Wat houdt zuivere speeltijd precies in? Zuivere speeltijd wil zeggen dat de tijd bij een teamsport alleen doorloopt als de wedstrijd bezig is. En dat de tijd dus stilstaat bij blessures, time-outs, overtredingen of als de bal buiten uit het spel is.
Vaak ligt de 'echte speeltijd' tussen de vijftig en zestig minuten. De zuivere speeltijd zou bijvoorbeeld zestig minuten kunnen bedragen: twee helften van een half uur. De tijd wordt stilgezet als het spel stilligt, bijvoorbeeld als het de bal uitgaat, er een blessure is of er een doelpunt wordt gemaakt.
Statistici rekenden al eens uit dat in nationale Europese voetbalcompetities de bal slechts zo'n 60 minuten rolt, van de anderhalf uur die staat voor een wedstrijd. (Leuk weetje: in de eredivisie scoren de voetballers op dit front het beste, met 63 minuten zuivere speeltijd. In Spanje is dat slechts 55 minuten.)
Een typische voetbalwedstrijd duurt 90 minuten en bestaat uit twee helften van 45 minuten. Deze duur werd vastgesteld in 1866, tijdens een botsing tussen Londen en Sheffield. Om het probleem op te lossen, kwamen beide teams overeen om 90 minuten te spelen.
Blessuretijd. Dit is de extra tijd die de scheidsrechter bij de negentig minuten optelt.
Blessuretijd is de tijd die na afloop van de regulier vastgestelde speeltijd aan een sportwedstrijd wordt toegevoegd. Terwijl blessures en de blessurebehandeling tijdrovend zijn en daardoor vaak bepalend voor de toevoeging, omvat deze extra tijd vaak ook compensatie voor ander oponthoud.
In Israël is dinsdagavond een nieuw record gevestigd. Het duel tussen jeugdteams van Shabab Khanyounis en Ittihad Khanyounis kende namelijk 42 minuten blessuretijd. Dit had alles te maken met het verlichtingssysteem in het stadion.
De duur van een wedstrijd bedraagt 2 maal 45 minuten (plus eventuele extra tijd, ook wel blessuretijd genoemd, van enkele minuten), daartussen is er een rustpauze van 15 minuten.
Van de Chinezen weten we dat ze in de derde eeuw v.C. al graag een balletje in het net schoten. En inderdaad: het moderne spelletje zoals we dat vandaag de dag kennen, komt formeel gezien uit Engeland. Op 26 oktober 1863 werd hier de eerste voetbalbond ter wereld opgericht.
Een voetbalwedstrijd duurt standaard 90 minuten met een pauze van een kwartier. Vaak wordt er extra tijd gerekend door de scheidsrechter, waardoor 99% van de wedstrijden langer dan 90 minuten duren.
In Voorschoten werd in 1878 pas iets gespeeld wat op het voetbal van nu lijkt, bijna honderd jaar later. In een periode van een eeuw was er voor de rest niets anders in Nederland.
De scheidsrechter moet verloren gegane tijd waarvoor extra tijd wordt bijgeteld aan het eind van een speelhelft, ook bijtellen bij de tijdstraf. (bijv. wissels, blessures etc…)
Waarom trekken de scheidsrechters op het WK zoveel blessuretijd bij? “We willen meer zuivere speeltijd”, kondigde Pierluigi Collina vooraf aan. Er ging een siddering door de Johan Cruijff Arena toen recent tijdens Ajax - PSV (1-2) maar liefst acht minuten blessuretijd werd bijgetrokken, door Danny Makkelie.
Wanneer je gaat wedden op Team A wint in beide helften, dan moet het team in zowel de eerste helft als de tweede helft meer doelpunten scoren dan de tegenstander.
Het antwoord is simpel en geldt bij alle bookmakers in de sportweddenschappenmarkt. Verlengingen en strafschoppen (of andere manieren om een wedstrijd na reguliere speeltijd te beslissen) tellen niet mee voor de uitkomst van jouw weddenschap, tenzij je kiest voor de wedopties 'To qualify' of 'Manier van winnen'.
'Gelijkspel en Beide Teams scoren NIET' betekent een uitslag van 0-0 binnen 90 minuten en blessuretijd. Hier kunnen verschillende opties worden aangeboden afhankelijk van de wedstrijd en krachtverschil. In het voorbeeld dat volgt gebruiken wij de 2.5 notering. Hetzelfde principe geldt ook voor de 0.5 en 1.5 notering.
De Schot Fergus Suter werd de eerste profvoetballer toen hij een bestaan als steenhouwer inruilde voor een carrière op het veld.
In 1862 speelde Sheffield F.C., officieel erkend als de oudste voetbalclub ter wereld, en Hallam tegen elkaar op Bramall Lane. Zeven jaar eerder opende het stadion in eerste instantie als cricketstadion en in 1889 werd het de thuishaven van Sheffield United.
Op 8 december 1889 werd de Nederlandschen Voetbal- en Athletischen Bond (NVAB) opgericht door Pim Mulier. Deze sportfanaat was tien jaar eerder ook al initiatiefnemer van de eerste voetbalvereniging in Nederland, de Haarlemsche Football Club (HFC).
Het hardste schot (dat een doelpunt opleverde) op het WK voor mannen kwam van Luis Chavez. Zijn goal tijdens Mexico tegen Saoedi-Arabië had een snelheid van 121,69 km/u.
Pelé komt via de meest ruimhartige telling op 1284 doelpunten uit als volwassen prof. Een aantal waar zelfs de almaar scorende Cristiano Ronaldo nooit aan zal tippen. Om dit monstertotaal van Pelé bij te halen, zou de 35-jarige Ronaldo nog tot zijn 47ste verjaardag op hetzelfde tempo moeten blijven scoren.
De Braziliaanse middenvelder Ronny Heberson speelde in Europa onder andere voor Sporting Lissabon en Hertha BSC. In dienst van de Portugese club schoot hij ooit een waanzinnig harde vrije trap tegen de touwen. De bal zou maar liefst een topsnelheid van 211 kilometer per uur hebben bereikt.
Vanaf 2003 worden de Europese finales niet meer beslist volgens het principe van de golden goal. Op advies van Europese trainers besloot de Europese voetbalbond tot afschaffing van het sudden death-systeem, waarbij een wedstrijd in de verlenging bij een doelpunt meteen is afgelopen.
Bij verlenging mag er één extra wissel worden doorgevoerd.
Wanneer we nagaan wat er bekend is over de snelheid van de bal bij voetballen dan lijkt het dat dit een realistische waarde is. Uit de beelden blijkt direct dat het een behoorlijk hard schot is en van eerdere metingen is bekend dat snelheden in de buurt van de 150 km/uur als maximum haalbaar zijn.