Na je opleiding is de kans heel groot dat je werk zult vinden. Er is namelijk een groot tekort aan verpleegkundigen en het beroep van verpleegkundige is ook nog eens zeer toekomstbestendig. Vaak kun je ook, als instromer of tijdens je opleiding, beginnen als leerling-verpleegkundige.
De leuke kanten van het beroep verpleegkundige is inderdaad iets kunnen betekenen voor mensen voor wie zelfstandig iets doen onmogelijk is. Daarom is er relatief veel waardering van mensen van buitenaf, maar ook van zorgvragers zelf. Vind er ook wel minder leuke kanten aan zitten.
Als verpleegkundige heb je altijd veel collega's om je heen. Samen met toffe collega's maak je deel uit van een groep die enkel de beste zorgen wil bieden aan patiënten én waar je bovendien altijd op kunt rekenen. Niet alleen op werkvlak, maar ook emotioneel.
Je verdient niet veel, zit met enorme werkdruk, als stagiair/leerling word je als goedkope werkkracht gezien en dat lijkt de komende jaren niet veel beter te worden. De laatste tijd valt mij op dat er relatief veel negatieve berichten in de media zijn over de verpleging en de zorg in het algemeen.
De vraag of verpleegkunde studeren moeilijk is, valt niet zo meteen te beantwoorden. Verpleegkunde is een opleiding waarbij je heel wat skills moet gaan combineren. Je moet als verpleegkundige behoorlijk handig zijn. Daarnaast moet je ook over een gezonde dosis empathie beschikken.
Verpleegkundigen hebben samen met hun verzorgende collega's het zwaarste beroep in Nederland. Dit blijkt uit trendonderzoek over 2007 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). weer tijdsdruk en meerdere hoeveelheden werk als gevolg heeft.
Als leerling verpleegkundige krijgt je een leerling salaris dat boven het wettelijk BBL minimumloon ligt. Het salaris voor BBL en HBO-duaal leerling Verpleegkundigen ligt tussen de €1184,43 en maximaal € 2048,54 bruto per maand.
Als je verpleegkundige wordt, kun je mensen helpen en een betekenisvolle impact hebben op het leven van anderen. Je komt terecht in een gerespecteerde sector en geniet van talloze voordelen op het gebied van werk, waaronder een hoog winstpotentieel en tal van mogelijkheden voor groei en ontwikkeling.
Wat geeft jouw baan de meeste voldoening? De afwisseling en natuurlijk je contact met patiënten. Als je het goed doet, laten ze je zo dichtbij.
Een verpleegkundige houdt zich bezig met het geven van verpleegkundige zorg, zoals: Basiszorg: denk hierbij persoonlijke verzorging zoals wassen, aankleden en verschonen. Wondverzorging, observatie en rapportage en gespecialiseerde zorg. Verpleegtechnische handelingen zoals het inbrengen van een sonde of een katheter.
Zeg bijvoorbeeld dat je je georiënteerd hebt in het beroepenveld en dat een bepaald beroep je erg interessant leek. Deze opleiding bood je de mogelijkheid om daarna dat beroep uit te oefenen. Of dat je op school economie het leukste vak vond en daarom bedrijfseconomie bent gaan studeren.
Een dagdienst (van 7.00 – 15.30), een avonddienst (van 15.00 – 23.30) en een nachtdienst (van 23.00 – 7.30). Je begint je dienst in de overdrachtsruimte. Hier krijg je de overdracht van je collega's van de voorgaande dienst. Zij dragen per patiënt de belangrijkste zaken over.
Het is je roeping
Veel verpleegkundigen, verzorgenden, artsen en andere zorgverleners geven aan dat ze hun beroep als roeping zien. Het zorgzame aspect, omgaan met mensen en het redden van mensenlevens is voor velen de reden waarom zij in de zorg zijn gaan werken.
In de zorgsector zorg je voor anderen
De drijfveer voor veel verpleeg- en zorgkundigen is de dagelijkse impact op het leven van de zorgbehoevenden. Je betekent veel voor de patiënten én hun families. Zij leggen dan ook hun vertrouwen volledig in jou, waardoor de dankbaarheid nadien eens zo groot is.
Binnen het ziekenhuis is een algemeen verpleegkundige verantwoordelijk voor de verzorging en opvang van de patiënten, ook assisteert een verpleegkundige een arts bij zijn of haar dagelijkse werkzaamheden. In een verzorgingshuis bied je (oudere) patiënten sociale begeleiding en verpleegkundige hulp.
Je kunt en mag verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals injecteren, katheteriseren en een maagsonde inbrengen. Verzorgenden zonder deze opleiding zijn hiertoe niet bevoegd. In de opleiding tot verzorgende IG komen deze handelingen aan bod in een aparte module.
Als Mbo-Verpleegkundige ben je actief op het gebied van zorg, welzijn en wonen. Je kan gaan werken in verschillende beroepspraktijken, zoals een ziekenhuis, een verpleeg- en verzorgingshuis, de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg of in de gehandicaptenzorg.
De mbo-er blijft zelfstandig de voorbehouden handelingen uitvoeren. Echter, de mbo-verpleegkundige zal met name ingezet worden in voorspelbare zorgsituaties. Het mbo-v verschilt van het hbo-v door minder aandacht te besteden aan probleemanalyses, theorie en evidence based practice. De mbo-er is meer praktijkgericht.
Je kunt als verpleegkundige HBO gaan werken in ziekenhuizen, bij mensen thuis, in instellingen voor psychiatrische hulpverlening, in instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, wijkverpleging of in een huisartsenpraktijk. Als verpleegkundige werk je met mensen van alle leeftijden.
Je stimuleert cliënten om zo goed mogelijk voor zichzelf te zorgen, en schakelt daarbij ook hun netwerk in. Als HBO-wijkverpleegkundige zie je complexe zorgvragen als een uitdaging. Daarnaast heb je in de wijk een preventieve taak: je helpt voorkomen dat mensen ziek worden.
Uit de cijfers blijkt dat verpleegkundigen in het Verenigd Koninkrijk het meest per maand verdienen. Ruim duizend euro meer dan de Nederlandse verpleegkundigen. De bedragen zijn gebaseerd op een werkweek voor alle landen van 40 uur per week en 4,33 weken per maand.
U kunt zich als verpleegkundige herregisteren als u voldoet aan de werkervaringseis (ook wel urennorm). Hiervoor moet u in 5 jaar 2.080 uur als verpleegkundige hebben gewerkt. Dit is ongeveer 8 uur per week. De werkzaamheden moeten aan bepaalde eisen voldoen.
Gemiddeld verdient een verpleegkundige specialist namelijk 49,4% meer dan een normale hbo verpleegkundige.