Bij moderne ketels kan je de temperatuur van het verwarmingswater zelf instellen. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende.Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven.
Als u de ketel een lager maximum geeft, scheelt dat veel kosten en CO2-uitstoot. Heeft u normale radiatoren, dan is 60-70 graden een prima temperatuur. Heeft u een bijzonder goed geïsoleerd huis, dan is een maximum van tussen de 40 en 55 graden het beste. De cv stookt dan met een zo hoog mogelijk rendement.
De ketel op 60 °C zetten bespaart gas en levert geld op. De watertemperatuur van de cv-ketel staat meestal standaard te hoog. Dan blijft het namelijk altijd warm, ook als het buiten min 20 graden is en het huis heel slecht is geïsoleerd.
De meeste cv-ketels hebben een fabrieksinstelling van 80 graden. Door deze naar 50 graden te zetten, bespaar je op gas én het is net zo comfortabel. In 2050 wil de Nederlandse overheid alle huizen van het aardgas af hebben. Dat betekent dat er andere vormen van verwarmen moeten komen.
Om de ketel optimaal te kunnen laten werken is een retourtemperatuur tussen de 30 en 40 graden ideaal. In veel huizen staat de cv-watertemperatuur nog ingesteld op 80°C. Onderweg zal het water in de radiatoren dan maximaal zo'n 10-20°C graden af koelen, waardoor het water dat weer terug komt nog steeds 60-70°C is.
Wanneer je de aanvoertemperatuur van de cv ketel bij die gasprijs van 80 naar 60 graden brengt, ligt de besparing op ongeveer €140 per jaar. De gemiddelde Nederlander kan met deze simpele actie per jaar 94-140kg C02 besparen.
Wat is lage temperatuur verwarming? Met lage temperatuur verwarming stel je de aanvoer- en retourtemperatuur van het cv-water lager in op maximaal 55 graden (normaal 80 graden). Het cv-water gaat van de cv-ketel naar het afgiftesysteem (vloer- en wandverwarming en radiatoren) in de woning.
In een goed geïsoleerd huis kun je je thermostaat het beste zo'n 3 graden lager zetten. In een ouder en slechter geïsoleerd huis is de ketel vaak krachtiger en kun je rustig wat verder verlagen, wel met zo'n 5 graden. Dan is 's morgens je huis toch weer snel op temperatuur. En daar gaat het om.
Verwarmingswater van 50 graden is de temperatuur die een warmtepomp levert. Wil je je huis warm krijgen met verwarmingswater van 50 graden, dan moeten je afgiftesysteem (dat zijn je radiatoren, convectoren of vloerverwarming) groot genoeg zijn. Ook moet je huis goed geïsoleerd zijn.
Een temperatuur tussen de 18 en 21 graden is een aan te raden temperatuur voor thuis. Jongeren vinden de verwarming op 18 graden vaak voldoende, terwijl ouderen het vaak prettiger vinden om een temperatuur van minimaal 20 graden in huis te hebben.
Laat de pomp van de cv-ketel langzamer draaien
Het water heeft daardoor minder tijd om warmte af te geven. De snelheid staat standaard op 100% capaciteit, maar deze kun je aanpassen. Op de display van de cv-ketel kun je de snelheid van de pomp verlagen, waardoor het water meer tijd heeft om warmte af te geven.
Ook wanneer u overdag gaat werken, is 16 °C een goede richttemperatuur. Houd de temperatuur in ieder geval boven 10°C om condensatie te vermijden. Niet alleen de lucht, maar ook voorwerpen in de ruimte koelen af. Zolang die niet mee zijn opgewarmd, stralen ze koude af en dat is nadelig voor het comfortgevoel.
De nominale belasting (in kW) komt overeen met het aantal liters gas dat gebruikt wordt in 36 seconden als het toestel op vol vermogen werkt. Door het aantal liters gas te meten dat een cv-ketel gebruikt in 36 seconden, kunnen we de werkelijke nominale belasting bepalen. Dit is de gemeten nominale belasting.
Een manier om de retourtemperatuur verder te verlagen, met mogelijke drawbacks is het geforceerd beperken van de maximale aanvoertemperatuur van de ketel. Je overruled hiermee het standaard gedrag van de ketel. Je loopt het risico dat wanneer het erg koud is buiten, de radiatoren het huis niet warm krijgen.
Hoewel een zo laag mogelijke temperatuur in huis kosten bespaart, kan je de cv beter niet helemaal uit zetten. Als je voor langere tijd van huis gaat, kun je de thermostaat het beste rond de 15 graden zetten. Anders kan het bij lage buitentemperaturen erg vochtig worden in huis, waardoor er meer kans is op schimmel.
Zet 'm een graadje lager
In veel huizen staat de thermostaat standaard boven de 20 graden. Bent u niet ziek of hoogbejaard? Zet hem dan gerust een graadje lager en trek een lekker warme trui aan. Als u op 19 in plaats van 20 graden stookt, bespaart u jaarlijks al zo'n € 80,-.
Die 2 graden minder hebben vooral effect op je eigen uitgaven, zo blijkt. Elke graad scheelt 7 procent in kosten. Als 1 miljoen huishoudens hun thermostaat naar beneden zetten en korter douchen, scheelt ons dat 7 procent gas, zei klimaatminister Rob Jetten optimistisch.
Gemiddeld zetten Nederlanders de thermostaat op 19,9 graden, als zij de verwarming aanzetten. Vrouwen zetten deze dan ook weer iets hoger, op 20 graden, dan mannen (19,7 graden). Als de verwarming uit gaat, staat de thermostaat in Nederland gemiddeld op 15,4 graden.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Veel Nederlanders zijn door de hoge energieprijzen aan het besparen geslagen. De verwarming iets lager zetten is dan een goede keuze. Ruim 46 procent van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten en het kan u zo'n 90 euro per jaar schelen als u de temperatuur van 20 naar 19 graden laat zakken.
Lage temperatuurverwarming is te koppelen aan vrijwel alle hr-ketels, stadsverwarming en warmtepompen en kan worden gebruikt in combinatie met lage temperatuur radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming.
Nieuwere ketels beschikken over een comfort programma waarbij de ketel alvast de wisselaar voor het sanitaire tapwater op temperatuur brengt, zodat er sneller warm water beschikbaar is. Indien deze modus op 'altijd aan' staat zal de ketel ook midden in de nacht aan slaan om deze wisselaar alvast voor te verwarmen.
Omdat die woningen vaak niet optimaal geïsoleerd zijn, is een hoge watertemperatuur van 70 à 80 °C nodig. Goed geïsoleerde woningen kan je echter duurzaam verwarmen met lagetemperatuur radiatoren. Die werken met een watertemperatuur van slechts 35 tot 55 °C (in combinatie met een warmtepomp).