Het lichaam maakt hierbij antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen, waardoor er een allergische reactie ontstaat. De meest voorkomende voedselallergieën zijn koemelkallergie en notenallergie.
Soms komt de meest ernstige vorm van een allergische reactie voor: anafylaxie.
pinda. noten, zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten. soja. melk, inclusief lactose.
Symptomen bij voedselallergie op een rij
Een typische allergische reactie op voedsel bestaat uit een jeukend gevoel in de mond, soms doortrekkend naar de oren en de keel. Dit kan gevolgd worden door (een gevoel van) zwelling van de lippen en de keel, misselijkheid, buikpijn en overgeven.
Voedselallergie kan niet genezen met medicijnen. De behandeling bestaat uit het weglaten van de voedingsbestanddelen die de klachten veroorzaken. U moet het dieet altijd volgen. Als duidelijk is welke voedingsmiddelen uw klachten veroorzaken, dan kunt u beginnen met de dieetbehandeling.
Als uw lichaam vervolgens opnieuw in contact komt met deze specifieke eiwitstructuur, zal uwafweersysteem hierop reageren en activeren er bepaalde 'allergiecellen' waardoor er allergische klachten optreden. Het is onduidelijk waarom 'ineens' een allergie kan ontstaan voor iets wat u altijd hebt kunnen eten.
Het allergeen bevindt zich in de pel van de tomaat. De tomaat heeft zo zijn troeven, tomaten zijn onder ander rijk aan lycopeen, een hedendaags antioxidant die zorgt voor de rode kleur. Maar het is ook een groente die allergische reacties kan veroorzaken.
De behandeling van je allergie kan uit drie verschillende onderdelen bestaan, namelijk: Saneren, ofwel: het vermijden van allergenen. Symptoombestrijding: deze behandeling geeft vaak snel verlichting van de klachten. Allergie immunotherapie: een behandeling die zich richt op de oorzaak van je allergie.
Europese wetgeving heeft veertien stoffen als allergeen benoemd, namelijk: gluten (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe), schaaldieren, ei, vis, pinda, soja, melk (inclusief lactose), noten (8 soorten), selderij, mosterd, sesam, sulfiet, lupine en weekdieren.
Wanneer je allergisch bent, zal er uit de bloedtest blijken dat deze specifieke IgE antilichamen worden aangemaakt in je bloed tegen de allergenen waarvoor je allergisch bent. Er wordt een buisje bloed afgenomen bij de huisarts of bij een prikpost, dat vervolgens wordt geanalyseerd in een (ziekenhuis)laboratorium.
De 14 allergenen waar u de consument over moet informeren op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
Wanneer het afweersysteem in aanraking komt met vlees, kan dat tot een allergische reactie leiden. Dit wordt alfa-galsyndroom genoemd, maar kan ook vleesallergie genoemd worden.
De meest voorkomende voedselallergieën zijn koemelkallergie en notenallergie.
Bij een type-IV allergie geeft het eerste contact met een allergeen nog geen reactie. Het lichaam wordt wel gevoelig voor de stof. Bij een volgend contact is er wel een allergische reactie. Afhankelijk van de persoon en de eigenschappen van het product kan dit weken, maar ook jaren duren.
De volgende medicijnen hebben de voorkeur. Loratadine en cetirizine. Deze medicijnen kunt u zowel bij allergie voor huisdieren als bij allergie voor de huisstofmijt gebruiken. Deze medicijnen werken ongeveer 24 uur.
Een anafylaxie is een acute ernstige reactie waarbij er een belemmering van de ademhaling kan ontstaan of een te kort schietende bloedcirculatie met benauwdheid of slap worden tot gevolg. De oorzaak is meestal een allergie, maar soms is de oorzaak anders of onbekend.
Kan je allergisch zijn voor water? Ja, dat kan. Je kan een gevoeligheid hebben voor een onderdeel dat aanwezig is in water. Bij een reactie op water denkt men in eerste instantie meestal aan chloor of chemische stoffen.
De meeste histamine vind je in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Vlees: varkens- en lamsvlees, wild. Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
Relatie met voedselallergie
Bepaalde eiwitten in gras komen ook voor in bijvoorbeeld pinda, wortel, komkommer en aardappel. Bij het eten van deze producten kunt u jeuk in de mond, keel en oren krijgen. Uw lippen, tong, keel, gehemelte en ogen kunnen opzwellen. Ook kunt u zich benauwd voelen doordat uw keel opzwelt.
Andere graankorrels als gerst, rogge, mais en rijst zijn verwant aan tarwe. Mais en rijst veroorzaken bij mensen met tarwe-allergie vaak geen klachten. Wel zijn er problemen gemeld met gerst.
Een voedselallergie is vaak ernstiger dan een intolerantie en kan leiden tot levensbedreigende symptomen zoals ademhalingsmoeilijkheden of een zogenaamde anafylactische shock.
Het dieet bestaat uit de uitschakeling van ei en van alle producten die ei bevatten of waaraan ei is toegevoegd. Meestal is er een allergie voor het wit van ei. Daar men nooit volledig de eidooier van het eiwit kan scheiden, wordt het hele ei verboden.