Één aansluiting op de tapkop is voor de toevoer van koolzuurgas uit een koolzuurcilinder (2). De koolzuur komt boven in het fust en drukt het bier door een stang, de tapstang, die onder in het fust begint, naar boven. Via de bieruitlaat op de tapkop kan het bier naar de tapkraan (5).
Bij een bierkoeler met waterbad wordt het bier gekoeld doordat de spiralen door het waterbad lopen. Het water wordt dus koud en koelt daarmee de spiralen en het bier. Na verloop van tijd wordt het water ijs.
Houd het glas naast de tapmond in een hoek van 45 graden. Vervolgens open je in een beweging de tapkraan en laat het eerste 'plopje' wegschieten: pas als je helder bier ziet steek je het glas schuin (in die hoek van 45 graden) in de stroom. Laat het bier langs de rand in het glas lopen.
Bier tappen
Sla de tapkraan in 1x open. Laat het eerste scheutje - de zogenaamde 'prop' buiten het glas vallen. Laat je glas nu voor circa 4/5 vollopen en trek het glas dan recht. Sla de tapknop in een keer dicht.
De bajonetkoppeling wordt ook wel sankey of S-type koppeling genoemd. Deze bierfustkoppeling heb je nodig als je bieren gaat tappen uit de stal van Heineken. Voor bovenstaande bieren heb je de bajonetkoppeling nodig. Ook voor 50 liter bierfusten van Inbev heb je de bajonetkoppeling nodig.
5 - 20 graden is aan te raden, hoe kouder hoe beter; Het kan zijn dat er teveel bier wordt getapt, zorg dat de fusten kouder zijn of tap minder snel achter elkaar.
Waarom willen we eigenlijk een schuimlaag op ons pilsje? "Het schuim werkt als beschermlaagje voor het bier. Omdat het niet in contact komt met zuurstof, blijft het langer fris en wordt de drinkbaarheid verhoogd. Pils zonder schuim smaakt heel anders, bitterder.
Volgens de conventie is het schuim in het glas twee vingers hoog.
Zet de tapkraan helemaal open in één vloeiende beweging. Laat de eerste straal bier lopen. Positioneer je glas schuin ten opzichte van de tapkraan. Zorg dat het glas een hoek van 45 graden heeft en laat het bier in het glas stromen.
Nog een tip: denk je meerdere vaten op én dag te drinken, dan raden wij je aan om extra vaten in de koelkast te zetten, zodat ze koud kunnen worden getapt. Het koelen van een vat in de machine kost tenminste 8 uur.
Als het bier goed loopt kunt u de druk op 0,5 bar laten staan. Loopt het bier te langzaam dan kunt u de druk opvoeren tot maximaal 0,9 bar. Het opvoeren van de druk doet u door de middelste schroef op de manometer héél langzaam naar rechts te draaien. Draai voor het verwisselen van een vat altijd de koolzuurfles dicht.
Voor de koeling van het bier wordt er gebruik gemaakt van een fustenkoeler. De tapzuil staat op de fustenkoeler gemonteerd. In de tapzuil zit een dunne maar speciale doorvoerslang met een plastic koppeling aan het eind die op een bierfust met een bajonetsluiting geplaatst kan worden.
Ook is het belangrijk dat een fust 24 uur 'rust' voordat deze aangesloten word. Anders is de kans groot dat het fust wild is/blijft schuimen.
Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak. Bij tapbieren geldt dit niet.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
Bier in Nederland
Ondanks dat de consumptie van speciaalbier stijgt, wordt pils nog steeds veruit het meest gedronken in Nederland. Het onderzoek van Datlinq laat zien dat Heineken pils het meest beschikbaar is in de horeca. In het kader van de Week van het Nederlandse Bier deelden zij hun gegevens.
Schuim op bier ontstaat door de reactie van suiker en gist, daarbij ontstaat de alcohol uit het bier, maar ook koolzuurgas. Wanneer dat vrijkomt, kan er door de oppervlaktespanning van het bier een schuimkraag ontstaan, dat maakt het bitterder en ook zorgt het ervoor dat er geen grote schuimkraag ontstaat.
Één aansluiting op de tapkop is voor de toevoer van koolzuurgas uit een koolzuurcilinder (2). De koolzuur komt boven in het fust en drukt het bier door een stang, de tapstang, die onder in het fust begint, naar boven. Via de bieruitlaat op de tapkop kan het bier naar de tapkraan (5).
Bier bevat heel veel eiwit
Die eiwitten vormen ketens. En die eiwitketens vormen een soort netje waarin de koolzuurbelletjes worden vastgehouden. Hoe sterker de eiwitten met elkaar verbonden zijn, hoe groter de eiwitketens worden en hoe sterker het schuim in je bier is.
Via een tapkop gaat je bier dus naar de tapinstallatie. Verder zit aan de tapkop nog een tweede slang waarmee het koolzuur vanuit de koolzuurfles in je fust gebracht wordt. Door het inbrengen van het koolzuur in het fust ontstaat er een overdruk waardoor het bier uit het fustje gedrukt wordt en je het bier kunt tappen.
Bier fust 20 liter Horecabier GOUD 5% Alc. € 34,25 ex btw - Horecabier.nl.
In 169 van de 355 gemeenten wordt Heineken het meest geschonken op het terras. Vooral in het westen van het land is de kans groot dat het biertje van de tap van Heineken is. In het oosten van het land houden ze meer van Grolsch. In Zeeland tappen ze graag een Jupiler en de Limburgers nippen het liefst een Brandje.
Het is een verrijdbare mobiele tap waarbij voor de koeling gebruik wordt gemaakt van een fustenkoeler. Op de fustenkoeler staat een tapzuil. Het David tapsysteem heeft een dunne doorvoerslang in de tapzuil zitten die bij het aanslaan van een nieuw bierfust makkelijk vervangen kan worden.