Ze zijn competitief ingesteld en de drang om te willen winnen zie je niet alleen terug in relaties maar ook in een potje voetbal, spelletje met vrienden of op het werk. Mannen houden er doorgaans niet van de 'mindere' te moeten zijn. Als een man wordt verlaten door zijn vrouw dan loopt zijn ego een fikse deuk op.
“Onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de mensen die de scheiding geïnitieerd hebben, spijt krijgt”, zegt Van Landeghem. “Daarbij gaat het soms over een diepgaand gevoel van spijt, in de zin dat ze effectief naar hun ex terug willen.
Emotionele fases scheiding
Emoties rondom een scheiding zijn heel uiteenlopend. Denk aan verdriet, afkeer, boosheid, vreugde, verbazing, angst, afkeuring en, hoe gek het ook klinkt, ook liefde.
Wat bleek: maar liefst tweederde van de ongelukkige stellen die toch bij elkaar waren gebleven, was vijf jaar later gewoon weer blij met elkaar. Vooral de huwelijken uit de ongelukkigste categorie waren opgebloeid: 80 procent daarvan viel vijf jaar later in de categorie 'gelukkig getrouwd'.
Hoe lang een depressie duurt is per persoon verschillend. De aard en intensiteit van de klachten spelen hierin ook een rol. De één is er met een paar maanden weer bovenop, de ander kampt er jaren mee.
Dit duurt gemiddeld tussen de 2 en 5 jaar. Het is natuurlijk per persoon wisselend, afhankelijk van het moment dat je aan je verwerking begint. Het kan zijn dat je de scheiding geïnitieerd hebt en dan ben je al langer bezig met de verwerking.
Een scheiding neemt heel veel negatieve emoties met zich mee. Soms kunnen deze emoties lijden tot stress. Dit kan er weer voor zorgen dat u niet meer goed kunt functioneren in uw dagelijkse leven. Tijdens een scheiding is het heel belangrijk dat u zichzelf af en toe een rust moment geeft.
Om de nieuwe relatie na een scheiding alle kans te geven, helpt het om te weten waar je vorige relatie(s) op is vastgelopen. “Bij sommigen begint het pas na een aantal mislukte relaties te dagen dat er een bepaald patroon zit in dat falen. Dan beginnen ze te snappen dat het niet alleen aan die ander ligt.
Hulp bij de verwerking van een scheiding
Toch kan het helpen om een relatietherapeut te betrekken tijdens het verwerkingsproces. Hij of zij weet namelijk hoe je een scheiding kunt verwerken en kan dit proces versnellen door het aanreiken van handvatten voor het verwerken van de scheiding.
Wat je nog meer kunt doen om een scheiding te verwerken
Als je je gevoelens op papier zet, kun je al die emoties beter loslaten. Behoud je zelfbeheersing. Focus zoveel mogelijk op je verantwoordelijkheden, en laat je emoties gaan op de momenten dat daar ruimte voor is.
Herpak je leven
Het antwoord is simpel: Je hebt de controle uit handen gegeven en laat anderen bepalen wat je moet doen. Doe je dit te lang, dan zul je hier erg ongelukkig van worden. Tijd dus om het heft in eigen handen te nemen en je weer gelukkig en in control te voelen.
Een depressie heeft niet alleen gevolgen voor degene die lijdt aan de depressie, maar ook voor degene die met deze persoon samenleeft. Samenleven met een depressieve partner is zwaar. De relatie is vaak niet meer zoals voorheen. De partner dient zich in veel gevallen aan te passen en heeft veel te incasseren.
Tegen een depressiepatiënt kun je dus beter niet alles zeggen wat er misschien in je opkomt. 'Het belangrijkste is dat je er voor iemand bent als hij daar behoefte aan heeft', zegt Cuijpers. 'Je mag natuurlijk altijd informeren hoe het met iemand gaat. En luister dan vooral naar wat hij zegt en oordeel niet.
Mensen die depressief zijn, zijn langdurige tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in. Ze verliezen vaak interesse in de dingen om zich heen en kunnen niet echt meer genieten. Men spreekt van een depressie als de gevoelens van neerslachtigheid minstens twee weken duren. Hierbij hoort ook een gebrek aan motivatie.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen uit elkaar gaan is ook gestegen. Bij mannen nam deze tussen 2004 en 2014 toe van 43 naar 46 jaar, bij vrouwen van 40 naar 43 jaar. Een steeds groter deel van de mensen die scheiden is 50 jaar of ouder. In 2014 was dat een derde, tien jaar daarvoor een vijfde.
Ongeveer drie op vier komt niét terug samen." Hoe komt dat? "Omdat die stap doorgaans een verdere afbraak inluidt van je verbondenheid als koppel. Kijk, als je uit elkaar aan het groeien bent en je gaat vervolgens een tijdje je eigen gang, versterk en versnel je dat vervreemdingsproces alleen maar.
Om verder te gaan na een relatiebreuk, moet je je realiseren dat, als je in je ellende blijft zitten, je nutteloos bent als partner voor toekomstige relaties die je misschien wilt. Ga voorbij je gebroken hart en begin een heel nieuw hoofdstuk, zodat je je kan wijden aan je nieuwe liefde.
Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat mensen met liefdesverdriet ook daadwerkelijk fysieke pijn kunnen voelen. Dit komt omdat onze hersenen de emotionele pijn van het einde van een relatie op dezelfde manier registeren als fysieke pijn, zoals bijvoorbeeld je arm stoten.
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.