Tricot uni: wassen 30 graden, geen chloorhoudende middelen gebruiken, droger Nee, strijken max. 110 graden.
Droog de jersey stof op een lage temperatuur in de droger of hang het plat om te drogen. Vermijd het ophangen van de stof om te drogen, omdat dit kan leiden tot uitrekken en vervorming van de stof. Strijk jersey stof op een lage temperatuur als dat nodig is, en vermijd het gebruik van stoom.
Met deze twee feiten in het achterhoofd, kun je je voorstellen dat je stoffen als tricot en french terry (beiden gebreid met katoen & elastaan) vooral moet voorwassen. Die kunnen soms wel tot 10% krimpen.
Droger. Indien het artikel te wassen is in de droger wordt dit aangegeven met een symbool van een vierkant met een rondje erin. De puntjes in de cirkel geven aan dat het wasgoed in de droger geplaatst mag worden onder bepaalde voorwaarden.
Waslabel symbolen bij het drogen
Op het kledinglabel staat het vierkantje met een cirkel erin voor de manier waarop je het kledingstuk mag drogen. Staat er een kruis door dit symbool? Dan mag het niet in de droger. In dat geval kun je het voorzichtig ophangen aan de waslijn.
In principe geldt dat je alles wat je op 60 graden kunt wassen ook veilig kunt drogen in de droger. Daarnaast hebben drogers vaak een programma voor synthetische was en soms zelfs voor kleding van wol of zijde.
Delicate stoffen: Hier vallen stoffen als wol en zijde onder. Deze materialen kunnen krimpen of beschadigen in de droger.
Tip 4: Laat uw naaimachine het werk doen
Krult uw tricot stof om? Het kan zijn dat u (onbewust) toch wat aan de stof trekt, waardoor de krullen ontstaan. Juist bij tricot stoffen (en dus ook bij French Terry stof, boordstof en alpenfleece) is het belangrijk dat u de naaimachine het werk laat doen.
Tricot uni: wassen 30 graden, geen chloorhoudende middelen gebruiken, droger Nee, strijken max.110 graden. Velours de panne: wassen 30 graden, geen chloorhoudened middelen gebruiken, droger Nee, strijken Nee. Verpleegster katoen: wassen tot 90 graden, droger Ja, strijken max.
De temperatuur in de trommel tijdens het drogen is geheel afhankelijk van het droogprogramma dat je hebt geselecteerd. Bij condensdrogers en luchtafvoerdrogers kan de temperatuur oplopen tot wel 75 graden. Bij een warmtepompdroger wordt de lucht echter niet warmer dan 35 graden.
De droger maakt je kleding natuurlijk ook warm.Niet alle kleding kan hier goed tegen. Net zoals je sommige kledingstukken niet te warm mag wassen, maar je deze kledingstukken dus ook niet te warm drogen. Deze kleding kan dan krimper of vervormen.
Een vierkant met een cirkel erin geeft aan dat het item in de droger kan. Staat er een kruis in het vierkant dan mag het niet in de droger. Een vierkant met cirkels met 1 of meerdere punten erin geven aan hoe warm de droger mag staan: lage stand, medium stand of hoge stand.
Verklein de kans op brand in je wasdroger
Zorg dat de droger vrij staat en zijn warmte goed kwijt kan. De roosters voor lucht aan- en afvoer mogen nooit bedekt worden. De luchtafvoerslang moet vrij liggen. Sluit de droger direct aan op een geaard wandstopcontact en gebruik liever geen stekkerdoos of haspel.
Doe je wollen trui nooit in de droger. Daar zal hij onherstelbaar van krimpen. Laat je wollen trui bij voorkeur plat drogen op een handdoek.
Nadelen van een droger
Door het gebruik van een hoge temperatuur zijn drogers slecht voor je wasgoed. Met iedere wasbeurt komen er pluizen los van jouw was, hierdoor slijt je kleding en worden de stoffen dunner. De pluizen worden opgevangen in het pluizenfilter.
Wat is tricot/jersey? Tricot en jersey zijn twee verschillende namen voor dezelfde stof. Het is een enkelvoudige gebreide stof die een voor- en achterkant heeft. Het is een lichte en luchtige stof die door zijn structuur van nature rekbaar is, en door toevoeging van bijvoorbeeld elastaan ook goed terug veert.
Tricot of Jersey is de benaming voor een fijne, gebreide stof. Het is vaak een mix met viscose of katoen. Dat maakt dat Jersey / Tricot een lekker rekbare stof is, die regelmatig voor het maken van T-shirts wordt gebruikt – het is één van de meest gebruikte stoffen van het moment.
Je kunt bijvoorbeeld een borstzakje aan een top toevoegen, de mouwen in een andere stof, of zelfs een patroon colorblocken met meerdere stoffen. Zo maakte ik eens een hemdje waarbij ik twee tricot stofrestjes combineerde. Ook aan de binnenkant, bijvoorbeeld als voering van een zak, kun je stofrestjes gebruiken.
Moet het snel gaan en wil je toch de droger gebruiken? Kies dan voor de laagste stand.Hoe minder warm, hoe minder kans op krimpen. Haal je was uit de droogkast als hij nog licht vochtig is en laat 'm verder aan de lucht drogen.
Welke stand droger zonder krimpen? Als je kleding wilt drogen zonder veel risico op krimpen, kun je het beste de laagste warmtestand of zelfs de luchtdroogstand op je droger gebruiken. Luchtdrogen is echter nog steeds de veiligste optie om krimp te voorkomen.
Synthetische stoffen zoals polyester, nylon en rayon zijn speciaal ontwikkeld om niet te krimpen, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.
Ja, dat kan.Tenminste, met een paar belangrijke tips en voorwaarden. Makkelijk is het niet, omdat kleding in de droger kan krimpen. Vooral katoen krimpt snel, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met jouw T-shirts.
Het korte antwoord is simpel: alle was. Een warmtepompdroger kan door de hogere efficiëntie toe met een (veel) lagere temperatuur dan conventionele drogers.
Als de droger dezelfde capaciteit heeft als de wasmachine, kan alle wasgoed in één keer in de droger. Je kunt je kleding even opfrissen door deze 10 minuten op koude lucht te drogen, eventueel met een geurdoekje (niet zo geschikt voor droger met vochtsensoren).