar de rug of keel. Daarnaast kan het doorgeslikte voedsel bijvoorbeeld weer omhoog komen na het eten of wanneer u gaat liggen. Er is dan sprake van een gevaar voor verslikking, wat ook 's nachts kan optreden.
Het afsluiten van de luchtpijp (door strottenklepje) op het juiste moment lukt niet meer helemaal.Vloeistoffen gaan als het ware te snel naar binnen voor het reactievermogen. Hierdoor verslikken ouderen zich sneller bij het drinken.
Stille aspiratie.
Er treedt dan stille aspiratie op. Keelschrapen, kuchjes, ademnood en een natte of borrelige stem na het slikken kunnen signalen zijn van stille aspiratie.
Bij slikproblemen kun je eten of drinken niet goed doorslikken. Je verslikt je vaak of het eten blijft 'hangen' in je mond, keel of slokdarm. Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel.
Bij luchtwegmalacie is de wand van de luchtpijp niet stevig genoeg. De luchtpijp blijft dan niet goed open staan tijdens de uitademing en soms ook niet tijdens de inademing. Ook kan de luchtpijp volledig dichtklappen. Bij luchtwegmalacie is de ademhaling te horen.
Sla tot 5 keer op de rug: Ga aan de zijkant van het slachtoffer staan, iets achter hem of haar. Sla met de hiel van je hand tussen de schouderbladen, terwijl je ondersteunt met een hand op de borstkas. Het slachtoffer moet vooroverbuigen.
Wat is verslikken? Als u zich verslikt, moet u flink hoesten, dat is een reflex. Het eten of drinken komt in de luchtpijp terecht in plaats van in de slokdarm. Dat wat in de luchtpijp is gekomen, wordt door het hoesten daar als het ware weer 'uitgeblazen'.
Stikken is een acute afsluiting van de luchtpijp. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat er een brok voeding 'in het verkeerde keelgat schiet'. Hierdoor ontstaat een zuurstoftekort en een benauwd gevoel. Als de obstructie in de luchtweg niet tijdig genoeg opgeheven wordt, kan een iemand overlijden.
In 2022 was de levensverwachting bij geboorte 80,1 jaar voor mannen en 83,1 jaar voor vrouwen. In 1950 was dat nog 70,3 jaar voor mannen en 72,6 jaar voor vrouwen. De levensverwachting wordt bepaald met behulp van de sterftekansen op elke leeftijd.
Longkanker (ruim 10.000), beroerte (ruim 9.000), coronaire hartziekten (ruim 8.000) en COVID-19 (ruim 8.000) vormden de top vijf van doodsoorzaken die leiden tot de hoogste sterfte.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij mannen is kanker al sinds 2004 de voornaamste doodsoorzaak, bij vrouwen is dat nu dus ook het geval. In totaal stierven 45 duizend mensen door kanker in 2016 (30% van alle sterfgevallen), en 39 duizend aan hart- en vaatziekten.