Volgens Cosmpolitan zijn er steeds meer vrouwen die het aandurven om geen ondergoed te dragen onder hun kleren. En ze weten goed waarom. In de eerste plaats zijn er enkele praktische voordelen. Zonder slipje vermijd je namelijk één van de grootste missers in de modewereld: zichtbare ondergoedlijnen onder je kleren.
Uit hun onderzoek blijkt dat de stof van de onderbroek een belangrijke invloed heeft op de gezondheid van een man. Polyester is uit den boze. Weinig absorberende stoffen zoals zijde, lycra en nylon doen daarnaast een man harder zweten, wat kan leiden tot schimmels, eczeem en andere huidinfecties.
Hoeveel procent van de mannen draagt geen ondergoed? Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
Alternatief. Is going commando toch echt niet voor je weggelegd, en voel je je zelfs in bed niet prettig zonder een onderbroek? Dan kun je het beste gaan voor een slipje van katoen, wat het liefst ook wat wijder zit. Zo voorkom je irritaties, en kan het vulva-gebied toch nog ademen.
Het is beter voor je huid
Wanneer je zonder onderbroek of pyjama slaapt, krijgt je huid de kans om te ademen. Daarom is het ook goed om af en toe op blote voeten te lopen. Als je naakt slaapt, krijgt je huid de hele nacht de tijd om te ademen.
Naakt slapen kan je dus helpen sneller te slapen en bevordert een betere slaapkwaliteit. Zowel de kwaliteit als de duur van je slaap zijn belangrijk voor je algemene gezondheid en het welzijn. Naakt slapen biedt dus talloze gezondheidsvoordelen en heeft welbeschouwd geen nadelen.
Strings kunnen bacteriën makkelijker van voren naar achteren verplaatsen, wat voor infecties kan zorgen. Zeker bij het sporten is zo'n klein lapje stof daarom niet aan te raden. Het kan geen kwaad om af en toe een string te dragen, maar heb je regelmatig last van infecties, dan kies je beter voor een gewone onderbroek.
30,5% van de vrouwen draagt de slip het meest. Ook de string (21,2%), de hipster (20,1%), en de boxer (15,7%) worden vaak gedragen door vrouwen. Minder populair ondergoed is de 'oma-onderbroek', die door 4,7% van de vrouwen het meest wordt gedragen.
Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit onderschrijft, maar iedereen die ondergoed draagt weet dat dit zo is. Elastiek begint te lubberen, de vorm is niet meer wat het geweest is en misschien is er wel hier en daar een klein gaatje ontstaan.
De allerbelangrijkste reden is hygiëne, dus voor de frisheid. Ondergoed is er altijd wel geweest. Vroeger was vaak de bovenkleding zo ruw dat het ondergoed je beschermde tegen die schurende laag. En de kleding was moeilijk te wassen, dus door ondergoed werd de bovenlaag minder snel vies.
Schone onderbroek tegen bacteriën
Maar het is normaal dat bacteriën in de loop van de dag op en in ons ondergoed terechtkomen omdat je zweet of omdat je je niet goed hebt afgeveegd na een toiletbezoek, of zelfs gewoon door scheetjes te laten.”
Dus: beter wel of geen onderbroek dragen? Kortom: je kunt met een gerust hart elke dag een onderbroek blijven dragen, want met commando gaan verbeter je de gezondheid van je vagina eigenlijk niet. Geen onderbroek dragen kan bovendien een bepaald beschermlaagje tussen je vagina, vulva en kleding weghalen.
Wassen, wassen, wassen
Hoewel de kans op besmetting niet groot is, raadt Buikx toch aan om het ondergoed elke dag te verschonen.
Verreweg de meeste vrouwen zien hun man het liefst in een strakke boxershort. De voornaamste reden die hiervoor aangedragen werd, laat zich raden: vrouwen vinden het mooi en sexy om de contouren van de man te zien. Strakke boxershorts worden gezien als lingerie voor mannen.
De voordelen van een boxer
Er is immers meer dan genoeg ruimte, waardoor het lichaam dus ook veel beter kan ademen. En dat is bijvoorbeeld tijdens het sporten erg handig! Een andere reden waarom boxers populair zijn is omdat ze in verschillende uitvoeringen en stoffen verkrijgbaar zijn.
Ondergoed is broeihaard van bacteriën
De reden daarvoor verschilt enigszins voor vrouwen en mannen. Bij vrouwen is het vooral een kwestie van hygiëne: om gezond te blijven, moet hun vagina voldoende kunnen ademen. Slapen met een slipje vergroot het risico op een infectie dan ook aanzienlijk.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Katoenen ondergoed kun je rustig op 60 graden wassen. Maar voor zijde en wol wordt koud water geadviseerd. Synthetisch ondergoed mag niet gewassen op temperaturen hoger dan 40 graden.
Deze stoffen verdragen warmte slecht. Hoewel 40 graden voldoende is om je ondergoed schoon te krijgen doodt deze temperatuur de bacteriën in je ondergoed niet. Het is dus aan te raden om je ondergoed eens in de zoveel tijd op 60 graden te wassen.
Met zo'n string kan je bijna niet mis gaan, zij zitten altijd lekker. Dit komt door de elastische pasvorm, die net dat stukje bescherming en steun geven dat je nodig hebt.
Door de wrijving die ontstaat als je strings draagt, krijg je heus geen aambeien of een huidaandoening. Maar als je dit al wel hebt, kan een string het alleen maar erger maken. Vooral als de string te strak zit of de hele dag verkeerd zit, kun je zelfs een irritatie krijgen aan de clitoris.
♥ De meeste vrouwen droegen vroeger (rond 1890) ondergoed met een open kruis. Niet omdat het sexy was, maar omdat het gebruikelijk was voor vrouwen. Alleen mannen droegen gesloten ondergoed. Vrouwen droegen een wijde driekwart onderbroek met een laaghangend open kruis zodat zij makkelijk naar de wc konden gaan.
Kruipt je onderbroek steeds tussen je billen (en draag je geen string)? Dan is je ondergoed misschien juist te klein, te kort of past het ondergoedmodel simpelweg niet bij jouw lichaamsbouw.
Volgens gynaecoloog Jill Rabin zitten er wat gezondheidsrisico's aan het dragen van een string. De stof kan makkelijk heen en weer bewegen, waardoor bacteriën of virussen de vagina of blaas kunnen infecteren. Bij een te strakke of te wijde string worden deze risico's groter.
Wat strings betreft is de stelregel dat je het beste kunt zoeken naar strings die van katoen gemaakt zijn, omdat deze stof het meeste ademt. Strings van kant, zijde of satijn zijn echter goede alternatieven. Kanten strings zitten fijn omdat ze goed rekken en er goed uitzien.