Je hebt kennis van de loka- le samenleving en profileert je zelfbewust bij bewoners, samenwerkingspartners en beleidsmakers. Als sociaal werker Maatschappelijke Ondersteuning stimuleer je mensen om zich niet afhankelijk op te stellen, maar eigen verantwoordelijkheid te nemen en hun mogelijkheden te benutten.
Vijf belangrijke kernwaarden voor de nieuwe beroepscode zijn: respect voor menselijke waardigheid en autonomie, betrokkenheid, sociale rechtvaardigheid, deskundigheid, betrouwbaarheid en integriteit.
[1] Goed sociaal werk houdt rekening met de persoonlijke kwetsbaarheid van mensen én heeft oog voor de mogelijkheid dat het niet alleen aan hen als individu ligt, maar ook aan sociale uitsluiting en de beperkte hoeveelheid kansen die ze – vaak in schril contrast met de ideologie van de gelijke kansen – feitelijk in hun ...
De mandaten en kerntaken van het sociaal werk beroep omvatten het bevorderen van sociale verandering, sociale ontwikkeling, sociale cohesie en empowerment en bevrijding van mensen.
Sociaal werkers richten zich op de mogelijkheden en krachten van individuen en gemeenschappen en bevorderen hun empowerment. Sociaal werkers staan voor het bevorderen van sociale rechtvaardigheid in relatie met individuen en de gemeenschap. Sociaal werkers staan op tegen discriminatie en erkennen diversiteit.
Bij sociaal cultureel werk ligt de nadruk op sociale verbindingen tussen (grote) groepen mensen, zoals bijvoorbeeld een hele wijk of groepen jongeren en langdurig werkelozen. Maatschappelijk werk heeft betrekking op de maatschappij in het algemeen.
Je werkt samen met jouw cliënten en vrijwilligers. Maar ook met andere professionals, bijvoorbeeld van de ggz, politie, GGD, de ouderenzorg of het onderwijs. Als sociaal werker kun je ook activiteiten organiseren in wijken, buurten of dorpen voor mensen met een zwakke sociale of financiële positie in de samenleving.
Een sociaal wijkteam heeft in het model van Sociaal Werk in de Wijk over het algemeen zowel een zorgcomponent, een ondersteuningscomponent als een samenlevingsopbouwcomponent. Het doel is wijkbewoners te activeren, te helpen participeren en hen te ondersteunen in hun sociaal en maatschappelijk functioneren.
Ze bevorderen leren, helpen uitval voorkomen en leiden tot betere kansen op de arbeidsmarkt. Voor deze competenties worden ook andere termen gebruikt als sociale ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling of sociale vaardigheden.
“Normatieve professionalisering begint wanneer mensen stilstaan bij de morele lading van hun dagdagelijkse keuzes en in hun professioneel handelen bewust ruimte maken voor echte aandacht in hun contact met anderen en voor humanisering van de organisatie waarbinnen zij hun werk verrichten.”
Het doel van sociaal werk is individueel welzijn creëren, individuele ontplooiing mogelijk maken maar ook sociale rechtvaardigheid nastreven. Het normatief en ethisch kader is het respect voor de menselijke en sociale waardigheid. De middelen, methodes of het kompas daarbij zijn onder meer zorg en (mensen)rechten.
Sociale waarden als delen, geven, elkaar helpen, vertrouwen, liefde, reputatie en aanzien, milieu en wederkerigheid. Deze waarden binden een samenleving.
Salaris en inkomen
Na je opleiding start je op ongeveer 2138 euro bruto*. Na 5 jaar verdien je ongeveer 2613 euro bruto per maand. Per uur is dat omgerekend 15,10 euro bruto.
Het salaris van een Maatschappelijk Werker begint bij de €2.989 als je net bent afgestudeerd en kan oplopen tot €4.830 per maand in de hoogste trede.
Positioneren vraagt om een zelfbewuste en pro-actieve houding en het oog hebben voor de positieve inzet van de ander en ontdekken wat zijn manier van samenwerken inhoudt.
Op hoofdlijnen voeren wijkteams deze taken uit: Voorkomen van opgroei- en opvoedproblemen, psychische problemen en stoornissen. Tijdig signaleren en snel ingrijpen bij opgroei- en opvoedproblemen, psychische problemen en stoornissen. Versterken van het opvoedkundige klimaat, overal waar kinderen en jongeren komen.
Steeds vaker geldt dat ook voor resultaten die bijdragen aan bredere maatschappelijke doelen, zoals op het vlak van sociale cohesie in de wijk. Veel wijkteams worden (tot en met eind 2014) nog niet gefinancierd door de gemeente, maar draaien op bijdragen van de moederorganisaties van de professionals.
Salaris en inkomen
Na je opleiding start je op ongeveer 2338 euro bruto*. Na 5 jaar verdien je ongeveer 2898 euro bruto per maand. Per uur is dat omgerekend 16,75 euro bruto.
Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit? 'Ik werk in principe van 9 tot 17. 's Ochtends heb ik spreekuur van 9 tot 10. Dan kunnen mensen bellen om zich aan te melden of binnenlopen met allerhande vragen over bijvoorbeeld echtscheiding, huiselijk geweld , eenzaamheid, ruzie met de buren of financiële problemen.
Als sociaal werker help je mensen met thema's als wonen en leefbaarheid, werk, opleiding en activiteiten, sociale relaties, lichamelijke en psychische gezondheid, zingeving en financiën. Dit doe je door samen met de mensen hun kwaliteiten, sociale netwerken en persoonlijke doelen in kaart te brengen.
Studenten kiezen voor de opleiding Social Work, omdat ze 'iets met mensen' willen doen. Je hoeft nog niet precies te weten wat je wilt worden, want met deze opleiding kun je in veel verschillende beroepen terecht komen. Gedurende de opleiding ontdek je welk vakgebied het beste bij jou past en wat je het leukste vindt.
Schoolmaatschappelijk werk is een laagdrempelige voorziening welke erop gericht is om problemen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. Zij vervult een brugfunctie tussen kind, ouders, school en (jeugd-)zorginstellingen en richt zich op het kind bij wie de ontwikkeling stagneert of opvallend ontwikkelt.
Jouw studie: Sociaal werker (bol)
Als sociaal werker begeleid en ondersteun je mensen, zodat ze goed kunnen meedraaien in de maatschappij. Bij de opleiding Sociaal werk ga je na een gemeenschappelijk basisjaar het accent leggen op maatschappelijke dienstverlening en/of cultureel werk.