Salaris langdurig zorgverlof
Uw werkgever hoeft uw salaris niet door te betalen over de uren dat u langdurig verlof heeft.
Je hebt recht op maximaal 10 dagen kortdurend zorgverlof per jaar. Volgens de wet heb je recht op minstens 70% van je loon tijdens je zorgverlof. Je bouwt tijdens je zorgverlof ook vakantiedagen op. De dagen die je opneemt voor het zorgverlof mogen niet worden ingehouden op je vakantiedagen.
De werkgever is verplicht het zorgverlof te geven. Ook is deze verplicht om tenminste 70% van het loon door te betalen.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
Invloed op het pensioen
Er tellen 12 maanden voltijdse of deeltijdse gewone loopbaanonderbreking en/of zorgkrediet mee voor het pensioen. Deze periode wordt uitgebreid met 24 maanden wanneer je een kind ten laste hebt dat jonger is dan 6 jaar.
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.
Je kunt in sommige gevallen calamiteitenverlof of kortdurend zorgverlof geven van maximaal twee weken. Je betaalt minimaal 70 procent van het loon door. Als de situatie dit vereist kan je werknemer ook een beroep doen op langdurend zorgverlof van maximaal zes weken. Je hoeft geen loon te betalen over deze uren.
U kunt uw verlof voor medische bijstand opnemen in periodes van 1 tot 3 maanden. Als u helemaal niet werkt, kunt u in totaal maximaal 12 maanden verlof krijgen. Als u halftijds of 4/5 werkt, kunt u in totaal maximaal 24 maanden verlof krijgen.
Kortdurend zorgverlof opnemen. Als werknemer heeft u wettelijk recht op kortdurend zorgverlof om een ziek kind, partner of ouder noodzakelijke zorg te geven. Dit is geregeld in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO).
Wanneer het kind van een werknemer plotseling ziek wordt, wordt de eerste ziektedag (of deel ervan) als calamiteitenverlof gerekend. Ook hier gaat het weer om de noodzakelijke verzorging. Daarna kan de werknemer bijvoorbeeld kortdurend zorgverlof opnemen als hij de enige is die de noodzakelijke verzorging kan bieden.
In Nederland kennen we verschillende verlofregelingen voor mantelzorgers. De belangrijkste bij mantelzorg zijn het kortdurend zorgverlof en het langdurig zorgverlof. Een leidinggevende kan deze verlofregelingen als oplossing aandragen bij medewerkers die mantelzorg verlenen.
Per jaar heeft u recht op maximaal 2 weken zorgverlof. Dus als u 20 uur per week werkt, heeft u recht op 40 uur kortdurend zorgverlof per jaar. Tijdens uw verlof betaalt de werkgever 70% van uw loon, maar minimaal het minimumloon.
U kunt verlof krijgen om palliatieve zorg te verstrekken, met andere woorden elke vorm van hulp (medische, sociale, administratieve, psychologische) en verzorging aan een ongeneeslijk zieke persoon die zich in de terminale fase bevindt. Die persoon hoeft niet noodzakelijk tot uw gezin te behoren.
In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart). De 'eerste graad' wil zeggen dat het om het overlijden van een vader, moeder of kind gaat.
Een partner, ouder of kind dat levensbedreigend ziek is, dat is een dusdanige zorg, dat combinatie daarvan met werken niet wenselijk is. De betrokken medewerker moet zich volledig op de zorg van de partner, ouder of kind kunnen richten in dergelijke ernstige situaties.
Sociaal verlof is hetzelfde als familiaal verlof. Het is verlof dat je opneemt als je er moet zijn voor iemand in je directe omgeving. Het gaat dan om je partner of een familielid dat onder hetzelfde dak woont. Of om een (schoon)kind of (schoon)ouder dat al dan niet bij je in huis woont.
In de Wet arbeid en zorg (WAZO) is opgenomen dat werknemers recht hebben op kortverzuimverlof bij 'spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijze niet buiten werktijd om te plannen arts- of ziekenhuisbezoek'.
In principe kan dit onbeperkt zijn, maar in de praktijk geldt een periode van 18 maanden als maximum. Neemt een werknemer langer onbetaald vrij, dan heeft dit namelijk gevolgen voor zijn rechten in verband met de Ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en/of de Werkloosheidswet (WW).
Mag je onbetaald verlof weigeren? Er bestaat geen wettelijk recht over onbetaald verlof. Wel is het mogelijk dat er hierover in de cao afspraken zijn gemaakt. Je mag als werkgever het verlof weigeren, het is immers een gunst en géén recht van de werknemer.
Hoeveel dit er zijn, is afhankelijk van het aantal uren dat iemand per week werkt. Dit aantal uren vermenigvuldig je met 4 om te bepalen hoeveel verlof iemand opbouwd. Als een werknemer 40 uur per week werkt, dan betekent dit dus dat deze werknemer 40x4=160 uur=20 verlofdagen (vakantiedagen) per jaar heeft.
In vergelijking met onbetaald verlof is vakantiedagen bijkopen soms gunstig voor de medewerker. Een periode van onbetaald verlof betekent immers minder salaris tijdens die verlofperiode. In het begin van het jaar vakantie bijkopen betekent maandelijks een kleine inhouding op het salaris totdat het saldo bereikt is.
Word je ziek of arbeidsongeschikt tijdens het onbetaald verlof? Dan krijg je geen loon of uitkering. In geval van ziekte kun je wel in overleg met je werkgever bepalen om het onbetaald verlof stop te zetten. Zo kun je zo snel mogelijk beginnen met re-integreren en ben je weer verzekerd van de Ziektewet en WIA.