Aandacht; Vaak gaan mensen overdrijven om zo meer aandacht te krijgen van hun omgeving. Eigen gewin; zichzelf beter voordoen om er winst uit te halen/zichzelf te verrijken (al dan niet ten koste van de ander); vb liegen op een sollicitatie over je vorige salaris of ervaring om meer te kunnen verdienen.
Wat is het doel van liegen? Het doel van liegen is vaak om negatieve gevolgen te voorkomen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het achterhouden van informatie voor je partner om een ruzie te voorkomen. Ook verzinnen van een smoesje valt onder het ontwijken van negatieve gevolgen.
Dat kan verschillende oorzaken hebben. Zo zou het kunnen dat jij: Onvoldoende zelfvertrouwen hebt waardoor je de waarheid niet durft te vertellen. Met een leugen schep je vaak een positiever beeld van jezelf en dat voelt beter.
Een pathologisch leugenaar liegt zeer regelmatig, over van alles. Hij - of zij - weet wel dat hij liegt, maar op den duur gaat hij in zijn eigen verhalen geloven. Vaak zijn het heel gedetailleerde, fantasierijke leugens, die ergens te mooi zijn om waar te zijn.
Liegen kan werken als een soort verslaving; je gebruikt het om je te redden uit een ongemakkelijke situatie of als je je even niet goed voelt. Omdat liegen je gemakkelijker afgaat dan de waarheid vertellen, is het moeilijk om hiermee te stoppen.
Pathologische leugenaars: liegen om het liegen
Pathologisch liegen wordt ook wel dwangmatig liegen genoemd; het betekent dat de persoon niet kan stoppen met leugens vertellen, zelfs wanneer het hem of haarzelf schade toedoet.
Narcisten, liegen tegen iedereen, zelfs tegen hun eigen kinderen. Ze liegen om de kleinste dingen. Het maakt niet uit welk onderwerp, als ze zichzelf maar kunnen redden van hun eigen schaamte. De narcist vertelt leugens alleen maar uit EIGEN BELANG!!
Leugenaars hebben doorgaans bijvoorbeeld minder samenhang in hun verhaal, zijn minder geneigd om hun verhaal spontaan aan te passen (“het was 12u, of nee, het was 12.30u…”) en geven minder details prijs. Meestal zijn leugens ook minder aannemelijk dan waarheden en bevatten ze meer inconsistenties.
Dit soort horrorverhalen lees je over mensen die te maken hebben met een pathologische leugenaar. Een pathologische leugenaar is iemand die ziekelijk vaak liegt.
Pathologisch liegen is de onbedwingbare drang om te liegen. Veel mensen vertellen weleens een leugen, bij kinderen is er ook vaak sprake van fantasie. Pas als liegen tot ernstige problemen leidt in de omgang tussen de leugenaar en zijn omgeving is sprake van pathologisch ofwel ziekelijk gedrag.
Pathologische leugenaars hebben andere hersenen dan eerlijke mensen. Psychologen van de Universiteit van Zuid-Californië ontdekten dat mensen die frequent liegen, minder grijze stof (zenuwcellen) en juist meer witte stof (zenuwverbindingen) in hun prefrontale cortex hebben.
Een fantast geeft je vaak extra informatie zonder dat je erom moet vragen. Alsof ze denken dat een uitbreiding van hun verhaal ze geloofwaardiger doet overkomen. Wat ze bereiken is het tegenovergestelde. Het verhaal wordt vaak te ingewikkeld om nog overend te blijven.
Liegen is onschuldig en niet bewust. Je kind wordt beter in liegen: ook als je doorvraagt, houdt het vast aan zijn verhaal. 8-12 jaar: je kind gaat begrijpen dat zijn gedrag voor een bepaalde reactie zorgt en gaat meer strategisch liegen.
Gemiddeld liegen mensen ongeveer twee keer per dag.
Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis zijn vaak niet zo goed in liegen. Ze kunnen je wel kwalijk nemen dat je ze een eerlijke vraag stelt.
Als mensen bedriegen, vertonen ze vaak plotselinge veranderingen in hun lichaamshouding. Vaak verstijven ze en staan beide schouders naar voren gericht. Leugenaars halen hun schouders op, bijvoorbeeld als ze een gerichte vraag beantwoorden.Ook het hoofd kan lichtjes voorovergebogen zijn.
Non-verbale signalen
Hoewel het lastig is om te bepalen of iemand liegt, kun je volgens Van den Bogert letten op red flags, zoals langdurig wegkijken, in de ogen wrijven, de ogen blokkeren, je oren dicht doen en signalen van ongemak zoals over armen, nek of handen wrijven.
We spiegelen het gedrag van de ander meer als we liegen dan wanneer we de waarheid spreken. Ondertussen imiteerde de gesprekspartner ook het gedrag van de leugenaar. "Hoe moeilijker de leugen, hoe meer er gespiegeld wordt", vertelt onderzoeker en psychologe Sophie van der Zee van de Erasmus Universiteit aan EditieNL.
Ze waren al gewend zich aan te passen, ze wisten niet beter. En weten vaak nog steeds niet beter.” Doordat ze té empathisch zijn, zijn ze vaak eerlijk, onbaatzuchtig, verzorgend, integer en loyaal. “Zulke mensen zijn ideale prooien voor personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Heeft constant aandacht en bewondering van anderen nodig. Heeft onredelijke verwachtingen van voorkeursbehandeling. Maakt misbruik van anderen om eigen doelen te bereiken. Houdt geen rekening met gevoelens van anderen, ernstig gebrek aan empathie.
#1: Leugen vreet vertrouwen op
Da's mooi gezegd, maar da's alles wat er mooi aan is want mooi is het verder totaal niet. Liegen vreet het vertrouwen tussen jou en je partner op, telkens een beetje en dus telkens meer. Vertrouwen en liegen zijn twee tegenpolen, die gaan echt niet samen.
Ook gaat ADHD soms samen met opstandig en zelfs antisociaal gedrag, zoals stelen, liegen en grovere criminaliteit. Financiën zijn vaker een probleem, evenals functioneren op school, studie en werk. Veel mensen met ADHD hebben problemen met inslapen, en het zelfbeeld is ook vaak negatief.