Een drukknop maakt contact zolang je de knop ingedrukt houdt.Bij een schakelaar blijft dit contact behouden, ook als je de knop loslaat. Visueel is het verschil tussen een drukknop en schakelaar meteen duidelijk. Wanneer je een schakelaar indrukt, zal de positie van het drukoppervlak veranderen en zo blijven staan.
Een drukschakelaar is een apparaat dat een elektrisch circuit bedient wanneer de vooraf ingestelde drukwaarde van een vloeistof is bereikt. De schakelaar schakelt een elektrisch circuit bij ofwel een drukstijging ofwel een drukdaling vanaf een vooraf ingesteld drukniveau.
Pulsschakelaar. Ook wel pulsdrukker of drukcontact- of momentschakelaar genoemd, is een schakelaar die direct terugveert wanneer de schakelaar wordt losgelaten.
Een schakelaar is een soort poort die in een elektrisch circuit stroom onderbreekt of verbindt. Het is een onderdeel van een schakeling en gebruikt men vaak voor het in- of uitschakelen van verlichting.
Drukvlakschakelaars zijn schakelaars waarbij de schakelwip altijd in de originele positie terugspringt. Een drukvlakschakelaar wordt compleet inclusief schakelwip geleverd, beide onderdelen zijn niet los te bestellen. Een drukvlakschakelaar plaatst u in een afdekraam, de sierrand rondom.
Tweepolige (dubbelpolig) schakelaar
In vochtige ruimtes is de kans op lekstroom groter dan in droge ruimtes. Een tweepolige schakelaar zorgt ervoor dat het risico op eventuele lekstromen wordt uitgesloten. Gebruik bij voorkeur in vochtige ruimtes een tweepolige schakelaar. Zo maak je je woning weer een stukje veiliger.
Het verschil tussen een wisselschakelaar en een serieschakelaar is de behuizing van de schakelaar. Een wisselschakelaar heeft één wisselcontact en is ook te gebruiken als enkelpolige schakelaar en een serieschakelaar heeft twee contacten die apart te bedienen zijn.
Begin altijd bij de eerste schakelaar. Koppel de blauwe draad van de schakelaar en de blauwe draad die naar de lamp loopt aan elkaar. Vervolgens bevestig jij de resterende kabels aan de schroeven. De bruine fasedraad of zwarte schakeldraad koppel je aan het schroefje waar 'L1' boven staat.
Een drukvlakschakelaar, ook wel tiptoetsschakelaar genoemd, is een schakelaar die terugspringt oftewel terugveert naar de oorspronkelijke stand wanneer op de schakelaar wordt geduwd. Hetgeen wat is ingeschakeld, bijvoorbeeld licht, blijft bij een drukvlakschakelaar ingeschakeld wanneer de schakelaar wordt losgelaten.
Een pulsschakelaar, ook wel pulsdrukker of druk- of momentschakelaar genoemd, is een schakelaar die direct terugveert wanneer de schakelaar wordt losgelaten. De verbinding wordt dus direct verbroken wanneer de schakelaar wordt losgelaten.
Een tastschakelaar wordt ook wel omschreven als een drukvlakschakelaar. Dit houdt in dat op het opzetstuk zich een drukknop bevindt waar je simpelweg op kan drukken. Met een druk op de knop schakel je hiermee de verlichting aan of uit.
Blauw = Nuldraad Bruin = Fasedraad Zwart = Schakeldraad Geel/groen = Aarde draad. Zoals u kunt zien op het plaatje gaat de bruine draad naar de schakelaar en naar het stopcontact. De blauwe gaat naar de lamp en naar het stopcontact. De zwarte is de schakeldraad tussen de schakelaar en de lamp.
Een tastschakelaar werkt niet mechanisch, hij wordt bediend door een lichte druk uit te oefenen van vinger of hand. Een schakelaar met een ingebouwde klok, die op een van tevoren vastgesteld tijdstip, of een reeks ingestelde tijdstippen, in- of uitschakelt.
Wat is een hoofdschakelaar? Een hoofdschakelaar is een schakelaar in een groepenkast die alle aangesloten elektrische installaties aan en uit kan schakelen. In een groepenkast hoort altijd hoofschakelaar aanwezig te zijn. Het is een verplicht onderdeel van een groepenkast.
Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
Bevestig aan één van de contactpunten de stroom-aanvoerende bruine fasedraad (L) en aan het andere contactpunt de stroom-afvoerende blauwe nuldraad (N). Bevestig de geel/groene aardedraad aan de aardklem in het midden.
Stopcontacten en lichtschakelaars moeten op een hoogte van ca. 115 cm of als verdeeldoos 30 cm boven de vloer en onder het plafond gemonteerd worden.
Een dubbelpolige schakelaar onderbreekt tegelijkertijd de fasedraad en nuldraad. Hierdoor wordt het gehele elektrische circuit spanningsloos gemaakt en wordt extra veiligheid gegarandeerd.
Om twee lampen aan één lichtpunt te bevestigen, heeft u twee lasklemmen nodig. U opent de lasklemmen door de oranje klepjes omhoog te duwen. Vervolgens neemt u de gestripte snoeren en haalt u de blauwe en bruine kabels uit elkaar.
De verplichting voor een dubbelpolige schakelaar in de badkamer is sinds enkele jaren echter ook bij indienststellings-of gelijkvormigheidsonderzoek niet meer verplicht. Deze verplichting bestond inderdaad aanvankelijk wel.
Fasedraad
De toekomende bruine draad is de 'fasedraad'. Deze sluit je aan waar de schakelaar L1 aangeeft. Is er in jouw geval geen bruin draad aanwezig maar wel een zwart draad (schakeldraad)?
Een dubbelpolige schakelaar wordt vaak gebruikt in vochtige ruimtes of bij elektrische toestellen met een vermogen groter dan 500 watt zoals elektrische kachels, warmwatertoestellen, (boilers), badkamerkachels en warmtelampen.