Meld misdaad anoniem (telefoon 0800 - 7000)
U kunt iets melden zonder uw naam of adres op te geven bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000 (gratis).
Een anonieme melding moet eerst worden getoetst. Kloppen de gegevens in de melding en is er meer over een persoon of locatie bekend? Nader onderzoek moet nieuwe feiten opleveren. Als die feiten de anonieme tip onderbouwen, kan de politie overgaan tot actie.
De informatie die je ons geeft bezorgen we volledig anoniem bij de politie, gemeente of andere opsporingsinstanties. Zo komen er geen gegevens van jou in het dossier van de verdachte terecht. Je hoeft dus ook niet te getuigen in een rechtszaal.
Uw persoonsgegevens worden vertrouwelijk behandeld. U kunt ook anoniem iets melden, maar in veel gevallen kan uw melding dan niet in behandeling worden genomen.
Ja. Indien u uw telefoonnummer niet heeft afgeschermd, verschijnt dit automatisch bij de politiemedewerker in beeld.
Nee, voor jou niet mogelijk.
Een bedrijf of goed doel mag mensen niet onder druk zetten om toestemming te geven. Het moet duidelijk zijn voor welke producten of diensten de toestemming geldt (en voor hoelang). Anoniem bellen mag niet meer. Het telefoonnummer van de organisatie moet zichtbaar zijn.
Via de chat kan geen officiële melding worden gedaan, daarvoor hebben we meer gegevens nodig dan we via de chat kunnen uitwisselen. Tijdens het chatten kunnen wij wel adviseren over het maken van een melding. Het chatten met Veilig Thuis is 100% anoniem.
Neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem of stuur een anonieme brief. Als u onderstaand formulier gebruikt en hierin aangeeft anoniem te willen blijven, kunnen wij deze melding niet in behandeling nemen. Telefonisch melden is helaas niet mogelijk. Zie de veel gestelde vragen.
De app is voor iedereen te downloaden en vormt een aanvullende manier om de hulpdiensten in Nederland te bereiken. Via de 112NL app krijg je contact met een meldkamer in Nederland en start de centralist indien noodzakelijk een chatgesprek. Ook kun je aangeven in welke taal je wilt communiceren.
Via internet: www.politie.nl; Telefonisch, 0900 - 88 44; Op een politiebureau.
Bij een melding vertel je aan de politie wat er is gebeurd. Er wordt geen aangifte opgenomen en geen onderzoek ingesteld. Dankzij jouw melding is de politie extra alert en kan snel handelen. Zeker als er meerdere meldingen en aangiftes worden gedaan tegen een persoon.
Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Zonodig wordt u snel doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau. 0900-8844 is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar. Belt u met 0900-8844 of 144 dan betaalt u 2 cent per minuut, plus uw gebruikelijke belkosten.
Fraude met uitkeringen, bijvoorbeeld zwart werken naast een uitkering, meldt u met het digitale formulier 'Melden uitkeringsfraude'. Bewijsstukken kunt u niet meesturen. Geef bij de opmerkingen aan dat u die heeft.
Denk bijvoorbeeld aan een inbraak. De forensisch rechercheur zal beginnen met de vraag: hoe is de inbreker binnengekomen? Als dat bij een raam was, doet de rechercheur daar onderzoek naar bijvoorbeeld schoenafdrukken en vingerafdrukken. Sporenonderzoek gebeurt grotendeels op een plaats delict, maar ook daarbuiten.
Het werk van Veilig Thuis wordt stelselmatig getoetst door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Het kan daarbij gaan om lichamelijke- of geestelijke mishandeling, seksueel misbruik, verwaarlozing, vernedering, stalking of financiële uitbuiting.
5 WAT DOET VEILIG THUIS NA EEN MELDING? Veilig Thuis beoordeelt eerst de veiligheid van alle gezinsleden. Vervolgens besluit Veilig Thuis of de melding doorgegeven wordt aan een lokale hulpverlener. Als dat niet kan, gaat Veilig Thuis zelf in gesprek met het gezin.
Google is vaak je beste vriend, zo ook wanneer je op zoek bent naar de naam achter een telefoonnummer. Ga hiervoor naar de Google zoekbalk, tik het telefoonnummer in en druk op enter. Dit werkt vooral goed bij zakelijke nummers: het bedrijf met contactgegevens verschijnt dan in je resultaten.
Dat vind je misschien vervelend, maar is op zich niet gevaarlijk. Er zijn echter ook veel vormen van oplichting bekend waarbij je gecontacteerd wordt door een onbekend nummer. Wangirifraude is een vorm van oplichting waarbij men probeert om je te laten terugbellen naar dure betaalnummers.
Als je anoniem gebeld wordt, dan is er geen nummerherkenning. Je ziet vaak het woord 'anoniem' op het scherm van je smartphone staan. Overheidsinstanties en zorgverleners bellen regelmatig anoniem, omdat ze niet willen dat je dat nummer terugbelt.
Anoniem bellen kan in verschillende situaties erg nuttig zijn. Het is de ideale manier om iemand te bereiken die niet opneemt als hij je nummer ziet. Dat kan bijvoorbeeld een persoon zijn die je nog geld verschuldigd is of die voor de een of andere reden zijn verplichtingen niet wilt nakomen.
Anonieme beller achterhalen en stoppen
Heb je echt last van anonieme bellers, dan kun je gelukkig bij jouw provider terecht om daar iets aan te doen. Zij vragen je een onderzoeksformulier in te vullen, waarna zij op zoek gaan naar de anonieme beller.
Word je gebeld door zo'n buitenlands nummer? Bel dan je provider en geef het nummer door, zodat zij deze kunnen blokkeren. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je niet opneemt of terugbelt, want alleen dan worden er kosten gemaakt. Je kan er ook voor kiezen om zelf onbekende nummers te blokkeren op je telefoon.