Wat is een ulna fractuur? Een ulna fractuur is een relatief veel voorkomend letsel. Dit letsel wordt gekarakteriseerd door een breuk in één van de lange botstukken van de voorarm: de ulna fractuur (ook bekend als de breuk van de ellepijp). De voorarm bestaat uit twee lange botten: de ellepijp (ulna) en het spaakbeen.
Vaak is belasten van de arm met kracht pas toegestaan als de breuk al enigszins is vastgegroeid, dit duurt in de regel minimaal zo'n 6 weken. Daarna kunt u pas de kracht en belasting gaan uitbreiden. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van de elleboog zal meestal pas na 3-6 maanden worden bereikt.
Een klein scheurtje in het bot hersteld over het algemeen snel en er is meestal weinig behandeling voor nodig. Je hebt kans dat je een tubigrip om je elleboog krijgt voor extra stevigheid. Dit is een soort kous die wat druk op de elleboog geeft en extra zwelling tegengaat. Meestal dus geen gips.
Bij een breuk van het olecranon is er vaak pijn en zwelling ter hoogte van de elleboog en het niet of bijna niet kunnen strekken van de arm. Een röntgenfoto kan laten zien of het inderdaad om een gebroken ellepijp gaat.
De operatie duurt ongeveer 45 - 75 minuten. De wond wordt gehecht met nietjes of niet-oplosbare hechtingen. De nietjes of hechtingen worden na 14 dagen verwijderd bij uw huisarts.
Wanneer blijkt dat de bewegelijkheid van de elleboog nog niet volledig is teruggekeerd na zes weken, wordt vaak gestart met fysiotherapie. Het is niet toegestaan om met een arm in het gips een auto te besturen. Ook mag u de eerste zes weken na de operatie niet rijden omdat u in noodsituaties niet direct kan ingrijpen.
Als u een gebroken elleboog heeft, kunt u het volgende ervaren: Matige tot ernstige pijn. Over het algemeen is het te pijnlijk om de arm te bewegen. Strakheid, stijfheid of kramp in de arm.
Klachten die bij een breuk van het olecranon horen: Pijn als u op de plaats van de breuk drukt. De elleboog wordt dik. U kunt de elleboog niet goed bewegen, vooral bij het strekken.
Vaak mag je je arm pas weer zwaar belasten als de breuk al een stukje is vastgegroeid. Dat duurt meestal minimaal 6 weken. Pas daarna kun je je arm steeds iets meer gaan belasten. Na 3 tot 6 maanden kun je je pols en elleboog vaak pas weer helemaal normaal en zonder pijn gebruiken.
Het belasten van de arm met kracht is na 6 weken pas toegestaan. Het kan 3 tot 6 maanden duren voordat u de arm pijnvrij en normaal kunt gebruiken. Als u een mitella of draagband draagt, doe deze niet af behalve tijdens het douchen, slapen en aankleden.
Slaap op uw rug.Zorg tijdens het slapen dat uw geopereerde arm aan de buitenkant van het bed ligt. Zo kan er niemand tegenaan stoten. Als u op de bank zit, ga dan niet met de geopereerde arm tegen de leuning zitten.
Advies bij drukverband aan hand, pols of elleboog
Hiervoor heeft u een mitella gekregen die u 2 tot 3 dagen moet dragen. 's Nachts hoeft u de mitella niet om te houden.
Wanneer er niet geopereerd hoeft te worden, wordt de elleboog wellicht met gips behandeld. Bij klein stabiel breukje kan ook gekozen worden om geen gips te plaatsen. In dat geval krijg je een sling (soort mitella) om je arm rust te geven.
Gezond eten helpt je lichaam om de botbreuk sneller te doen herstellen. Vooral calcium is een belangrijke voedingsstof: dit is namelijk de bouwstof voor je botten. Volwassenen hebben gemiddeld een inname van 1000 mg calcium per dag nodig. Calcium vind je in zuivelproducten, groenten, noten en zaden.
Personen met een gebroken ulna genezen gewoonlijk volledig met adequate behandeling. Deze behandeling kan chirurgisch of conservatief(zonder operatie) zijn. Binnen een aantal weken tot maanden, kan er een begeleide terugkeer naar activiteiten en sport plaats vinden.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Geen behandeling
Als de botstukken goed tegen elkaar aan liggen en er weinig kans is op verschuiving, kan de breuk zonder behandeling herstellen. Soms is een brace, verband of mitella voldoende. Hierdoor kunt u nabij gelegen gewrichten beperkt en gecontroleerd blijven bewegen.
Behandeling met sling
U krijgt op de Spoedeisende Hulp of Gipskamer een sling. Dit is een soort band die de arm ondersteunt. U draagt de sling ongeveer 1 week. U mag de sling in de nacht afdoen.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Meestal heeft u na één week geen sling en drukverband meer nodig. Wij adviseren u daarom om de sling en het drukverband, als de pijn het toelaat, binnen 1 week te verwijderen. Wanneer na één week de pijn nog niet onder controle is, kunt u het drukverband nog een week om laten.
De voornaamste kenmerken van een gebroken elleboog zijn: Pijn ter hoogte van de elleboog, die minder wordt als u uw arm ondersteunt. Bewegingen in de elleboog sterk beperkt (mede door de pijn). Zwelling en/of kraken ter hoogte van de elleboog.
Men ervaart een plotselinge scherpe, hevige pijn op het moment van de breuk. De pijn kan rondom het gehele elleboog gewricht ervaren worden en wordt in de meeste gevallen opgezwollen en blauw van kleur.
Uw hand moet volledig in de mitella zitten. 's Nachts kunt u de mitella afdoen en uw arm eventueel op een kussentje laten rusten. In verband met een mogelijke zwelling kunt u beter geen ringen dragen. Om de doorbloeding te kunnen controleren kunt u bovendien beter geen nagellak opdoen.
U heeft fysiotherapie nodig voor het herstel van uw elleboog. Wij raden aan om een fysiotherapeut te kiezen die specialist is in aandoeningen van de elleboog. U kunt hier 2 weken na de operatie mee starten als het gips verwijderd is.