Wat is beter voor je pasgeboren baby: slaapzak of deken? In principe kun je een babyslaapzak vanaf de geboorte gebruiken, maar in de regel wordt het vanaf de 3 maanden ingezet. Daarvoor liggen baby's onder een laken en deken.
Pasgeboren baby's: slaapzak of inbakeren? Voordat een baby zelf kan omrollen, is ons advies om hem of haar in te bakeren. Je kunt hiervoor een inbakerdoek gebruiken of een daarvoor bestemde inbakerslaapzak.
Rugligging: de meest veilige slaaphouding voor je baby
Leg een baby vanaf de geboorte altijd in rugligging te slapen. Als een baby zichzelf vlot om en om kan draaien, kan de baby zelf zijn slaaphouding bepalen. Op zijn rug ligt je baby het veiligst en kan hij vrij en ongehinderd ademen.
Gebruik de eerste twee jaar een babyslaapzak of een deken met lakentje. Kinderen die jonger zijn dan twee jaar slapen het veiligst in een babyslaapzak of onder een deken met een lakentje. Een babyslaapzak is veilig wanneer deze goed past en de hals- en armsgaten goed aansluiten.
dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.
Waar slaapt je baby:
Een baby kan het allerbeste in zijn eigen bedje worden neergelegd, maar (de eerste maanden) liefst wel op de kamer van de ouders. Door je baby bij jullie op de kamer te laten slapen voelt je baby jullie aanwezigheid. Bovendien merk jij sneller als er iets aan de hand is met je baby.
Je baby kan zich niet blootwoelen; Je baby kan niet met het hoofdje onder de dekens terechtkomen; Omrollen gaat minder soepel in een slaapzak, dit kan wiegendood voorkomen; Je baby (of tegen die tijd: dreumes) kan niet zo makkelijk uit bed klauteren.
Er zijn vele mogelijkheden om je kind te kleden onder de slaapzak. De meestvoorkomende onderkleding zijn bijvoorbeeld een slaappakje, pyjama, romper met of zonder mouw of enkel een t-shirt.
Kies voor warmteregulerende stoffen. Sleepsuits uit Tencel zijn bij elke temperatuur de veiligste onderkleding voor elk slaapzakje. Tencel reguleert de warmte en absorbeert vocht. Deze stof past zich aan de warmte van je kleintje aan, en zit als een tweede huidje om je kindje.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Waar laat je je pasgeboren baby slapen? Waar je een pasgeboren baby laat slapen hangt af van verschillende factoren. Veel ouders gebruiken een draagzak voor overdag omdat veel baby's het fijn vinden om dicht bij papa en mama te zijn. Ook maken veel ouders gebruik van een co-sleeper voor tijdens de nachten.
De eerste weken/maanden ligt je baby op de hoge stand. Wanneer je baby begint te rollen en draaien in bed, dan mag de bodem naar beneden geplaatst worden. Zoals eerder geschreven kan je kindje al vanaf de geboorte in een ledikant slapen, tot zo'n 3 jaar.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Vaak zijn baby's in de eerste drie maanden tussen de 50 en 60 cm lang, waardoor ze in slaapzak maat 50/62 passen. Ga in de winter voor een gevoerde, gewatteerde slaapzak met mouwen en in de zomer voor een dunnere slaapzak met afritsbare mouwtjes.
Dekens helpen de baby warm te blijven en bieden van nature warmte en isolatie. Pasgeborene hebben ook twee dekens nodig in verband met het gebruik van de kruik. Deze moet altijd tussen twee dekens zij missen namelijk nog de reflex om zich terug te trekken van hete elementen.
Vóór de eerste verjaardag draagt hij/zij als pyjama een boxpakje of onesie. Een romper met daarover een slaapzak is ook een optie. Als het erg warm is kun je de slaapzak achterwege laten en de baby laten slapen in alleen een romper. De romper of een boxpakje moet goed aansluiten.
Doe jouw kindje in een lauwwarm badje voor het slapengaan. De lichaamstemperatuur van jouw kindje daalt na een badje en zorgt voor beter in- en doorslapen. Leg koude koelelementen in het bedje van jouw kindje zodat de lakens lekker fris zijn bij bedtijd. Richt een ventilator of airco nooit direct op jouw kindje.
Voelt je kindje zweterig of erg warm aan, doe dan een laagje uit of doe een dekentje weg. Het is beter dat je je kindje een extra laagje geeft en de omgevingstemperatuur iets lager is dan te hoog. Een hoge lichaamstemperatuur door te warm aangekleed te zijn, kan gevaarlijk zijn voor een baby'tje.
Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn. Je kindje moet goed kunnen bewegen als zij of hij slaapt.
Als standaard kun je voor een veilig babyslaapcomfort 2,5 tot 3 TOG aanhouden bij een kamertemperatuur van 18 tot 20° C.
20-22 °C à houd een TOG waarde aan van ongeveer 2.0. De richtlijn hiervoor is een luier, romper/laken en slaapzak of deken. 23-24 °C à houd een TOG waarde aan van ongeveer 1.0. De richtlijn hiervoor is een luier en romper/laken.
Slaapt je baby zonder slaapzakje, maak het dekentje en lakentje stevig en kort op, met de voetjes tegen het voeteneinde. Geen dekbed; Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed. Dit kan veel te warm zijn voor je baby. En je kind kan zich gemakkelijk onder of in het losliggend beddengoed wurmen.
Bij gebruik van een babyslaapzak is een laken en deken niet nodig. In de eerste paar weken, waarin je baby nog niet beweeglijk is, is een deken met lakentje ook een veilige optie.
Vanaf de leeftijd van 18 maanden kan baby met een dekbed slapen omdat hij oud genoeg is om zich te bewegen en zelf uit bed te komen. Maar voor sommige kinderen is de overgang naar een dekbed moeilijker, ze bewegen veel, worden 's nachts wakker, bedekken zich en vatten kou...