Verzepen = verarmen: onder invloed van tijd, weersinvloeden en milieu verliezen verven hun kleur, kracht, bescherming en duurzaamheid. Dit verzepen is een indicatie om het schilderwerk opnieuw te behandelen.
Verzeept is een term die wordt gebruikt voor de vetten of oliën die een chemische reactie zijn aangegaan met de natronloog. Wanneer het loogwater aan de vloeibare vetten wordt toegevoegd, reageren de vetten op de natriumhydroxide. Deze chemische reactie heet verzeping.
Bij verzeping wordt vet gesplitst in een alcohol en een vetzuur met behulp van een loogoplossing. Hierbij ontstaat zeep.
Zeepfabrikanten gebruiken vaak verzepingsgetallen uitgedrukt in NaOH in plaats van KOH. De omrekening is: Sap(NaOH) = Sap(KOH) × 0,713. De omrekeningsfactor is de verhouding van de molaire massa's van NaOH en KOH: 40,0 / 56.1 = 0,713.
Zeep kan de huid namelijk flink uitdrogen als je het te veel gebruikt. Dit komt doordat zeep natuurlijke oliën (talg) van je huid verwijderd. Als je van jezelf een erg droge huid hebt is het dus verstandig om je goed in te lezen over het gebruik van zeep.
Suiker bestaat, net als zeep, uit moleculen met hydrofobe en hydrofiele uiteinden. Het verschil met zeep is echter dat suiker meer hydrofiel is, oftewel: het lost sneller op in water dan zeep. Wanneer je suiker toevoegt aan een zeeprecept, zorgt dit ervoor dat de zeep hydrofieler wordt.
Met de zeepcalculator kun je, als je zelf zeep wilt maken, uitrekenen hoeveel loogkristallen je nodig hebt. Standaard gaat de calculator uit van 6% overvet, maar dit kun je aanpassen. De calculator geeft je ook een water- en etherische oliënadvies.
Zeep is een anionogene oppervlakteactieve stof. Het zit bijvoorbeeld in was- en reinigingsmiddelen, zoals wasmiddel, en persoonlijke verzorgingsproducten, zoals handzeep. Zeep kan gemaakt worden uit verschillende soorten vetten en oliën, waaronder dierlijke vetten of bijvoorbeeld kokosolie, olijfolie of palmpitolie.
Zodra je de zeep uit de vorm haalt, begint het rijpingsproces al. Het overtollige water zal uit je zeepjes verdampen. Dit zorgt ervoor dat de zeep harder wordt, beter schuimt en langer houdbaar is. Daarnaast is gerijpte zeep zachter en vooral ook milder voor de huid dan ongerijpte zeep.
Zelf zeep maken is in principe niet moeilijk. Je haalt er vast veel plezier en voldoening uit. Er zijn verschillende manieren om zelf zeep te maken. In deze handleiding beschrijf ik mijn favoriet: de koude methode (ook wel cold process genoemd).
Je zeep moet minimaal 24 uur in de mal opstijven voor je hem kunt storten en (in sommige gevallen) snijden. Daarna moet hij 4 tot 6 weken uitharden: het water moet uit de zeep verdampen en eventuele loog die nog niet gereageerd heeft, krijgt de tijd om dat alsnog te doen.
Douchegels zijn een stuk makkelijker in gebruik dan zeep, maar zorgen wel eerder voor een droge huid. Veel gels bevatten namelijk agressieve en synthetische stoffen als sodium laureth of lauryl sulphate (SLS of SLES) die de zuurgraad van de huid kunnen aantasten en voor uitdroging en gevoeligheid zorgen.
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
Met Sunlight zeep kan jij de afwas doen, keuken, badkamer of toilet schoonmaken, wasgoed voorbehandelen en zelf wasmiddel maken. Bovendien is deze huishoudzeep ook geschikt om jezelf mee te wassen en is de zeep bovendien nog huidzuiverend ook.
Je kunt de zeepbasis smelten in een waterbad of in een magnetron wanneer deze in stukken van 3 x 3 cm wordt gesneden. Smelt in de magnetron op 80% vermogen met intervallen van 30 seconden en roer tussen elk interval om hitteschade te voorkomen.
Kun je zeep maken zonder loog? Het is niet mogelijk om vanaf nul zeep te maken zonder loog. Natuurlijke zeep krijg je door natriumhydroxide op een bepaalde temperatuur te laten reageren op vetten. Er ontstaat dan een chemische reactie: verzeping.
Zeep wordt verkregen door een chemische reactie tussen alkaliën en vet. Vroeger werd dit gedaan door het vet van varkens te mengen met een oplossing die verkregen was door water langs houtskool te laten druppelen. Echte zeep is een combinatie van mooie oliën of vetten en loog.
Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen. Kijk goed op de verpakking wat er in de zeep zit voor u het aanschaft.
Natriumhydroxide of loog is de stof die vetzuren en glycerol omzet in zeep en glycerine. Loog verandert de oliën in zeep en zit daarna niet meer in het eindproduct; na 20 tot 32 uur is het volledig verzeept! Zeep kan niet zonder loog worden gemaakt.
Natuurlijke zeep, de naam zegt het al, wordt gemaakt van producten die in de natuur te vinden zijn. In een scrubzeep die in een fabriek is gemaakt, worden vaak plastic bolletjes toegevoegd, de zogenoemde microplastics en -beads.
Met de aloude 'koude verzeping' maakt u natuurlijke zeep op basis van 3 basisingrediënten: water, plantaardige olie en natriumhydroxide (loog). Deze methode maakt het mogelijk om de kwaliteit van de plantaardige olie te behouden en de glycerine te bewaren tijdens het proces van verzeping.
Olie voor zeep
Als basis voor de meeste zeepsoorten wordt olijfolie of zonnebloemolie gebruikt. Deze oliën zijn makkelijk en goedkoop verkrijgbaar. De eigenschappen van deze oliën zijn misschien te sober, door er een percentage exotische oliën aan toe te voegen krijgt de zeep een ander karakter.