Festivals vanaf 3e maand zwangerschap vergroten kans op gehoorschade bij baby. De luide muziek tijdens concerten en festivals kan zorgen voor gehoorschade bij je ongeboren baby. Daarvoor waarschuwt audioloog Bart Vinck van de Universiteit Gent. Gehoorschade bij kinderen is een weinig bekend probleem, vindt hij.
Daarnaast maakt je lichaam stresshormonen aan als je blootgesteld wordt aan harde geluiden, stress hormonen zijn niet goed voor je baby. Het lijkt erop dat een enkele keer naar een concert niet veel kwaad kan, maar doe het niet regelmatig en ga niet dicht bij boxen staan.
Hard geluid op je werk kan ook een risico zijn. Het kan bijvoorbeeld stress bij je baby veroorzaken. Jouw gehoorbe- scherming beschermt de baby niet. Daarom is in de wet vastgelegd dat je als zwangere in je werk niet mag worden blootgesteld aan hard geluid.
Wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap overmatig worden blootgesteld aan hoge lawaainiveaus (boven de 85 decibel), kan de baby daar al in de buik gehoorschade door oplopen. Dat dit niet ongebruikelijk is, blijkt uit cijfers van het Vlaamse Kind en Gezin. De organisatie screent al jaren het gehoor van pasgeborenen.
Effect van geluiden op je baby in de baarmoeder
Van lage en harde tonen kan je baby vooral schrikken. Je kan hem dan gerust stellen door tegen hem te praten. Zachte, hoge of melodische klanken vinden baby's in de baarmoeder fijner om te horen. Ook vertrouwde, veel terugkerende geluiden vindt je baby vaak rustgevend.
Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Het gehoor van je baby heeft zich al volop ontwikkeld in de baarmoeder. Dat heb je misschien wel gemerkt aan trapjes bij bepaalde geluiden of jouw stem! Bij de geboorte kan je baby dus al behoorlijk goed horen. Je baby zal vooral jouw stem en die van je partner, of eerder gehoorde muziek of geluiden kunnen herkennen.
Een foetus of ongeboren vrucht is een onvoldragen menselijk of dierlijk wezen in het stadium waarin gelijkenis met het volwassen stadium gaat optreden.
Het is vooral rustige muziek waar (ongeboren) kindjes goed door kunnen ontspannen, zoals piano-, strijk- en koormuziek. Zodra een baby'tje geboren is, kan het al muziek herkennen die het gehoord heeft tijdens de zwangerschap.
In Nederland zijn er regels over het maximale veilige geluidsniveau tijdens concerten. Het ligt op 103 decibel, dat is al een tijdje zo. Wat nieuw is: bij het opstellen van die norm is uitgegaan van gehoorbescherming, meldt Nieuwsuur. En lang niet iedereen gebruikt dat!
Geluiden boven de 110 decibel zijn zo hard dat ze meteen schadelijk zijn.
In de baarmoeder hoort een kindje de stem en het hart van zijn of haar mama, maar ook luide muziek met hoge tonen en zang. De baby kan de geluiden die hij of zij in de baarmoeder hoorde, herkennen na de geboorte. Al tijdens de zwangerschap is het gehoor van je baby gevoelig voor lawaai uit je omgeving.
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Oorzaken harde buiken
Je baarmoeder zal tijdens de bevalling samentrekken. Daarvoor is je baarmoeder nu alvast aan het oefenen, en doet dat door middel van harde buiken, ofwel oefenweeën. Hierdoor maakt je baarmoeder zich klaar voor de bevalling.
Het duwen kan een naar gevoel geven en zelfs pijn doen. Als het te veel pijn doet, kun je altijd aangeven dat we moeten stoppen met de behandeling. De buik kan ook na het draaien wat gekneusd voelen. Na het draaien controleren we weer de hartslag van de baby.
De baby denkt wel degelijk na.” En dat gebeurt al vóór de geboorte, zo concludeert Nossent uit diverse binnen- en buitenlandse onderzoeken. “Minimaal een maand voor de geboorte leren baby's al talige geluiden van buiten de baarmoeder herkennen.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Onderzoek toont aan dat een pasgeboren baby zelfs de dagelijkse geluiden herkent! Denk hierbij niet alleen aan de stem van de ouders, broertjes en zusjes, maar ook aan het geblaf van de hond of andere harde geluiden die dagelijks te horen zijn binnen jullie gezinsleven.
Hoe weten dove mensen dat hun baby huilt? Simpel. Door veel te kijken en te voelen. Een rood gezichtje, een schokkend lijfje, dikke tranen die rollen over nog dikkere wangen: ook voor slechthorende mensen is een huilende baby makkelijk te herkennen.
In plaats van een scherp beeld met kleuren ziet jouw baby vooral licht, vormen en bewegingen. Je baby ziet niet alleen alles in grijstonen, maar kan ook nog niet scherpstellen. Daardoor ziet jouw baby alles nog erg wazig. Alleen als je echt heel erg dichtbij bent (20-30cm), kan je baby het goed zien.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.
Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin hij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks.
Naast dat het zonde is van je zwangerschap, kan een onbehandelde prenatale depressie ook negatieve gevolgen hebben voor de baby. Onderzoek heeft aangetoond dat als je depressieve klachten ervaart tijdens je zwangerschap, je kindje een grotere kans heeft op een laag geboortegewicht en vroeggeboorte.
De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.