Rotjeknor wordt gebruikt als een negatieve bijnaam voor de stad Rotterdam en soms ook voor domme personen. Het begrip duikt vaak op Twitter en andere sociale media op als voetbalclub Feyenoord tegen Ajax of PSV speelt.
'Havenstad', 'Maasstad' en 'Poort van Europa' heeft natuurlijk te maken met de haven en haar harde werkers. Rotterdam was natuurlijk heel lang de grootste haven van de wereld.
Roffa is straattaal voor Rotterdam. En elke Rotterdamse wijk heet ook weer anders in deze jongerentaal, je komt bijvoorbeeld niet uit Oosterflank maar uit Flanka of Flankoe.
Het woord Rotterdammer staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Rotterdam wordt vaak aangeduid als Maasstad, en in de stad treft men vele verwijzingen naar de rivier de Maas (Maasboulevard, Maasgebouw, Maasbrug, Maastunnel, Maastoren).
Ken jij deze Rotterdamse uitspraken al? Hebbie in je nest gezeken? - Betekenis: wat ben je vroeg opgestaan. De reuzel loop m'n reet uit - Betekenis: Wat is het verschrikkelijk warm. Niet lullen maar poetsen - Betekenis: Doorwerken en je bek houden.
"Rotterdam bestond toen al, maar kreeg pas stadsrechten in 1299 (die werden ingetrokken), 1328 en 1340. Pas na 1424 werd Rotterdam belangrijker. Amsterdam was in de 14-de eeuw ook al een stad, maar kwam pas echt op in de 16-de eeuw."
Rotterdammers zijn over het algemeen harde werkers die gewend zijn om de schouders eronder te zetten. Deze mentaliteit is er al vroeg ingekomen door het harde werken in de havens van Rotterdam. Het harde werken is iets wat nog steeds kenmerkend is in Rotterdam en omgeving.
De Beurstraverse (ofwel Koopgoot) is een winkelstraat in de Nederlandse stad Rotterdam.
Herkomst en betekenis Rafaëlla
Rafaëlla is afgeleid van Rafaël. Rafaël is een Hebreeuwse jongensnaam die 'God geneest, heeft genezen' betekent. Het is tevens de naam van een aartsengel, genoemd in het apocriefe boek Henoch.
5314 verwijst oorspronkelijk naar de ov-zone voor Rotterdam Zuid uit de tijd van de strippenkaart. Wat bij sommigen bekend staat als een hopeloos gebied, is voor een grote groep jongeren een dierbaar thuis. Hun trots op Zuid is afleesbaar aan tatoeages, kleding en accessoires met de code 5314.
Een ruif is een houten of ijzeren, schuinstaand of schuin opgehangen voederrek voor landbouwdieren zoals paarden, schapen, koeien en geiten. Een ruif bestaat uit tralies waar de dieren het voer tussendoor kunnen pakken en eten.
Amsterdam – Mokum. De naam stamt uit het Hebreeuwse מָקוֹם (Maqom). wat 'plaats' of 'stad' betekent. Via het Jiddische (mokem) kwam het in het Bargoens terecht, waaraan het Amsterdamse dialect veel woorden ontleende.
Roffa: een afkorting van Rotterdam in straattaal. Rotown: een samenvoeging van de woorden Rotterdam en Town.
Echte Rotterdams dropjes, chocolade zo uit de haven en stroopwafels waarvan je mouwen zich vanzelf opstropen. Het zijn maar enkele voorbeelden van heel veel typisch Rotterdamse lekkernijen.
Antwoord van de bieb: Het wordt inderdaad gebruikt om een sufferd of een merkwaardig figuur aan te duiden. Waarom die met een krotenkoker vergeleken wordt? Kroten kan een eufemisme zijn van kloten, maar waarschijnlijker is het een verbastering van het Franse woord 'carotte' (wortel).
“Dat Nederlands waarin woorden niet worden uitgesproken, maar te water worden gelaten.” Zo omschreef letterkundige (en Amsterdammer) Kees Fens het Rotterdamse dialect.
'Pleur' komt van het Franse woord 'pleurer', wat huilen betekent. Een bakkie pleur wordt daarom ook wel een bakkie troost genoemd, aangezien de filterkoffie het huilen bij de havenarbeiders deed vergeten.
De inwoners van Koog aan de Zaan worden daarnaast ook wel 'zeuroren' (zeurpieten) genoemd. Zaandijkers hebben het niet echt getroffen met hun bijnaam 'krentekakkers' (vrekken).
Het scheldwoord 'Mug' werd in de 15e eeuw al gebruikt voor een Haarlemmer. Waarschijnlijk doelde men daarmee op kleinzieligheid of kleingeestigheid (muggenziften). Ook mogelijk is dat de oorsprong van deze benaming ligt in het feit dat Haarlem vroeger geteisterd werd door muggen.
Alkmaarders worden in de volksmond kaaskoppen genoemd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de beroemde kaasmarkt, die elke vrijdag te bezoeken is op de Waagmarkt. Alkmaar wordt ook wel de Kaasstad genoemd. De inwoners van de Noord-Hollandse hoofdstad noemen zichzelf ook wel muggen.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
Amsterdam heette vroeger Amstelerdam, maar de inwoners noemen de stad zelf Mokkum. De stad is vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel in de 13e eeuw. De stad kreeg in 1300 stadsrechten en ontwikkelde zich al snel tot een welvarende handelsstad.
Dordrecht is de oudste stad van Holland en was lang de belangrijkste stad van Holland. De stad ontstond rond 1120 aan het riviertje de Thuredriht en in 1220 kreeg Dordrecht als eerste stad in Holland stadsrechten.