Dit is het percentage dat een parttime medewerker in dienst is bij een werkgever ten opzichte van een fulltime medewerker. Voorbeeld: Fulltime dienstverband van 36 uur = 100%. Medewerker werkt 32 uur.
Parttime %: Het percentage van het aantal uren van een fulltime dienstverband dat je werkt. In het bovenstaande geval werkt de medewerker 40 uur per week (zie punt 7) en heeft een fulltime werkweek 40 uur. Het parttime percentage is dan 40/40 = 100%.
Parttime percentage
Dit wordt berekend door het aantal uren dat je per week werkt te delen door het aantal uren per week dat bij jouw werkgever als fulltime gezien wordt. Stel dat je 26 uur werkt en het fulltime aantal uren 40 is (26 : 40 = 0,65) dan is het percentage dat ingevuld staat 65.
In deze formule zie je allereerst het bedrag dat je bruto per maand verdient. Dat deel je door het aantal uren dat je fulltime werkt (40 uren), waardoor je weet wat je per uur verdient. Dat bedrag doe je vervolgens maal 32 uren, want dit is het aantal uren dat je parttime wilt werken.
Fulltime dienstverband van 36 uur = 100%. Medewerker werkt 32 uur. Dit is 32/36 x 100 = 88,89%. Het parttimepercentage = 88,89%.
Bijvoorbeeld 12, 28 of 32 uur? Dan werk je parttime. Als je minder uur wilt werken, kun je dat aanvragen bij je werkgever. Het maakt niet uit of je een tijdelijk of vast contract hebt.
Fulltime of Parttime Werken
Een fulltime baan bestaat meestal uit een werkweek van 36 tot 40 uur per week. Met een parttime baan werk je een gedeelte van de week. Deze bestaat (meestal) uit maximaal 32 uur.
Juist werknemers die parttime werken hebben vaker last van stressklachten dan mensen die fulltime werken. Experts zeggen dat deeltijd werken niet per se stressvoller is, maar dat juist mensen die gevoelig zijn voor stress vaker voor minder uren kiezen.
Met een 32-urige werkweek, meestal verdeeld over 4 dagen werken, houdt een werknemer namelijk nog een extra vrije dag per week over, waardoor er net wat extra tijd én energie overblijft. Dit laatste is ook direct een ander groot voordeel van 32 uur werken; doordat er meer energie overblijft, wordt er beter gepresteerd.
Ga je 32 uur werken, dan is je parttime percentage 80%.
Onder parttime verstaan we een baan van minder uren per week dan dat wat bij je werkgever geldt als een volledige werkweek. Is een fulltime werkweek bij je baas 38 uur en werk je 32 uur? Dan werk je dus parttime of in deeltijd.
Een werkweek van 32 uur is een echte parttime week. Je hebt een volle dag vrij en hoeft daar geen langere werkdagen voor te draaien. Steeds meer werknemers kiezen voor een 4-daagse werkweek. Ook starters zonder kinderen of mantelzorgtaken.
Parttime werken
Alleen de praktijk ziet er toch iets anders uit. Wanneer je minder dan 35 uren per week werkt valt dit onder de noemer parttime werken. Dus de 4-daagse werkweek valt eigenlijk bijna onder fulltime werken.
Wanneer je minimaal 12 uur werkt en maximaal 32 uur, werk je parttime. De parttime werkweken bestaan gemiddeld uit 24, 28 of 32 uur werken. De werkgever kan er voor kiezen om functies aan te bieden in parttime of in fulltime, daarnaast heb je ook nog dienstverbanden als interim of oproepkracht.
Over de eerste 18.628 euro van je salaris betaal je 33 procent belasting. Over het bedrag tussen 18.628 en 56.491 euro betaal je 42 procent belasting. Over alles boven de 56.491 euro betaal je 52 procent belasting.
Als je minimaal 12 uur per week werkt maar geen fulltime of voltijd contract hebt, dan werk je parttime. Dat heet ook wel: in deeltijd werken.
Fulltime werken, ook wel voltijd werken genoemd, betekent dat je een baan hebt waarin je gemiddeld 35 tot 40 uur per week werkt. Wanneer je een reguliere werkweek hebt waarbij je in het weekend vrij bent, werk je vijf dagen in de week.
Iedereen die in Nederland 34 uur of minder per week werkt valt onder de noemer parttime. De gemiddelde arbeidsduur onder vrouwen die parttime werken is 23,6 uur/week.
Wist je dat er belastingvoordelen zijn als je besluit om minder te gaan werken?Het kan namelijk zo zijn dat je in een lagere belastingschijf terechtkomt als je minder verdient. Dit kan betekenen dat je minder belasting hoeft te betalen en daardoor meer netto overhoudt aan het einde van de maand.
In 2022 duurde de gemiddelde werkweek op EU-niveau 37,5 uur. Dit varieerde echter in de EU van 33,2 uur in Nederland tot 41,0 uur in Griekenland. Geschoolde werknemers in de landbouw, de bosbouw en de visserij (43,9 uur) hadden in 2022 de langste gemiddelde werkweken in de EU.