U kunt als B.V. of als natuurlijk persoon deelnemen in de VOF, hierdoor kunt u fiscale ondernemersfaciliteiten behouden.
De samenwerkende eigenaren heten vennoten. Als vennoot kun je deelnemen in een of meerdere vof's. Je kunt naast een vof ook eigenaar zijn van je eigen eenmanszaak of deelnemen in een of meerdere bv's.
De BV kan wel firmant/vennoot worden in de VOF.
Een commanditaire vennootschap is een rechtspersoon met vennoten. Dit mogen natuurlijke personen zijn of rechtspersonen. Je kunt dus ook met je BV deelnemen in een CV.
De maatschap is een veel gebruikte en eigenlijk prima rechtsvorm, juridisch kunt u vrijwel alles regelen en fiscaal wordt er doorheen gekeken (transparant). Zowel een B.V.als een natuurlijk persoon kunnen dus lid zijn van een maatschap.
Bij een maatschap is iedere maat in gelijke delen privé aansprakelijk voor de schulden van de maatschap. Bij een VoF zit dat anders. De vennoten zijn ieder hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van de VoF. Dit betekent dat je ook aansprakelijk kan zijn voor alle schulden die zijn gemaakt door de VoF.
Het belangrijkste verschil tussen de BV en de andere rechtsvormen is dat de BV rechtspersoonlijkheid heeft. Dit houdt in dat de BV zelfstandig schulden en bezittingen heeft. Heb je een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid (eenmanszaak, VoF of maatschap), dan ben je persoonlijk aansprakelijk.
Een besloten vennootschap heeft een aantal kenmerken:
De beherende vennoot(en) zijn wel aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf en hebben het beheer over het bedrijf. De naam van de commanditaire vennoot(en) hoeft niet te worden vermeld in de naam van het bedrijf.
De procedure van een geruisloze terugkeer uit de BV naar een eenmanszaak, vof of maatschap is in principe vrij eenvoudig. Dit kan door middel van een passiva-activa transactie. Alle bezittingen en schulden van de BV worden overgedragen aan de aandeelhouder(s) die de onderneming gaat/gaan voortzetten.
Het verschil is dat een cv behalve de gewone vennoten (de 'beherende' vennoten) ook nog zogenoemde stille vennoten heeft. De stille vennoten brengen geld in, maar bemoeien zich niet met de verdere gang van zaken van de onderneming.
Vroeger (voor 2012) was het namelijk zo dat er 18.000 euro gestort moest worden, ofwel in geld, ofwel in bezittingen (zoals een pand). Sinds 2012 is deze drempel echter gelicht, en volstaat in principe een storting van één cent. Je mag dus helemaal zelf weten hoeveel kapitaal je in je bv stort.
Als de BV niet genoeg winst maakt om dit salaris uit te betalen of als je minder dan 40 uur werkt in de BV kun je jezelf een lager salaris uitkeren. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in de opstartfase. Dit moet je wel kunnen aantonen bij de belastingdienst.
Omslagpunt omzetten eenmanszaak naar BV
Vanaf 2024 ligt het omslagpunt om over te schakelen van een eenmanszaak naar een BV meestal rond de jaarlijkse winst van €200.000 of meer. Als uw winstniveau dit bedrag bereikt, kan het fiscaal voordelig zijn om de overstap te maken naar een BV-structuur.
Hoe werkt de belasting bij een VoF? Heb je geen afwijkende afspraken gemaakt over de winstverdeling dan wordt deze automatisch naar ieder gelijkelijk verdeeld, dus 50/50 in geval van twee vennoten. Je betaalt als mede eigenaar van een VoF inkomstenbelasting over de gerealiseerde winst.
Omslagpunt van VOF naar BV
Met een VOF bent u over het algemeen voordeliger uit als u een winst heeft van maximaal € 80.000,- per jaar. Zodra het bedrijf meer winst behaalt, is het voordeliger om de VOF over te zetten naar een BV. Veel ondernemers doen dit dan ook.
Nadelen van een vof:
Je bent samen de baas. Je zult je dus moeten houden aan de gemaakte afspraken met andere vennoten zoals deze zijn opgesteld in het vennootschapscontract. Je bent hoofdelijk aansprakelijk.
Pas bij een winst van meer dan 130.000 euro is de bv voor de belasting aantrekkelijker is. Dit is een belangrijke reden voor veel startende ondernemers om een eenmanszaak te kiezen. Bij een eenmanszaak is je omzet min inkopen en kosten je winst. Over je winst betaal je aan het einde van het jaar je inkomstenbelasting.
De grootste voordelen van een BV tegenover een eenmanszaak zijn: Met meer winst heeft u lagere belastingtarieven. Alleen de BV is aansprakelijk. De BV is een rechtspersoon.
Wanneer je als zzp'er een bv opricht moet je aan twee voorwaarden voldoen: je moet de bv inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en je moet een akte laten opmaken door de notaris.
Een vennootschap onder firma (vof) is een bedrijf waarin minimaal 2 personen samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. Iedere persoon die meedoet, wordt mede-eigenaar.Deze mede-eigenaren worden ook wel vennoot genoemd.
Ik wil een bv overnemen
Als het andere bedrijf een bv is, moet je van te voren onderzoeken of de verkoper de aandelen mag verkopen. De overdracht van die aandelen moet gebeuren via een notariële akte.
Besloten vennootschap (bv)
De bestuurders kunnen op naam van de bv handelen en zijn verantwoordelijk voor het beleid. De aandeelhouders hebben recht op de winst en op het kapitaal dat bij het einde van de bv overblijft.
Bij de maatschap is iedere maat voor een gelijk deel aansprakelijk voor de schulden van de maatschap. Wanneer je niet in privé maat van de maatschap bent, maar via een BV, is die BV aansprakelijk in plaats van jou als privépersoon. De maatschap is fiscaal transparant.
Over het algemeen geldt: voor bedrijven met een lage winst is een eenmanszaak of VOF voordeliger. Dit heeft te maken met fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Naarmate de omzet hoger wordt kan een BV fiscaal aantrekkelijker worden.
Vennoten zijn onbeperkt aansprakelijk, wat dus een risico met zich meebrengt. Je privé-eigendom is niet beschermd. Omdat er weinig wettelijke bepalingen zijn, is het goed om zelf de statuten zorgvuldig op papier te zetten.