Financieel voorbehoud Een van de belangrijkste redenen is dat de koper de financiering nog moet regelen. Dit betekent dat de koper nog geen definitieve toezegging heeft van de geldverstrekker voor de hypotheek die nodig is om de woning te kopen.
Verkocht onder voorbehoud betekent dat de koop nog niet definitief is, totdat aan bepaalde voorwaarden in het koopcontract is voldaan. Het huis is dus nog niet definitief van de huizenmarkt. Ja: je mag interesse tonen in het huis. Nee: je kan geen bod uitbrengen.
Het is gebruikelijk dat een woning 4 tot 8 weken verkocht onder voorbehoud is. Na het verlopen van het voorbehoud is de woning definitief verkocht. Hoe vaak gaat verkocht onder voorbehoud niet door? In ongeveer 25% van de gevallen gaat de koop niet door wegens de opgenomen voorbehouden.
Een financieringsvoorbehoud is een van de meest voorkomende ontbindende voorwaarden die je kunt opnemen als je een bod uitbrengt. Met een financieringsvoorbehoud geef je aan de verkoper aan dat je de koop alleen laat doorgaan als je voldoende hypotheek kunt krijgen voor je woning.
In dit voorbehoud staat dat de koop van een huis niet doorgaat als je als koper de hypotheek voor een bepaalde datum niet rond kan krijgen. Meestal geldt er een termijn van 6 tot 8 weken voor het regelen van de financiering door de koper.
Beroep doen op voorbehoud van financiering
Dan moet je meestal met een aangetekende brief een beroep doen op de ontbindende voorwaarde. Hoe dit precies moet, staat vermeld in het koopcontract bij de voorwaarden.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2022 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen.
Dit betekent dat de woning is verkocht, maar dat er nog wel bepaalde voorwaarden zijn gesteld waaraan nog moet worden voldaan. De koper heeft bijvoorbeeld nog even de tijd nodig om de financiering te regelen of een bouwkundige keuring uit te laten voeren.
Bieden zonder voorbehoud van financiering is niet per definitie een slecht idee. In verschillende situaties is het een prima mogelijkheid. Het is alleen wel belangrijk dat je precies weet hoeveel jij te besteden hebt, wat je aan eigen geld kunt inbrengen en hoeveel je overwaarde ongeveer bedraagt.
het bedrag waarvoor het geldt. Dat kan in principe nooit hoger zijn dan de prijs van het huis omdat je wettelijk maar 100% mag financieren. Het kan ook een hoger bedrag zijn in een paar gevallen. Bijvoorbeeld als je het huis laat verbouwen en uit de taxatie blijkt dat het daarna meer waard wordt dan de koopsom.
Hoe lang kan een huis verkocht onder voorbehoud staan? Gemiddeld kan dit 4 tot 6 weken duren. Wanneer sprake is van een voorbehoud verkoop eigen woning kan dit gemiddeld 6 maanden duren. Er is op dat moment sprake van een onherroepelijke koop, de status op funda verandert dan ook automatisch.
In de meeste gevallen informeert de bank of uw hypotheekverstrekker u schriftelijk als u geen geldlening kunt krijgen. Stuur dit bericht, het liefste aangetekend, zo snel mogelijk naar de verkopers.
Als de koper gebruik maakt van zijn bedenktijd of de ontbindende voorwaarden, dan krijgt hij zijn geld gewoon terug (of de bankgarantie wordt beëindigd). Blijft hij in gebreke, dan moet hij vaak een boete betalen. Die boete is meestal even groot als het bedrag van de waarborgsom. De koper raakt zijn geld dus kwijt.
Neem je geen financieringsvoorbehoud op in het koopcontract en krijg je de financiering niet rond, dan ben je gebonden aan de koopovereenkomst. Als je de woning niet kunt betalen, dan kan de verkoper de koopovereenkomst ontbinden. In dat geval moet je meestal een boete betalen van 10% van de koopsom.
In tegenstelling tot voorgaande jaren is overbieden in 2023 lang niet altijd noodzakelijk. Er is geen vast percentage dat voor alle situaties geldt, maar over het algemeen is het verstandig om nog maximaal 8% boven de vraagprijs te bieden.
De kosten koper, ook wel koperskosten genoemd, bestaan officieel uit overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de eigendomsakte. Echter worden alle bijkomende kosten voor het kopen van een huis (zoals notariskosten voor de hypotheekakte en de kosten voor hypotheekadvies) soms ook als kosten koper aangeduid.
Het aanvragen van een hypotheek duurt gemiddeld tussen de 4 en 8 weken. Dit betreft de periode tussen het adviesgesprek met een hypotheekadviseur en het uiteindelijke akkoord van de geldverstrekker. Soms is een aanvraag in 1 week rond en soms duurt het wat langer, bijvoorbeeld bij een echtscheiding.
De No Risk-clausule (voorbehoud verkoop eigen woning) geeft een koper de mogelijkheid om binnen een afgesproken termijn zijn eigen woning te verkopen. Lukt dat niet binnen deze termijn dan kan de koper alsnog afzien van de aankoop van de nieuwe woning.
Gemiddeld duurt het proces zo'n zes tot acht weken, vanaf het moment dat je adviseur de daadwerkelijke aanvraag doet tot het tekenen van de hypotheekakte. Afhankelijk van je wensen en je situatie kan het sneller gaan of langer duren. Voor een snelle afhandeling is het verstandig goed voorbereid te zijn.
Wanneer je een huis 'onder bod' ziet staan, betekent dat er een mondelinge overeenkomst is gesloten, maar de koopakte nog niet officieel is ondertekend. Pas wanneer de officiële koopovereenkomst is getekend, en daarmee aan het zogenaamde schriftelijkheidsvereiste is voldaan, is het huis verkocht.
De makelaar zet na het sluiten van de deal de woning “onder bod”. In deze situatie betekent onder bod: Er is een mondelinge deal en de gemaakte afspraken worden op papier gezet. Nadat de stukken zijn getekend en de 3 dagen bedenktijd zijn verlopen zal de woning de status “verkocht onder voorbehoud” krijgen.
Als een woning onder bod staat, betekent dit dat de verkoper in onderhandeling is. Er is een bod uitgebracht en een tegenvoorstel gedaan. De kans is natuurlijk groot dat beide partijen tot een overeenkomst komen, en dat het huis verkocht is. Toch kun jij de woning gewoon nog bezichtigen en zelfs een bod uitbrengen.
Als de verkoper uw bod accepteert, zit u nog niet aan de koop van het huis vast. De koopovereenkomst is pas geldig als u het contract tekent. U kunt uw bod dus nog intrekken of de voorwaarden veranderen.
Je hoeft niet oneindig te wachten op een reactie van de verkoper; je kunt je bod op ieder gewenst moment wijzigen of intrekken. Bij het uitbrengen van je bod kun je ook direct aangeven tot wanneer je bod geldig is. Je bod vervalt dan automatisch bij het verstrijken van de deadline.
Tussen de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst en van de notariële akte verlopen maximaal vier maanden. Binnen deze termijn moeten de registratierechten worden betaald.