Hormonen. Als je ongesteld bent, heb je dus een laag gehalte van de hormonen progesteron en oestrogeen in je lichaam. En laat het hormoon progesteron nou net óók zorgen voor een goede nachtrust. Voilà, de oorzaak van je vermoeidheid!
Eén van de redenen van vermoeidheid tijdens je menstruatie is een schommeling van de hormonen. Ongeveer twee weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Vrouwen die hier gevoelig voor zijn krijgen hierdoor pijnlijke borsten, hoofdpijn, ze zijn moe, geïrriteerd en neerslachtig.
De hormonale veranderingen tijdens de menstruele cyclus kunnen de slaapkwaliteit beïnvloeden. Veel vrouwen slapen slechter en voelen zich moe als ze ongesteld worden. Ook vlak na de eisprong voelen veel vrouwen zich slaperig en moe. Daarnaast hebben sommige vrouwen last van het pre-mentrueel syndroom (PMS).
Kies de juiste menstruatieproducten
Er zijn genoeg menstruatieproducten om van te kiezen die ontworpen zijn om 's nachts te gebruiken. Maandverband is een voor de hand liggende optie. In tegenstelling tot tampons voel je het product, mits je een prettig type maandverband kiest, niet zitten.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Wanneer komt de eerste menstruatie? Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
Vruchtbaarheid bij meisjes
Omdat de eisprong voor de menstruatie plaatsvindt, kan een meisje al enkele weken voor de eerste menstruatie zwanger raken. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun tiende en vijftiende jaar. Gemiddeld zijn vrouwen tot hun vijfenveertigste jaar vruchtbaar.
Je kunt een tampon maximaal acht uur laten zitten. Je moet je tampon altijd vervangen voordat hij begint te lekken. Dus als het touwtje nat wordt, is het tijd om je tampon te vervangen.
"Hoe langer je een tampon draagt, hoe meer bloed het opneemt en hoe meer bacteriën erin kunnen groeien. Vanaf zes uur dragen neemt het risico op TSS toe." Als je langer dan acht uur gaat slapen, zet dan een wekker of kies voor maandverband.
Nacht maandverband
Deze nachtmaandverbanden zijn doorgaans de dikste van alle soorten; ze beschermen dan ook het meest van alle andere types. Vrouwen staan namelijk tijdens de nacht niet vaak op om het maandverband te verwisselen.
Weetjes over menstruatie-eetbuien
Veel vrouwen verlangen vooral naar chocolade. Dit komt omdat chocolade magnesium bevat. Dit is een stof waar veel vrouwen tekort aan hebben. Chocolade bevat ook fenylethylamine; een stofje dat een rol speelt bij het aanmaken van serotonine.
Child's Pose
Het ontspant en helpt vooral bij lage rugpijn. Kniel op de grond zodat je grote tenen elkaar aanraken, met je knieën wijd en je scheenbenen op de grond. Ga met je achterste op je hielen zitten. Adem diep in en leg tijdens je uitademing je torso tussen je knieën neer, met je armen naar voren gestrekt.
Als je Premenstrueel syndroom (PMS) hebt, dan heb je last van lichamelijke en/of geestelijke klachten. Bijna alle vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid dat er sprake is van gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Dit is een normaal verschijnsel.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
Stemmingswisselingen als je ongesteld bent
Doordat de hormonen schommelen in het lichaam tijdens de cyclus kun je stemmingswisselingen ervaren. Helemaal omdat het hormoon oestrogeen twee weken voor de menstruatie daalt en het hormoon progesteron toeneemt. Vaak zorgen de hormonen als je ongesteld bent ook voor eetbuien.
Het dalen van oestrogeen blijkt effect te kunnen hebben op je energieniveau. Het dalen van progesteron kan je nachtrust ernstig verstoren en bovendien blijkt dit hormoon ook nervositeit te kunnen veroorzaken, wat ook weer energie kost. Ook het bloedverlies tijdens de menstruatie kan vermoeidheid veroorzaken.
Maar zelfs dan zal hij niet uit elkaar vallen of oplossen. Hij is samengesteld uit sterk absorberende vezels die verstrengeld en samengedrukt worden om een dicht en solide materiaal te creëren. De tampon lost niet op, zelfs niet wanneer hij nat is: het materiaal blijft intact zelfs wanneer het vloeistof absorbeert.
4. Niet je tampon verwisselen nadat je gepoept heb. De kans is groot dat er poepbacteriën achterblijven op het touwtje van je tampon. Dat klinkt niet fris, en dat is het ook niet.
Doet tampon inbrengen pijn? Het inbrengen van een tampon hoort geen pijn te doen. Als dit wel het geval is kan het zijn dat je een te grote tampon hebt gekozen, je niet genoeg ontspannen bent of dat je niet genoeg menstruatiebloed in je vagina hebt.
Trek voorzichtig, maar stevig aan het touwtje en de tampon zou er zonder problemen uit moeten komen. Als je weerstand voelt bij het trekken en de tampon komt er niet makkelijk uit, dan moet je hem misschien langer laten zitten. Misschien is hij nog te droog.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
'Mini' wordt gebruikt bij licht bloedverlies (opvangvermogen 6-8 ml) aan het begin of einde van de menstruatie; 'normaal' bij gemiddeld bloedverlies (opvangvermogen 8-10 ml), 'super' voor zwaar, onregelmatig bloedverlies en voor het geval het onmogelijk is om tampons regelmatig te wisselen (opvangvermogen 10-12 ml) en ...
Een 5-jarig meisje uit Peru voert de lijst aan van jongste moeders ooit. Zij werd door haar ouders naar het ziekenhuis gebracht omdat haar buik maar bleef groeien. Lina werd geboren met een afwijkend hormoonsysteem. Ze was nog maar acht maanden oud toen ze ging menstrueren.
Omkari Panwar werd in 2008 op 70-jarige leeftijd de oudste moeder ter wereld. Samen met haar toen 77-jarige echtgenoot Charan Singh Panwar kreeg de Indiase vrouw een tweeling. Een zoon en een dochter werden geboren.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.