Brocante is het Franse woord voor vlooienmarkt, la Brocante. Voor brocante items gelden minder regels qua leeftijd, maar vaak komen zij net als vintage items uit de periode van 1920 tot 1980.
Het grote verschil zit hem in de waarde van de artikelen. Brocante betreft vaker producten die niet bijzonder waardevol zijn. Dit zijn mijn rommeltjes, ditjes en datjes, prullaria en aankleding. Antiek zijn echte waardevolle (meubel) stukken.
De brocante stijl heeft meer tierlantijntjes
Waar een landelijke inrichting wat eenvoudiger is, hebben brocante meubels en accessoires vaak allerlei versieringen. Denk hierbij aan werkjes in het hout, maar ook aan kant, kraaltjes, lintjes en ga zo maar door.
Het woord brocante is ontleend aan de Franse taal. Het werkwoord brocanter staat voor verkopen van curiosa, tweedehands goederen. Daarvan afgeleid is een brocanteur, een handelaar in curiosa. Denk ook aan het Engelse broker, een pandjesbaas, verkoper van tweedehands spullen.
Het moet een zekere ouderdom bezitten. Doorgaans wordt daarbij uitgegaan van een leeftijd van 100 jaar; in bepaalde gevallen is een voorwerp echter al antiek als het 75 jaar oud is. Bij boeken geldt een wat minder streng criterium: zij zijn antiek als ze 75 jaar oud zijn.
De term brocante komt oorspronkelijk uit het Frans en betekent: rommelmarkt, tweedehands of curiosa. Brocante zijn spullen uit vroegere tijden die erg in trek zijn, maar nog geen antiek zijn. Antiek wil zeggen dat een voorwerp minimaal 100 jaar oud is. Antiek is kostbaar en wordt gerestaureerd als er iets mis mee is.
De term vintage wordt echter gebruikt voor écht oude items! Liefst van goede kwaliteit en sprekend voor een bepaalde periode tussen ongeveer 1920 en 1980. Vaak wordt een 'minimale ouderdom' van 25 tot 50 jaar aangehouden.
curiosa = curiosa zelfst. naamw. Uitspraak: [kyri`joza] wonderlijke voorwerpen die iemand de moeite waard vindt om te bewaren Voorbeelden: `De meeste oude musea zijn begonnen als verzamelingen van curiosa.
vintage = vintage een chique woord voor tweedehands, wordt meestal gebruikt voor haute couture kledingstukken van een aantal jaren oud, maar kan ook slaan op authentieke kleding.
Natuurlijk kun je wel mooie vintage scoren in de kringloopwinkel. Het is dan ook een tweedehands item. Maar een verschil: bij vintage kun je toch de eerste eigenaar zij en van een tweedehands item niet. Denk aan een partij kleding of ongebruikte spullen uit bijvoorbeeld 1980.
Vintage is vaak van goede kwaliteit en afkomstig uit de periode van 1920 tot en met 1980. Tweedehands producten kunnen echter versleten zijn, zijn niet persé afkomstig uit een bepaalde periode en ze kunnen bovendien nog steeds nieuw te verkrijgen zijn.
Retro kleding
Retrokleding daarentegen is de kledingstijl van nu maar met een ouderwetse uitstraling. Retro kleding is kleding van nu die qua materiaalgebruik, ontwerp en stijl zijn gebaseerd op kleding uit de zestiger en zeventiger jaren. Vaak is het ontwerp vertaald naar de wensen die we in het heden hebben.
Vintage kleding herken je uiteraard door hoe het eruit ziet. Elke periode heeft zijn eigen stijl. Zo hebben jurken uit 1920 een zeer lage taille, zoals de flapper dress. Jurken uit de jaren '50 benadrukken juist de taille en zijn aan de onderkant heel wijd dankzij de petticoat.
Vintage meubels zijn alle meubels die tussen 1920 en 1990 zijn gemaakt. Meubels van vóór 1920 noemen we antiek. Ná 1990 zijn het moderne interieurstukken. Diverse websites vinden dat vintage eindigt bij 1980.
Het is een robuust stuk glaswerk dat ook zwaar is in gewicht. Persglas is daarom meestal goed te herkennen aan naden van de persvorm.
Kenmerkend voor een vintage interieur zijn de jaren vijftig, zestig, zeventig en begin jaren tachtig en het grafische, geometrische design dat terugkomt in het behang en de stoffering van meubels. Eigenlijk alles wat ouder is dan 30 jaar, is vintage.
Soms worden oorspronkelijke spullen uit met name de 60-er of 70-er jaren ook als retro aangeduid. De reden hiervoor is meestal commercieel, om dus een vintage artikel nog meer onder de aandacht te brengen.
Tweedehands is de aanduiding voor goederen die al bij iemand anders in eigendom voor het gebruik zijn geweest. Hier wordt het begrip "hand" gebruikt voor eigendom.
Het is eigenlijk vrij simpel: We gebruiken de term 'vintage' voor kleding die minstens 25 jaar oud is. Dat wil zeggen dat we kleding van voor 1995 vandaag de dag vintage mogen noemen. Kleding die ouder is dan 100 jaar (dus van voor het jaar 1920), noemen we 'antiek'.
Wat is Vintage? Vintage is eigenlijk niets meer dan het jaartal waarin de druiven zijn geoogst waarmee de wijn is gemaakt. Het jaartal is altijd op de fles te vinden met een kleine uitzondering. Soms wordt wijn namelijk “geblend” en bestaat hij uit druiven van verschillende oogsten.
Hoewel bedrijven die vintage kleding per kilo online aanbieden graag anders beweren (door bijvoorbeeld te zeggen dat zij uit de USA inkopen), komt de meeste vintage kleding komt uit Pakistan. In Pakistan wordt op wereldwijde schaal tweedehands textiel geïmporteerd, verzameld en gesorteerd.
Vintage kleding is natuurlijk (vaak) al gedragen en kan dus vlekken en andere gebreken hebben. Kijk het item dus goed na en check bijvoorbeeld ook of elk knoopje aanwezig is en of een eventuele rits goed werkt. Verder kijk ik altijd even goed in de hals en bij de oksel om te kijken of daar geen vieze vlekken zitten.
Reken dan 60-80% van de oorspronkelijke verkoopprijs. Heb je het item wel gedragen, maar ziet het er nog heel goed uit? Ga dan voor een bedrag dat 40-60% van de verkoopprijs is.
H&M heeft recycle-boxen in alle winkels wereldwijd. Breng huishoudtextiel en kleding die je niet meer wilt naar een H&M-winkel en je krijgt van ons als dank een kortingsbon. Alle textiel is welkom - van alle merken en in elke conditie.