Dit is de algemene en meest natuurlijke kweekmethode. Er worden oesterlarfjes, ook wel oesterbroed, in het water verspreid. Als de schelp gaat groeien zakken de larfjes na een aantal weken naar de bodem. Dit noemen we broedval.
Oesters kunnen wel 20 jaar oud worden en soms wel meer dan 22 centimeter groot. De bekendste oesters in Nederland zijn de platte Zeeuwse oester en de Japanse oester. Oesters hebben twee kleppen, net als de stevige strandschelp, de grote strandgaper en deze kleurige nonnetjes.
Wij houden rekening met 2 oesters per persoon. Onze ervaring heeft ons geleerd dat deze rekenmethode in 95% van de gevallen perfect uitkomt. Er zijn gasten die er 2 eten, er zijn gasten die er geen eten en er zijn gasten die er (veel) meer dan 2 eten.
Oesters zijn een 100% natuurlijk product en bevatten een hoog zinkgehalte, magnesium, vitaminen B12, B3 en D. Zink en magnesium spelen een grote rol in onze stofwisseling. Bovendien ondersteunt zink een gezond immuunsysteem, stimuleert wondgenezing, sterke botten, mooi haar en een goed geheugen.
Een oester heeft onder andere een hart, een maag, bloedvaten, spieren, een mond, nieren en een mantel (het buitenste laagje van het dier). Ook heeft hij kieuwen, waarmee hij kleine alg-deeltjes uit het water zeeft als voedsel.
Vroeger kwamen ze al voor, maar toen uitsluitend in de platte variant. Overal langs de Europese kust lagen de langzaamgroeiende oesters. Doordat deze oesters langzaam groeien, en eigenlijk pas na een jaar of vijf geraapt mogen worden, zijn ze duur en exclusief.
Rauwe oesters zijn eigenlijk levend en mogen helemaal niet gegeten worden als ze dood zijn. Als de schelp van de rauwe oester open is en hij sluit niet als erop getikt wordt, betekent dit dat hij niet gegeten mag worden (4, 7). Sommige restaurants serveren oesters met de schelp al open.
Ze hebben grote ogen met een lens waarmee ze bijzonder scherp kunnen zien in het water, zelfs scherper en met een groter gezichtsveld dan dat van de mens.
Op het vlak van gezondheid zijn oesters en andere schaal- en schelpdieren vergelijkbaar met andere vis, en worden ze beschouwd als een gezonde keuze. Ze zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine B1 en B12 en de mineralen calcium, jodium, kalium, fosfor, seleen, magnesium en zink.
"Helaas is er nog geen definitief bewijs of oesters pijn voelen", laat de organisatie weten. "Er zijn groepen die beweren dat oesters pijn kunnen voelen en anderen die zeggen dat ze geen centraal zenuwstelsel hebben en dus geen pijn voelen zoals andere soorten zeevoedsel.
Een geopende schelp levert een uitgedroogde oester en die kun je niet eten. Als je de schelp niet of lastig open krijgt, dan is het in orde. Druppel wat citroensap op de kieuwen van de oester. Als deze samentrekt, kun je hem eten.
"Een slechte oester heeft een penetrante zwavelgeur. Dit ruik je zodra je de oester opent." Ook mag er niets anders in de schelp zitten dan de oester zelf en het oestervocht. "Zit er bijvoorbeeld een worm in de schelp, dan betekent dit niet per se dat de oester niet goed is.
Het oesterseizoen duurt van september tot en met april en dan kunt u deze lekkernij volop eten in de betere restarants in Zeeland.
De oester creëert een parel als er een extern element binnendringt. Dit kan bijvoorbeeld zand, een stukje schelp of een diertje zijn. Om zichzelf te beschermen maakt de oester kleine laagjes parelmoer aan. Al die laagjes vormen uiteindelijk een glanzend bolletje.
De soort handhaaft zich echter ook op grotere diepten tot enkele honderden meters waterdiepte. De vastgegroeide immobiele levenswijze maakt dat de oester tot de epifauna behoort.
Sommige ongewervelden, zoals octopussen, voelen vermoedelijk ook pijn. Andere dieren, zoals mieren en andere insecten en oesters, voelen geen pijn.
Omdat oesters geen vinnen hebben en zich dus niet kunnen bewegen eten ze alles wat voorbij komt drijven.
Zeeuwse én platte oesters zijn rauw een heerlijke traktatie, gewoon met wat peper uit de molen en citroen of met wat wijn- of frambozenazijn vermengd met wat gesnipperde ui, waarvan u enkele theelepeltjes over de oesters sprenkelt. Eventueel mengt u er nog wat suiker bij voor een iets mildere vinaigrette.
Wat veel mensen niet weten is dat oesters niet enkel zout smaken, maar ook metaalachtig en zelfs zoet. Deze pareltjes van de zee hebben vele smaak schakeringen en dat maakt dat oesters een ware gastronomische lekkernij zijn geworden.
Kauw goed, minstens drie keer, zodat alle smaken vrijkomen. Wie goed proeft, herkent de vlezige en zoute 'buik' van de oester en de wat stevigere kieuwen. Extra feitje: door lang te kauwen voorkom je ook dat de oester niet levend in je maag terecht komt (ja, oesters leven nog!).
Maak de oester los met een vork, zet de schelp aan je mond en laat hem naar binnen glijden. Het is niet de bedoeling dat je de oester meteen doorslikt. Kauw goed (minstens drie keer) zodat alle smaken vrijkomen. Oesters leven nog als je ze eet.
Oesters hebben vele smaakschakeringen. Afhankelijk van de soort smaken ze zilt, metaalachtig of zelfs zoet. Wil je de smaak van je oester deskundig beschrijven, dan verwijs je dus naar 'het zilte van de zee', 'een koperen nasmaak' of 'een zoete toets van meloen'.
Maak de oester los van de schelp door er met een lepel tussen te gaan. Leg even in ijskoud water om alle onzuiverheden weg te halen. Dep de oester af op wat keukenpapier en leg ze terug in een propere schelp. Leg ze omgekeerd om een voller resultaat te bekomen.
Maak de oesters vlak voor serveren pas open
Wanneer je oesters openmaakt is de kans groot dat er vuil bijkomt, eet ze daarom meteen na het openen van de schelp op. Vraag je je visboer de oesters te openen? Dan eet je ze (meteen!)